НПС одлучио – Информатика неће бити обавезан предмет!

27 јуна, 2016

Информатика и рачунарство неће бити обавезан предмет од петог разреда основне школе од идуће школске године, одлучио је данас Национални просветни савет (НПС).

Фото: Дејан Крецуљ

Фото: Дејан Крецуљ


То значи да постојећи предмет техничко и информатичко образовање остаје непромењен, са постојећим фондом од два часа недељно. Измене у садржају претрпеће изборни предмет информатика и рачунарство, који ђаци уче у вишим разредима основне школе, а биће осавремењени и програми изборног предмета од играчке до рачунара (од првог до четвртог разреда основне) и обавезног информатика и рачунарство у гимназијама и средњим стручним школама.
Предлог Министарства просвете да информатика буде обавезна у вишим разредима основне школе добио је подршку само три члана НПС-а, док је велика већина била против. Представници Министарства просвете не крију разочарање због оваквог расплета, а министар просвете Срђан Вербић написао је на свом Твитер налогу после седнице НПС да је то “жалосно лоша одлука”.
У данашњој дискусији оцењено је да је предлог Министарства добар, али је било замерки јер је урађен на брзину и што је НПС поново доведен у ситуацију да у временском теснацу одлучује о нечему што треба да стартује већ од септембра. Указано је и да школе нису технички опремљене за овакву промену и да нема довољно рачунарских учионица, што је дематовала Снежана Марковић, помоћница министра просвете, која је јуче бранила предлог Министарства.
Ипак, председник НПС Александар Липковски је навео да је од многих наставника из школа добио информацију да постоје проблеми у функционисању рачунарских кабинета. Он је навео и да није решено питање техничког одржавања, за шта је потребно запослити некога. Липковски је оценио да је предлог Министарства добар, али да не види разлог зашто мора да почне да се примењује већ од септембра. На седници се чуло и да би у наредном периоду предлог требало дорадити и обезбедити предуслове да информатика постане обавезна у осмолеткама од школске 2017-18. године.
Идеја о раздвајању техничког и информатичког образовања на два предмета месецима је предмет спорења Снежане Марковић и представника информатичког “сектора” и с друге стране наставника техничког и информатичког образовања. И на јучерашњој седници аргументе су укрстили представници Министарства трговине, туризма и телекомуникација са члановима два друштва наставника техничког и информатичког образовања, који су указали да бројне мањкавости предлога Министарства просвете – од тога како је бирана радна група, да су нови планови и програми техничког образовања непримењиви, да у основним школама не постоје услови за увођење информатике као обавезног предмета…
Група наставника техничког своје незадовољство је исказала и на протесту испред Палате Србије, уочи почетка седнице НПС-а.
Извор: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


11 коментара на "НПС одлучио – Информатика неће бити обавезан предмет!

 1. Глас разума каже:

  НПС је донео потпуно исправну одлуку.

 2. Jasna каже:

  NPS je doneo odluku da odlozi obrazovanje dece u skladu sa svetom u kome zive i u kome ce odrastati i raditi. Zasto? Zato da bi izasao u susret nastavnicima kojima je cisto smaranje da uce nove stvari, da naprave raspored casova koji se menja u toku godine, da saradjuju sa kolegama itd itd. Pa oni su nam bolji i od sindikata!

 3. Зоки каже:

