O, sujeto, ime ti je profesor

6 decembra, 2016

Ovih dana u modi je hajka na učenike. Te ove nove generacije ne uče, te nisu zainteresovani za gradivo, te imaju sva moguća prava i maltretiraju profesore, pa im profesori mučenici ne mogu ništa. To je priča koja se plasira svima. Na sve strane ćete čuti profesore koji očajnički kukaju na đake i sebe predstavljaju kao velikomučenike. Ja se, evo, drznuh da kao predstavnik istih zakopam malo dublje ispod površine i zapitam – a šta ćemo sa profesorskom sujetom? Koliko je među mojim kolegama onih koji poznaju bar osnove dečije psihologije, posebno odeljak – adolescencija? U procentima 2 %.
profesor
Adolescencija – to je, znate, onaj period buntovništva , neprihvatanja autoriteta a sa druge strane očajničke želje za prihvatanjem od strane vršnjaka i dokazivanje pred tim istim vršnjacima. Svaki profesor to mora da zna i da se u skladu sa tim nosi sa problemima tog uzrasta. Da se uzdigne iznad situacije, a nekada i da se spusti na taj uzrast. Da se dovija na različite načine i doskoči veštinama tinejdzera koji „hvataju krivine“. U te krivine spada i prepisivanje. Još od vremena Koste Vujića, mangupi su koristili razne metode zabušavanja. I na to se gledalo kao na uobičajenu pojavu i mangupluk. Ne lezi vraže, danas u 21. veku pojavila se mobilna telefonija i naši mangupi je obilato koriste u svrhu prepisivanja. Nemoćni profesori potražiše spas u predivnom nam Ministarstvu prosvete, koje kroji nakaradne zakone kao uostalom i svaki zakon u ovoj državi. Ministarstvo nađe solomonsko rešenje – učenik koji koristi mobilni telefon da bi prepisivao proglašava se kriminalcem i tap – ocena iz vladanja 2. Nije li preoštra kazna za takav „zločin“? Da li su ti isti profesori ikada bili đaci koji su pokušavali da prepišu? Nemojte mi samo reći onu čuvenu visokomoralnu : „U moje vreme….“. Poštovana gospodo, kolege, u moje i vaše vreme nisu postojali mobilni telefoni, pod jedan. Pod dva – i moje i vaše vreme je prošlo… sad je njihovo vreme. Te generacije , takve kakve su, su sadašnje i mi druge nemamo.
Sve bi bilo u redu da taj isti zakon sa druge strane ne štiti delikvente i nasilnike koje ne možeš da izbaciš iz škole, jer se poštuju njihova prava. Koji napadaju, vređaju i tuku i učenike i profesore, a ti ga, ministre, štitiš. Kojim to aršinima merimo prestupe po školama? U isti koš svrstavamo onog koji prepisuje i onog koji bije? A profesori, kao ovce, ćute i izvršavaju naređenja ministra.
E tu imamo faktor sujete. U nedostatku sposobnosti, veština, a u prisustvu nemoći, profesori ne mogu da podnesu da im učenici prepisuju sa telefona, pa đaku kojeg uhvate na delu daju ukor direktora i proglase ga zločincem. To nije odraz autoriteta, profesori, već vaše nemoći i sujete. Učenik pokušao da vas pređe? Vređa vas što klinac od 16, 17 godina neće da uči, pa mu zato dvojku iz vladanja dajete? E, moji profesori… džabe vam diplome. Hajde, probajte da od njega neki minimum izvučete, hajde opet proučite onaj deo o adolescenciji koji ste preskočili ili zaboravili… (ili prepisali)
Ali, nemojte biti licemeri, pa reći da to kao pubertetlije nikada niste pokušali da uradite. Nemojte ga strpati u isti koš kao i nasilnika i delikventa. Ne budite samo službenici i poslušnici Ministarstva , već budite ljudska bića, pa mu odredite odgovarajuću kaznu. A učinio je, gle čuda, ono što je činilo svako dete od kako je i škola i profesora.
Smanjite ego tripove, profesori. Ne priliči vam.
Dragana o sebi: Profesor književnosti u srednjoj školi. Oštrog jezika, mekog srca. Ne podnosi nepravdu i licemerje. Obožava filmove i knjige i rad sa decom. Brani svoj stav svim silama!
Autor: Dragana Janjušević
Izvor: direktnarec.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


15 komentara na "O, sujeto, ime ti je profesor

 1. Lejla kaže:

  Da li je ovo priča o nekom konkretnom slučaju?

 2. Maja kaže:

  Izgleda mi kao da biste im vi dozvolili da prepisuju i da to za vas nije prekršaj. Ako ne kaznimo prepisivanje, čemu ih učimo? Da se varanjem postiže uspeh? A deci koja uče, trude se i ne prepisuju šaljemo poruku da postoji lakši, zaobilazan put? Prepisivanje jednostavno nije pošteno, a decu treba učiti poštenju.

 3. janko kaže:

  Ovo kao da je pisao neko ko nema dana u prosveti ili mu je ministar saputao sta da napise!!!
  Deca upoznata sa svojim pravima bolje od advokata a gde su prava nastavnika?Bas lep tekst kaže;A profesori, kao ovce, ćute i izvršavaju naređenja ministra.Baš lepa personifikacija!!!

