Нутрициониста саветује шта је важно да деца једу у зимским данима

Супе од поврћа и меса као и варива од сезонског поврћа идеалан су оброк за малишане зими јер им дају све потребне минерале и витамине, али веома је важна и масна риба због витамина D.


Деца се зими мање крећу, мање су изложена сунчевим зрацима али и склонија прехладама јер је зимски прериод познат као време вируса. Због тога њихов организам треба ојачати исхраном, а како – саветује нутриционисткиња Мирна Трумбеташ.

Због мањка физичке активности и калоријске потрошње зимска исхрана би требало да се разликује од летње. Уравнотежена и здрава исхрана која се базира на разноврсној храни осигураће дечјем организму потребне хранљиве састојке и оптималан унос енергије.

Током зиме избор свежих намирница је ограничен, па дечју исхрану треба организовати тако да половину чине угљени хидрати – воће и поврће и цела зрна житарица и њихови производи. Други део исхране треба да чине добри извори масноће као и беланчевине које се лако варе, попут црвеног и белог меса, јаја и млечних производа и рибе.

“У зимском периоду, као и време вируса и прехлада, важно је обогатити исхрану витаминима C и D. Деци је потребно нудити што више сезонског воћа, попут цитруса, шипка и кивија, јер им оно пружа врло важан витамин C. Деца често не воле сирово воће и поврће, али им га зато можете припремити у облику сокова и смутија. Важна је и храна богата витамином D, као што је масна риба, обогаћено млеко, али и додаци исхрани, с обзиром на то да се зими не излажемо довољно сунцу.

Ипак, најважнија је масна риба и треба је што више конзумирати. Децу треба од малих ногу привикавати и на кисели купус и киселу репу. Ту су и салате, зелено лиснато поврће – раштика, слатки купус, карфиол, броколи… “, објашњава нутриционисткиња Мирна Трумбеташ.

Код зимске исхране врло је важно јачање имунитета и одржавање топлоте у организму, поготово након дужег боравка на хладноћи.
“За брзо загревање организма свакако препоручујем супе. Одличан су избор за зимске дане. Могу бити и месне и поврћне (нпр. од бундеве, карфиола или броколија). И варива су за препоруку, и то од сезонског поврћа – раштика, купус, пасуљ…

У варива и супе можете ставити и суво месо”, објашњава Трумбеташ додајући како је тежа храна свакако погодна за ове хладне зимске дане.

“Одличан извор енергије за ручак или вечеру може бити и печено, барено или кувано коренасто поврће као што су шаргарепа, зимска бундева, батат и кромпир. Бундева је богата витамином А и каротеноидима, који чувају здравље, подижу имунитет и одржавају кожу здравом, а и добар је извор влакана. Већина бундева има слаткаст укус и деца ће је без проблема прихватити.
Батат је такође извор влакана, препун витамина А и калијума. Неизоставан део прехране зими темељи се и на зимници, а ту спадају кисели купус, паприка, печурке, краставци, паприке и цвекла… Ове намирнице обилују пробиотицима, који обезбеђују добро варење, а имају и пуно витамина C.

И на крају, истиче нутриционисткиња, доручак је изразито важан и никако га не бисмо смели прескакати, поготово током зиме. Њиме се у организам унесе 40 посто дневних енергетских потреба. Деца која не доручкују често имају слабију концентрацију и поспанија су од вршњака. На пример, доручак од житарица целог зрна не гоје, а дају организму потребну енергију. Такође, добар доручак зими је и кајгана јер деци даје довољно енергије да издрже до ручка”.

Мала велика правила дечје зимске исхране
Јести од јутра
Доручак се не сме прескакати јер се њиме унесе чак 40 посто дневних енергетских потреба
Против болести 
Масна риба, бундева и цитруси организму ће обезбедити довољне количине витамина А, C и D.
5 оброка на дан
Деци школског узраста потребно је пет оброка; доручак, ручак, вечера и два међуоброка. Треба их узимати у правилним временским размацима. Деца следе пример родитеља, па ако у кући нема воћа, не треба очекивати ни да ће га заволети.
Додаци исхрани – када се дају?
Деци која једу слабије треба давати неки мултивитамин и капсулу омега-3 масних киселина, али с витаминима не треба претеривати нити их давати на своју руку. Посаветујте се са стручњацима јер и предозирање може бити штетно, а важно је знати шта деци тачно фали од витамина.

Извор:  24sata.hr