Očekujete li previše od svog deteta?

23 maja, 2019

Koliko vam se puta desio sledeći scenario: vaše trogodišnje dete doživljava neverovatan napad besa jer ne može da dobije još jedan crtani film. Plače, vrišti, baca se. Neće da prestane. Vi se pitate šta da uradite i gde ste to pogrešili? Zašto ne može lepo da se zaigra kockicama?

Foto: Ba Phi, Pexels

Kasnije, kad krizni momenat prođe i kad dete izađe iz tajm-aut zone, možda se podsetite – on(a) ima SAMO tri godine. I verujte, niste jedini koji očekuju od trogodišnjaka potpunu kontrolu nad emocijama i razumevanje jednom definisanih granica. Niste jedini koji očekuju – previše.

Nedavno istraživanje pokazalo je da zapravo većina roditelja precenjuje svoje mališane i njihovu sposobnost samokontrole.

Imati realna očekivanja koja su u skladu sa detetovim uzrastom, nivoom emocionalnog razvoja i sposobnostima, ključno je za zdrav razvoj deteta i dobru komunikaciju. Recimo, ako roditelj veruje da dete može da se ponaša i kontroliše bolje nego što je zaista u stanju, to često vodi do odgovora kroz kaznu za određeni vid ponašanja, umesto da se detetu u tim trenucima pruži podrška.

Drugi rezultati istraživanja pokazali su:

• 56 posto roditelja veruje da deca imaju dovoljno razvijenu samokontrolu da mogu da odole da ne urade nešto što jako žele, u uzrastu ispod 3 godine.

• 36 posto veruje da deca mlađa od dve godine imaju tu vrstu samokontrole.

• 43 posto roditelja veruje da deca treba da znaju da dele i čekaju strpljivo u redu pre nego što napune dve godine.

• 42 posto roditelja veruje da deca mogu da kontrolišu emocije i spreče ispade besa kad su ljuti, u uzrastu manjem od dve godine.

A evo šta je zapravo istina:

• Samokontrola se razvija negde u uzrastu od 3,5 do 4 godine i to je tek početak. Mnogo godina je potrebno da se samokontrola ustanovi. Neki odrasli ljudi je nemaju.

• Sposobnost da deli se razvija negde između 3 i 4 godine.

• Kontrola emocija takođe je nerazvijena do 4. godine.

Rane godine su godine učenja, ne godine kažnjavanja. Kada roditelji prilagode očekivanja uzrastu i mogućnostima deteta, mogu da ga uče i usmeravaju na efektivan način.

Ono što je istraživanje takođe pokazalo jeste da mnogi roditelji imaju isti problem kao trogodišnjaci – kako održati samokontrolu kad ste suočeni sa nerazumnim zahtevima malog deteta. Ali, ne brinite, vaše dete će u nekom trenutku razviti samokontrolu. A onda će je ponovo izgubiti kad bude imalo svog trogodišnjaka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama