Шарчевић: Радимо на посебном закону за основне школе, уводи се предузетничко васпитање

Mинистар просвете Mладен Шарчевић наjавио jе данас да се ради на посебном закону за основне школе коjим ће кроз техничко образовање бити уведен нови предмет предузетничко васпитања.
sarcevic-foto-zorana-jevticOн jе обjаснио да то не значи да ће деца бити оптерећена са више часова, већ да ће од петог разреда предузетничко васпитање учити кроз техничко образовање.
Шарчевић каже да од следеће недеље почиње рад на више закона коjим ће се омогућити послодавцима већа улогу у систему образовања.
„Не мењамо законе због не знам чега, већ због промена квалитета образовања у Србиjи и жеље да млади људи дођу до свог парчета хлеба“, рекао jе министар на округлом столу „Улога локалних самоуправа у дуалном образовању“.
Дуално образовање, додаjе Шарчевић, не доживљаваjу сви на исти начин, да већ постоjе добри ресурси у поjединим школама, а да jе све више школа и компаниjа коjе су заинтересoване за таj начин рада.
Oн jе поjаснио да послодавац има потребу да добиjе радника коjи jе обучен, те да jе у школовању таквих кадрова неопходна сарадња школа, локалне самоправе, привреде.
„Поносан сам када обиђем установе коjе су све добро урадиле. У Србиjи има добрих примера праксе. Oво ниjе проjекат jедног министра и његовог тима. Mи смо осетили дух времена и потребу друштва“, навео jе министар.
Председник Привредне коморе Србиjе Mарко Чадеж рекао jе да су се склопиле коцкице да се уведе дуално образовање у школе, те да jе преломни моменат да се каже да ли ћемо школовати будуће генерациjе за европско тржиште рада, или ће се школовати изгубљене генерациjе.
Поjашњава да су наjчешће замерке инвеститора из иностранства, али и домаћих привредника проблем квалитетна радна снага.
Додаjе да дуално образовање сви доживљаваjу на своj начин и често се може чути да „држава жели да добиjе jефтину радну снагу на траци“.
„Покушавамо да отклонимо ту врсту неразумевања“, рекао jе Чадеж и додао да jе улога локалне самоуправе значаjна за подстицаj да се одговори на потребе за образованом радном снагом.
„Сви су свесни да се дуално образовање уводи корак по корак. Нико то ниjе увео за jедну школску годину. Tреба да уводимо профиле за коjе знамо да ће бити одрживи наредних 10 до 15 година“, рекао jе председник ПKС.
Генерални секретар Сталне конференциjе градова и општина Ђорђе Станичић рекао jе да су у Србиjи проблем незапосленост, нова радна места, али да и провреда има потешкоће у проналажењу квалитетне радне снаге.
Партнерским радом, наглашава, министарства просвете, ПKС, локалних самоуправа, школа, привреде, може се одговорити савременим потребама тржишта рада.
Школе коjе развиjу систем дуалног образовања склапаће уговоре са компаниjама и родитељима, а ученици ће радити у реалним условима.
Директор сектора едукациjе ПKС Mирjана Kовачевић нагласила jе да jе дуално образовање модел коjи развиjа склоност ученика према предузетништву и да се то наjбоље показало у земљама коjе су га већ увеле.
Извор: Танјуг