 4. Neko iz skole kaže:

  Preostar clanak. Ne znam ni jednog kolegu koji je djaka kaznio dvojkom iz vladanja zbog koriscenja mobilnog telefona. Ne vidim kako se u tome ogleda nesposobnost profesora. Ako ne zauzdamo takve namere ucenika, cemu ih ucimo? Mnogo smo nisko pali ako ovako gledamo na stvari…

 5. Ana kaže:

  “…pa đaku kojeg uhvate na delu daju ukor direktora i proglase ga zločincem.”
  Nastavnici ne daju ukor direktora. Samo direktor može dati ukor direktora.
  Ni sa ukorom direktora (ocena 2) niti sa ukorom Nastavničkog veća (ocena 1) niti sa ukorom Odeljenjskog veća (ocena 3) učenik se ne proglašava zločincem, već se opominje da je pokazao neprimereno ponašanje, tj. da je prekršio pravila ponašanja u ustanovi. Ukoliko se sličan prestup ne ponovi – ocena se popravlja na kraju godine.
  I sve to važi za sve vrste prestupa, ne samo za prepisivanje.
  Dakle, lakše malo, razmislite o svojim rečima pre nego što ih napišete.

 6. Ivan kaže:

  Potpuno promasena tema… nema ovo veze sa vezom. Pomesane babe, zabe i tarabe!
  Zar je toliko tesko da se prihvati cinjenica da ucenika koji se posteno spremao treba nagraditi , a onog ko je varao treba sankcionisati. Zato nam se i desava da ozbiljni i vredni ljudi napustaju zemlju , a prevaranti ostaju da nas lece po bolnicama, brane na sudovima ili ,koliko vidim, uce u skoli…

 7. Biba kaže:

  Nemate Vi, gospođo, veze sa pedagogijom, kad Vam je normalno da decu učite podvalama, prevarama, krađi, kriminalu…

 8. Gricko kaže:

  Dragana Janjušević, ODLIČAN tekst! Za peticu!
  Svi današnji profesori su zaboravili da su bili deca… ili su se možda rodili “ovoliki profesori”? Ne, ne…. oni su svi “klečali na kukuruzu” i za njih je profesor bio strah i trepet. Ma hajdete molim vas…..Najlakše je samo kritikovati decu a ne biti i samokritičan. Meni je već muka odavno (bljak)

  1. Danijela K kaže:

   Uopste me ne vredja ako ucenik pokusa da prepise na testu znanja ., ali cu to kazniti , naravno . Ne kaznjavam ucenika jer nije zlocinac , ali kaznjavam ponasanje koje jeste lose. Nisam zaboravila kako je biti u ludim godinama , a i kako bih kada mi je cerka bas u tim godinama , ali to ne znaci da cu svoje djake pustiti da divljaju , jer ni svoju cerku ne pustam da divlja. Sta je uopste poenta ovog glupog teksta ? Posto je u pitanju koleginica mogu sebi da dozvolim luksuz da stvari nazovem pravim imenom , a da je u pitanju djak ovakvo razmisljanje bih ocenila kao nezrelo i povrsno. Jeste , ja sam autoritet za moje djake , a ne njihov drugar , jer oni imaju drugara koliko hoces , a samo jednog razrednog staresinu . Jesam ponosna sto sam profesor , i moj otac je to bio , a oni koji ne znaju koja je uloga profesora neka oslobode mesto za nekog ko ne mesa pite i tepsije .

   1. Biba kaže:

    Tačno tako, Danijela! I ja sam ponosna što sam profesor i što decu vaspitavam, a ne samo obrazujem!

 9. Sujeta kaže:

  Autor ovog članka, osim odeljka o adolescenciji, pa i to površnog iz neke osrednje enciklopedije, više ništa iz psihologije, izgleda, nije ni pročitao… a izrazi “E, moji profesori… džabe vam diplome” i “Hajde, probajte da od njega neki minimum izvučete…” nas i jesu doveli u ovaj glib odakle se nikada nećemo iskobeljati…upravo to “izvlačenje minimuma”! Svi naši napori (uopšte) se, nažalost, svode na dostizanje te imaginarne “pozitivne nule” ili na “izvlačenje minimuma”… Amin!

  1. Ego kaže:

   Odlican komentar! Pravo u centar. Ceo članak govori višeo autoru teksta, nego o onome o čemu piše. A naročito poslednji deo:”Smanjite ego tripove, profesori…”

 10. profesorka kaže:

  Kaze se delinkvent 🙂

  1. Mon Dieu! kaže:

   I ja sam to primetio, koleginice. Autorka pokazuje da joj pismenost nije jača strana. “Profesor književnosti u srednjoj školi…oštrog jezika, mekog srca…” Pričam ti priču…

 11. IQ kaže:

  U prosvetnom sistemu Srbije diplome su svakako dzabe, pogotovo ako ima koja viska. Samo sertifikati sa akreditovanih obuka mogu biti garant izgradnje uspesnog i posvecenog nastavnika, lisenog bilo kakve sujete. Jos kada bi ga se nekako moglo nagnati da vrsi fotosintezu. Mnogo je skup za danasnje prilike.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama