OBAVEZNE UNIFORME ZA OSNOVCE: Ministarstvo priprema novine u školama

3 novembra, 2016

U školske klupe od sledećeg septembra đaci svih škola u Srbiji mogli bi da idu u uniformama. Ministarstvo obrazovanja naložilo je da se anketiraju svi nastavnici, đaci i njihovi roditelji u vezi sa tom idejom.
djacke-uniforme_nova_skolska_pravila
Istraživanja su pokazala da su uniforme smanjile vršnjačko nasilje
– Nadamo se da smo blizu realizacije te ideje koju ćemo sprovesti u saradnji sa nastavničkim i roditeljskim kolektivima. Razmišljamo o dva modela: da li da uniforma bude u vlasništvu porodice ili da pripada školama i iznajmljuje se deci kao knjige. U drugom slučaju deca bi bila obavezna da vrate školsku odeću u junu – otkriva za “Blic” Dragana Milovanović, savetnik ministra obrazovanja.
Nastojaćemo da osmislimo rešenje koje će omogućiti da uniforma bude jeftinija od odeće koju roditelji kupuju deci za školu. Jedno od mogućih rešenja su socijalna preduzeća u kojima teško zapošljive osobe šile uniformu Dragana Milovanović, savetnica ministra prosvete
Još nije poznato, kako kaže, da li će uniformu u početku nositi svi osnovci ili samo učenici od prvog do četvrtog razreda.

Pročitajte i Šarčević: Upis u srednje škole zavisiće od potreba za zaposlenjem

– Nastojaćemo da osmislimo rešenje koje će omogućiti da uniforma bude jeftinija od odeće koju roditelji kupuju deci za školu. Jedno od mogućih rešenja je da se naprave socijalna preduzeća u kojima bi radile teško zapošljive osobe i šile uniformu za osnovce. Ideju bismo morali da sprovedemo u saradnji sa Ministarstvom za rad i zapošljavanje. Dovoljno je da deca imaju po dve zimske i letnje majice sa amblemom škole – naglašava Milovanović.
Interesantno je da će rel imati i đački parlament, jer će, kako kaže Milovanović, deca odlučivati koju boju uniforme će nositi. Cilj jedinstvene odeće u školskim klupama je, kako tvrdi, krajnje human.
– Svi ćemo se tako upristojiti – i deca i roditelji. Učenici će imati veće osećanje pripadnosti kako školi tako i drugovima. Istraživanja iz Velike Britanije pokazala su da su uniforme smanjile vršnjačko nasilje. Iako se socijalne razlike ne mogu izbeći, pod jedinstvenom odećom ćemo lakše otkriti da smo suštinski svi isti – objašnjava Milovanović.
Dokaz da je uniforma pun pogodak je Osnovna škola “Nikola Tesla” u beogradskoj Vinči gde 300 učenika drugog razreda nosi odeću jedinstvene boje i dezena.

Pročitajte i Šarčević: Radimo na posebnom zakonu za osnovne škole, uvodi se preduzetničko vaspitanje

– Devojčice nose ljubičaste haljine, dok dečaci imaju plave sakoičiće sa amblemom škole. To je pilot-projekat koji smo prošle godine započeli u saradnji sa opštinom Grocka pa samo učenici 11 odeljenja drugog razreda imaju uniformu. Odeća je koštala 1.000 dinara, a sve je finansirala opština – kaže Dragoljub Gačić, direktor ove škole, i dodaje da će projekat trajati do kraja školske godine.
Prvaci: Kada ćemo mi imati uniformu
Pošto u OŠ “Nikola Tesla” samo učenici drugog razreda imaju tu privilegiju da nose uniformu ostala deca su se osetila zapostavljeno.
– Prvaci me zaustavljaju na hodniku i pitaju: “Direktore, a kada ćemo mi imati uniformu.” I većina roditelja su zadovoljna odećom – ističe direktor Gačić.
Marko Tašković
Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


8 komentara na "OBAVEZNE UNIFORME ZA OSNOVCE: Ministarstvo priprema novine u školama

 1. Vanja kaže:

  Bolje da daju deci besplatne knjige nego sto se bave glupostima uniforme uzas ,bas ce to da smanji nasilje prvo su roditelji nekulturni u parku sede komentarisu druge raspravljaju se a ocekuju da im deca budu bolja!Ne vaspitavajte decu ,vaspitajte prvo sebe,pa ce deca da budu super i bez te uniforme,uzas samo nam je uniforma falila svasta!

 2. Petrana kaže:

  TReba uvesti uniforme i za nastavnike! U tom slučaju bi i prosvetni radnici manje novcai trošili na garderobu, a i ne bi cepali svoju odeću na oštečenim stolicama i klupama!

 3. Suzana kaže:

  A sta ce da rade sa inkluzijom,tj. volonterima-personalnim asistentima, koji rade za 6000din. sa decom sa posebnim potrebama? Kada ce to pitanje da se resi koje svi ignorisu?!!!

  1. Tanja kaže:

   Suzana …..volonter ima prevod ,zna se da nije radni odnos a sistem placanja valjda je u ugovorima.Uposle se po ”nekoj izmisljotini”pa onda traze status.Vec postoje radnici tom na poslu.

 4. Silvija kaže:

  Majica sa kragnicom i amblemom skole je sasvim dovoljna. Za zimu-duks. Nosenje uz pantalone ili suknju tamnije boje. Za pocetak-jednostavno a nije preskupo.

 5. AK kaže:

  ,,SELO GORI,A BABA SE ČEŠLJA”

 6. Anonymus kaže:

  prosvetni radnici zaradjuju 14000 dinara mesecno a vas uniforme zanimaju, sramota!

 7. Ina kaže:

  Bravo za uniforme, svi isti, nema uporedjivanja, zavisti, različitosti, markirane garderobe, stidljivosti što nemaju novac za markiranu garderobu, diskriminacije 👍👍👍👍👍👍

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama