Новогодишњи правопис

25 децембра, 2019

Прво слово обавезно се пише велико, а друго мало:

Срећна Нова година! Лепо се проведите за Нову годину!

Када пожелимо срећну нову 2020. годину, тада се придев „нов” пише искључиво малим словом.

Од родитеља, бака, дека добијали смо новогодишње пакетиће. Сада купујемо новогодишње украсе и китимо новогодишњу јелку. Придев „новогодишњи” пише се малим словом.

Међутим, у синтагми која означава званични догађај, овај придев се пише великим словом: На Београдском сајму почео је Новогодишњи вашар.


Имена из уметничких дела, симболичка имена пишу се великим словом: Испод јелке ће Деда Мраз оставити поклоне. За време зимског распуста гледаћемо цртане филмове о Божић Бати, Ружном Пачету, и правићемо Снешка Белића.

Дакле, код ових имена и друго слово се обавезно пише велико.

Божић

Недељу дана после Нове године стиже Бадњи дан и Бадње вече, а за њима и Божић. У свим домовима у кругу породице ломи се божићна чесница.

Православни верници у Србији обележавају други дан Божића или Сабор пресвете Богородице.

Понуда за туристе коју туристичке агенције убацују у своје програме јесте и прослава Српске нове године. Некада се обично Мали Божић, како другачије зову овај празник, проводио у кругу породице.

Вишечлани називи празника пишу се великим почетним словом (само прва реч). Уколико су остале речи у оквиру назива властите именице, онда се и оне пишу великим словом (Мали Божић).

Месец јануар је препун празника. Велики хришћански празник Богојављење обележава се деветнаестог јануара. Тада се широм Србије организују традиционална пливања за богојављенски крст.

Придев свети је саставни и неиспустиви део имена, како стоји у Правопису српског језика, и пише се великим почетним словом.

Школска слава Свети Сава обележава се у школама широм наше земље двадесет седмог јанура. Уз свечане приредбе, музичке програме Савиндан се просљавља као радни дан.

Желимо вам срећне новогодишње и божићне празнике!

Извор: Порталмлади

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама