НСПРВ: Овакви штрајкови, организовани на брзину, не дају никакав резултат

новембар 30, 2018

И НСПРВ незадовољан начином организовања протеста просветних радника

Штрајкови се не воде сваких пет дана
У штрајку упозорења  учествовало је око 500 школа, чланица Уније синдиката просветних радника, од укупно 760. У 138 образовних установа се није штрајковало, изјавио је за Данас Владимир Аџић, члан Уније.
Одзив чланица Синдиката образовања Србије (СОС) је био половичан, јер су се позиву на штрајк одазвали запослени у 325 школа, од 620 колико има тај синдикат. Министарство просвете се није оглашавало са подацима о броју школа у којима није било првог часа.
Председница СОС Валентина Илић демантовала је изјаву бившег председника тог синдиката Бранислава Павловића, који је за Данас рекао да је раније најављена повишица од 14 одсто била планирана само за професоре са седмим степеном стручности.
– Министри просвете и финансија су у медијима и на састанцима са синдикатима изјављивали да ће сви запослени у просвети добити повишицу плата од 14,6 одсто, као и да ће повећање за просветне раднике бити веће него за остале делатности. Овде се ради о изневереним договорима и обећањима која су дали најодговорнији министри у Влади и због којих су репрезентативни синдикати у образовању организовали штрајк упозорења – истиче Илић.
Поводом Павловићеве оцене да би наступ синдиката образовања био успешнији да су сарађивали са синдикатима здравства, Илић је поручила да те сарадње није било ни у претходном периоду.
У Независном синдикату просветних радника Војводине (НСПРВ), који је члан Синдиката радника у просвети Србије, сматрају да просветни радници итекако имају разлога за штрајкове и протесте, али не на овакав начин.
„Овакви штрајкови, организовани на брзину, не дају никакав резултат. На овај начин ће једино „лидери“, без трунке самокритике и личне одговорности, кривицу за неуспех пребацити на државу и на чланство које није спремно да их следи. Свесно или несвесно, ови појединци, додатно уништавају и ово што је од синдиката преостало. Најгоре што се сада може десити јесте да чланови почну да напуштају синдикате уместо да их поправљају или мењају“, наводи се у саопштењу НСПРВ.
Они питају „шта значи штрајк упозорења после штрајкова који су обележили претходна три месеца“ и „шта значи захтев за веће издвајање када је буџет већ у Скупштини Србије“.
„Време је да научимо да се штрајкови не воде сваких пет дана већ само онда када су припремљени. Начин на који сада синдикати делују довешће само до њиховог урушавања, што је уједно и циљ власти“, поручују из НСПРВ.
Пише: В. А
Извор: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама