Novina u školama: Zapošljavaju se kuvarice i servirke

19 oktobra, 2017

Ministarstvo prosvete uvešće jednu novinu u školske kuhinje koje ispunjavaju HASAP standard. Te obrazovne ustanove dobiće sopstvene kuvare i servirke kako bi đaci imali što zdravije obroke!
Tim za oblast ishrane učenika i đačkih kuhinja, koji je nedavno oformljen kako bi se deci ponudili i obezbedili kvalitetniji i ekonomičniji obroci pored ovog, baviće se i drugim promenama.
– Zadatak tima je da produkuje uputstvo školama za sprovođenje tendera, kao i izrada standarda kvaliteta koji obezbeđuju ispravnost hrane i odgovarajuću nutritivnu vrednost obroka. Tim bi trebalo da ponudi i zakonske mogućnosti i rešenja kako bi se u proces što više uključili lokalni proizvođači i ostali resursi sistema, poput studentskih i kuhinja predškolskih ustanova, đačkih zadruga srednjih stručnih škola… – objašnjavaju iz ministarstva za Blic.
Polaznu osnovu za rad tima predstavljaju rezultati ankete koja je poslata na adresu svih osnovnih škola u Srbiji, u okviru međunarodnog projekta “Horizont 2020”, o njihovoj opremljenosti, stanju školskih kuhinja itd.
– Jedan od ciljeva je da se, koliko god je moguće, obezbedi pripremanje hrane za učenike u objektima koji su u sistemu obrazovanja. Ukoliko školske kuhinje HASAP standard i imaju dovoljan broj prijavljenih obroka, onda sistematizacijom planiraju radna mesta kuvarice i serverke, a Ministartvo odobrava sredstva. Takođe, u sradnji sa ministarstvima zdravlja i poljoprivrede biće oformljen poseban tim koji će se baviti utvrđivanjem kriterijuma koje kompanije mogu da učestvuju na tenderima na osnovu standarda hrane koje će morati da ispune – objašnjavaju u Ministarstvu prosvete.
Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Novina u školama: Zapošljavaju se kuvarice i servirke"

  1. IQ kaže:

    Jeste brale ako ti od kojih skole kupuju robu budu postovali set zakona vezan za bezbednost hrane i upotrebu hemikalija u proizvodnji iste. Came u nekim fiokama uz saku jada fitosanitarnih inspektora uglavnom angazovanih na granicnim prelazima. Treba malo pogledati naucne radove na datu temu. Dakle, koncept sa kuvaricom nece dovesti do poboljsanja zdravstvenog statusa nacije. A ministar iz casa u cas pokazuje sve vece nepoznavanje prilika i neznanje o sopstvenoj domovini. Medjutim, zaboravila sam da je fotkanje i marketing stvar prioriteta i da je bitno da se u mikrofon kaze, bez obzira na znacenje iskaza i realnost oko nas. Osnovno obelezje 21. veka koja eto, nekako ide na ruku “preduzimljivima”.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama