NPS o Projektu državne mature: Ko će snositi odgovornost zbog svega (ne)učinjenog?

oktobar 9, 2020

Nacionalni prosvetni savet je 8. oktobra 2020. godine, na zahtev Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, održao hitnu sednicu o Projektu državne mature IPA2015, stoji u saopštenju koje je danas poslato medijima.

“Za razmatranje ove teme, tražili smo podatke o Projektu državne mature. Nažalost iste nismo dobili.”

Najveću bojazan među članovima Nacionalnog prosvetnog saveta izazvao je navod iz dopisa resornog ministra i to: „Dogovori i obuke sa visokoškolskim ustanovama su u toku, a odluke o prihvatanju mature ili nekim prelaznim rešenjima će doneti sami fakulteti i obavestiti javnost o novim pravilima upisima.“

Posle svega nameće se najmanje nekoliko pitanja: Prvo: Dalja sudbina ovog projekta, ukoliko fakulteti donesu odluku o neprihvatanju državne mature. Drugo: Šta će biti sa učenicima u tom slučaju? I na kraju, ali ne i nevažno: Ko će snositi odgovornost zbog svega (ne)učinjenog?

Nacionalni prosvetni savet će insistirati na jasnim pravilima polaganja državne mature, resursima i logistici, kao i preciznom stavu fakulteta koji treba ovim da zamene svoje prijemne ispite.

A sve ovo u cilju poboljšanja kvaliteta obrazovanja i vaspitanja za svu našu decu, zaključuje se u saopštenju koje potpisuje Nacionalni prosvetni savet.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama