Novi udžbenici za prvi i peti razred neće biti štampani

23 januara, 2019

Novi udžbenici za prvi i peti razred neće biti štampani, iako je to predviđeno zakonskim odredbama. Ministarstvo neće raspisati konkurs za nove naslove, brinući o roditeljskom budžetu

UDŽBENICI za prvi i peti razred koje su škole odabrale za ovu školsku godinu ostaju u upotrebi i u školskoj 2019/2020. Neće biti novog izbora udžbenika, zbog potrebe da se na ovaj način pruži finansijska podrška roditeljima. Dopis sa ovim sadržajem poslalo je Ministarstvo prosvete osnovnim školama, a u njemu se još navodi da će udžbenici koje su škole odabrale od školske 2016/2017. do školske 2018/2019. biti u upotrebi do promene programa nastave i učenja.

Ova odluka pogodila je male izdavačke kuće, koje su, poštujući zakonske odredbe, već krenule u pripremu i prezentaciju udžbenika za prvi i peti razred, nadajući se da će dogodine deo škola izabrati njihova izdanja. Zakon o udžbenicima propisuje da se za školsku godinu u kojoj se prvi put primenjuju novi nastavni planovi i programi udžbenici biraju na jednu godinu. Posle toga, raspisuje se konkurs, a odabrani udžbenici važe više godina.

  • Ne znam na kojoj logici se zasniva obrazloženje Ministarstva da želi finansijski da pomogne roditeljima, s obzirom na to da su udžbenici za prvi i peti razred radni, da deca u njima pišu, rešavaju zadatke, isecaju delove, tako da su oni posle neupotrebljivi i ne mogu se naslediti – kaže za naš list Boško Vlahović, direktor i vlasnik izdavačke kuće “Eduka“. – U Zakonu o udžbenicima, koji je donet pre godinu dana, jasno stoji da se za školsku godinu u kojoj se prvi put primenjuje novi program udžbenici biraju na godinu dana.

Kao problem, Vlahović navodi i to što su izdavačke kuće već pripremile predloge udžbenika za ova dva razreda za narednu godinu i dostavili ih školama.

I u “Vulkan izdavaštvu” su zatečeni dopisom koji su dobile škole.

  • Mi smo, poštujući zakon, pripremili udžbenike za sve predmete prvog i petog razreda i za njih dobili odobrenja Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja – kaže, za “Novosti”, Saša Petković, suvlasnik IK “Vulkan izdavaštvo”. – Sa velikim entuzijazmom i ambicijama, u saradnji sa iskusnim timovima autora i urednika, pripremili smo kvalitetne i konceptualno potpuno drugačije udžbenike. U novembru i decembru prošle godine održali smo više od 25 prezentacija širom Srbije, na kojima smo nastavnike upoznali sa našim udžbenicima.


Smatrali smo, kaže Petković, da se naši planovi poklapaju sa strategijom Vlade o povećnju domaćih investicija i da kao domaći izdavač nećemo imati problem da poslujemo na našem tržištu.

IZMENE U POSLEDNJI ČAS

  • Pitanje je zašto se proizvoljno tumače i menjaju odredbe Zakona o udžbenicima i zbog čega ovakva odluka nije doneta ranije, već neposredno pred odabir, kada su izdavači već uložili novac u izradu udžbenika za prvi i peti razred i prezentovali ih učiteljima i nastavnicima – navodi Petković.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama