Кћери, немој мешати ласкаве речи и придржавање врата са чашћу

29 августа, 2016

Моја најдража девојчице, дозволи ми да ти испричам нешто о младићима и части.

Када сам био мали, од девојчица нисам желео исто што и моји другови. Желео да ми се она смеши и држи ме за руку. Али држање за руке је за слабиће, рекли су моји “ортаци”.

benjamin sledge

Страшне ствари се дешавају у глави младића који се усуди да се успротиви осталим члановима “мушког чопора”. Као и код вукова, они не желе да буду остављени сами, због страха да ће чопор почети да лови њих. Дакле, када те питају да закољеш невину газелу мораш доказати да си и ти део овог чопора, овог племена.

Волео бих да могу да кажем да је твој отац био частан човек кад је био млађи, али то није истина. Он је трчао са чопором па чак и постао њихов лидер на неко време. Kао бесни вук или незасити вампир. Храни се онима које сматра слабим или лаким пленом.

Постоји одређено бреме које младићи носе када су несигурни. Можда зато и идемо у лов на жене понекад.

Видео сам част на много разичитих начина од других људи који нису били у војсци. Једне вечери, група нас је седела у локалном кафићу пијући пиво, када је један од момака почео хвалисање о подвизима свог пријатеља који се извукао са неверством. На врхунцу смеха чуо се коментар из позадине “Какав бедан изговор за мужа.”

Смех је замро, а мушкарци се загледали равнодушно у своја пива, одбијајући да погледају човека који их је покосио и усудио да их изазове.

Не знам како ће будућност забављања и излазака изгледати за тебе, или како ће се момци понашати према теби. И знам сада, ма колико да то желим, не могу те заштитити од свих вукова и вампира који вребају. Мораћеш то да научиш сама.

Али могу да ти кажем шта да тражиш. Потражи част.

Потражи интегритет, несебичност, жртвовање и саосећање. Пронађи оне који се боре за правду и верност. Али изнад свега, тражи људе који умеју да покажу кроткост и благост. Немој да се превариш као и многи пре тебе и да помислиш да је то слабост. Кроткост је снага умотана у скромност, драга моја ћерко. То је снага под контролом, у свету у којем je толикo тога ван контроле.

Немој мешати ласкаве речи и придржавање врата са чашћу. Уместо тога, посматрај како третира друге, конобара, бескућнике и просјаке. Јер, ако видиш како третира људе у њиховим успонима и падовима, схватићеш како ће тебе третирати током твојих успона и падова. Послушај ову мудрост и нећеш постати разочарана иако ће ти и часни и нечасни сламати срце. Нечасни човек ће раскинути са тобом преко СМС-а, Твитера (ако још увек буде постојао), или ће те једноставно игнорисати. Али частан човек ће ти сломити срце лицем у лице.

Не очајавај, ћерко моја, јер док ово читаш, можеш почети да верујеш да су часни људи нестали одавно, пре него што си се ти родила. Они и даље постоје. Мораћеш да их тражиш и да их пронађеш, и да, то може потрајати много година. У својој потрази ћеш вероватно наилазити на многе нечасне људе. Не криви их за то што су имали очеве који нису знали како да науче своје синове да ходају кроз живот. Многи од њих су одрасли без мушке фигуре да им објасни шта су заправо част и интегритет. Осећај сажаљење за њих. Усмери своју пажњу ка другим мушкарцима за које видиш да се понашају часно.

И да завршим, девојчице моја. Од када си се родила, моје срце је постало твоје, и ништа више нисам желео него да те штитим, пољубим и гледам како се смејеш. Једног дана, надам се да ћеш упознати човека који жели то исто.

Аутор: Benjamin Sledge, medium.com

Приредила: Андријана Максимовић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Један коментар на "Кћери, немој мешати ласкаве речи и придржавање врата са чашћу"

  1. Gale каже:

    Va imja Oca i Sina i Svetoga Duha da ovako nešto ima da se čuje i pročita…
    Dinosaursi ljudski…
    Čitav život govorim, napadan i od muškaraca i od žena, bez osećaja za mušku i sa prezirom protiv ženske “solidarnosti”, jedinoi na strani istine ma od koga poticala, da nije važno šta drugi čine, šta drugi misle, šta drugi govore, onome ko ima stav, lični stav snažno utemeljen razmišljanjem i iskustvom…
    Svet danas je ceo po obrascu: “Kud svi Turci, tu i mali Mujo…”

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама