Очекујете ли превише од свог детета?

23 маја, 2019

Колико вам се пута десио следећи сценарио: ваше трогодишње дете доживљава невероватан напад беса јер не може да добије још један цртани филм. Плаче, вришти, баца се. Неће да престане. Ви се питате шта да урадите и где сте то погрешили? Зашто не може лепо да се заигра коцкицама?

Фото: Ba Phi, Pexels

Касније, кад кризни моменат прође и кад дете изађе из тајм-аут зоне, можда се подсетите – он(а) има САМО три године. И верујте, нисте једини који очекују од трогодишњака потпуну контролу над емоцијама и разумевање једном дефинисаних граница. Нисте једини који очекују – превише.

Недавно истраживање показало је да заправо већина родитеља прецењује своје малишане и њихову способност самоконтроле.

Имати реална очекивања која су у складу са дететовим узрастом, нивоом емоционалног развоја и способностима, кључно је за здрав развој детета и добру комуникацију. Рецимо, ако родитељ верује да дете може да се понаша и контролише боље него што је заиста у стању, то често води до одговора кроз казну за одређени вид понашања, уместо да се детету у тим тренуцима пружи подршка.

Други резултати истраживања показали су:

• 56 посто родитеља верује да деца имају довољно развијену самоконтролу да могу да одоле да не ураде нешто што јако желе, у узрасту испод 3 године.

• 36 посто верује да деца млађа од две године имају ту врсту самоконтроле.

• 43 посто родитеља верује да деца треба да знају да деле и чекају стрпљиво у реду пре него што напуне две године.

• 42 посто родитеља верује да деца могу да контролишу емоције и спрече испаде беса кад су љути, у узрасту мањем од две године.

А ево шта је заправо истина:

• Самоконтрола се развија негде у узрасту од 3,5 до 4 године и то је тек почетак. Много година је потребно да се самоконтрола установи. Неки одрасли људи је немају.

• Способност да дели се развија негде између 3 и 4 године.

• Контрола емоција такође је неразвијена до 4. године.

Ране године су године учења, не године кажњавања. Када родитељи прилагоде очекивања узрасту и могућностима детета, могу да га уче и усмеравају на ефективан начин.

Оно што је истраживање такође показало јесте да многи родитељи имају исти проблем као трогодишњаци – како одржати самоконтролу кад сте суочени са неразумним захтевима малог детета. Али, не брините, ваше дете ће у неком тренутку развити самоконтролу. А онда ће је поново изгубити кад буде имало свог трогодишњака.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама