Новим законом новац за треће дете до пунолетства?

До краја године требало да буде донет нови закон о финансијској подршци породицама са децом, којим су предвиђене мере финансијске помоћи родитељима, пре свега мајкама, како би ускладиле рад и родитељство, а да је најзначајније повећање планирано за рађање првог детета јер је оцена да је тада финансијска помоћ најпотребнија, изјавила је потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић.
За данашњу „Политику”, она је рекла да ће новим законом држава повећати родитељски додатак за прво, као и за сву осталу децу.
„Планирано је и повећање за друго, треће и четврто дете, која ће се као и досад, исплаћивати у 24 месечне рате”, рекла је Михајловић.
Према њеним речима, значајно је и то што убудуће исплата накнаде више неће зависити од могућности и воље послодаваца јер ће се исплаћивати директно на рачун породиље.
Михајловић је рекла се предлогом будућег Грађанског законика предвиђају значајне демографске подстицајне мере, којим ће накнаду за треће дете стећи мајка која роди треће дете, а то право би се гасило пунолетством детета, док ће влада одлучити да ли ће то бити симболична помоћ или исплата у висини једне плате.
Према њеним речима, предлогом није планирана ретроактивна исплата.
Михајловић је истакла да ће то право имати мајке које су родиле треће дете, без обзира да ли су у браку и да ли су деца из једног, два или више бракова, да ли су брачна или ванбрачна, а да се разматра могућност да ово право буде признато и самохраним очевима.
Како је казала, право ће имати и мајке, које су запослене, али и мајке које нису у радном односу.
ИЗВОР: Танјуг