  Прво да поздравим све информатичаре у Србији (изузимајући појединце). Морам да констатујем, по ко зна који пут, колико је невероватно лако посвађати људе који би требали да раде на истом задатку. Али, ето, дешава се кад неко покушава на силу и на брзину прогура неке ствари. Као наставник ТИО помно сам пратио шта се дешавало последња два – три месеца, страхујући, наравно, да ће се десити ствари супротне супротне здравом разуму и пракси развијених земаља. Ево неких мојих запажања:
  1. Ко је радио програм информатике у средњој школи и програм предмета “Од играчке до рачунара”? Да га нису можда радили наставници ТИО? Јел требало да прође не знам колико година да укапирате да сте практично упропастили оба “пројекта”?
  2. Мистификација… Колико треба детету да научи основне ствари о рачунару и да се сналази у његовој примени? Па… једно два месеца… Једна озбиљна наука као физика проучава се три године у ОШ, а информатика би требала осам (као и неки изборни предмети које је министар хтео да укине)!? Без обзира на то колико има програмирања, пуно је брате, какогод окренеш…
  3. Како би било да рецимо географи навале да редефинишу наставу биологије? Ово са задирањем у техничко и информатичко образовање (ма како да га зовемо) и мењање онако одокативно делова који се не тичу информатике је био врхунски безобразлук.
  4. Ако је већ све добро изанализирано, годинама уназад, чему онда формирање радне групе за пет дана и рад две недеље са непознатим колегама (или “познатим”) уз невероватну количину злоупотреба, вређања и чега не још..?
  5. Ако се погледају програми за ОШ свих развијених европских земаља и Русије, лако се може проверити да је часова техничког образовања (ма како га звали) више него у нашем програму. А ви бисте да смањујете постојећи фонд… Ваљда смо паметнији од њих или шта ли? Часова информатике негде има (мање него техничког), негде уопште нема !? Изгледа да су тестерица, скалпел, чекић и турпија важнији него што сте мислили?
  6. Силицијумска долина… Немају људи појма… Праве неке чипове, рачунаре… И гле чуда, не користе рачунаре у ОШ. Хоћете да и од њих да будемо паметнији…?
  7. Алгоритамски начин размишљања… Појам који постоји једино у информатици !?
  Алгоритам кувања чаја:
  – Узети лонче и сипати воду.
  – Укључити ринглу.
  – Сачекати док вода не прокључа.
  – Кад вода прокључа, скинути лонче и искључити ринглу.
  – Ставити кесицу чаја у лонче.
  – По жељи, додати кашику шећера, млеко или лимун.
  – Сипати чај у шољу
  П.С. Ово нипошто не радити без рачунара!!!!
  8. Да ли заиста мислите да су наставници ТИО неорганизоване веверице? Половина наставника су инжењери и имају завршена два факултета, што мислим да није за потцењивање, а тога је било преко сваке мере. Наравно, у свакој школи можете наћи наставника било ког предмета који не ради баш најбоље свој посао и шта…? Удри по предмету…!?
  9. Знате ли колико се на изборни предмет “програмирање” од 100 ђака у једној основној школи у Београду у петом разреду јавило ђака? ДВА.
  Овако би могли до сутра…, о развојној психологији, о дигиталним учионицама, медијским манипулацијама итд.итд…
  Дакле…, драги моји информатичари, не дајте да нас свађају. Ако треба нешто да мењамо променићемо заједно. Мислим да профит једне фирме, чије име нећу да помињем, није важнији од тога…
  Поздрав свима.

  1. Stevan каже:

   Po tebi je najbolje da i dalje nista ne rade!

  2. Stevan каже:

   U mojoj skoli taj tvoj inzenjer ne ume da uradi kopiju na aparatu.Svi ste kupili diplome i nista ne radite,a primate profesorsku platu.SRAMOTA!

  3. DADA каже:

   postovani Zoki, niste rekli nista novo. Ovo se ponavljalo dva meseca ne kao veverice vec kako papagaji. Ma dajte opustite se, neka deca uce teh crtanje 4 casa i dva casa projekcije u 5.razredu a onda nek predju na IKT 16 casova, rekose ti inzenjeri sa dva fakulteta. cao

 4. Milanka каже:

  Kao programer i neko ko se decenijama bavi računarima, smatram da je odluka potpuno ispravna.
  Po meni, bitno je da se deca razumeju i u ekonomiju, baratanje novcem, budžetom, kreditima i porezima ali ako ćete decu da učite apsolutno svemu što u životu može da im zatreba, svaki dan bi u školi provodili po 14 sati i ne bi bilo raspusta.
  Treba imati mere i povući crtu – šta je OSNOVNO obrazovanje a šta ekstra čime po potrebi deca i roditelji treba da se bave a ne škola.
  Po meni, informatika i računari NE spadaju u osnovno obrazovanje. Koga zanima, naučiće, smartfoni i laptopi su na maltene svakom stolu u zemlji.

  1. Stevan каже:

   Nemas ti pojma Milanka!

  2. Ana, nastavnik i roditelj osmaka каже:

   Možete li objasniti zašto informatika i računari ne spadaju u osnovno obrazovanje, tj. šta po vašem mišljenju spada u osnovno obrazovanje?

   1. Tina каже:

    Ana,dobro je sve šta se zna, osnovno, dodato,izborno.Ovde se ”muljalo”noć je noć,svetlost dana je realnost.Ubrzano, koji je razlog?ugrabi priliku ,uguraj predmet, preuzmi gradivo,štampaj nove planove i knjige,uzmi pare za obuku predavača,a svi su završili odgovarajuće fakultete .

    1. Ana, nastavnik i roditelj osmaka каже:

     Razumem ja to o čemu pričate, a i čitala sam ovde, ali vi kažete “Po meni, informatika i računari NE spadaju u osnovno obrazovanje.” pa sam pitala zašto tako mislite, šta su argumenti. Jer, na primer, ja mislim da onoliko fizike i hemije, kao i neka dela iz književnosti nisu za OSNOVNO obrazovanje, jer su previše apstraktni i / ili komplikovani za razumevanje.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама