Психолози откривају правило „три минута” – како да вас дете поштује од малена 

Колико времена проводите са својим дететом након посла? Технички, потребно нам је око 30 минута да им припремимо вечеру, 15 минута да им прочитамо књигу и само тренутак да их пољубимо за лаку ноћ. Међутим, према стручњацима, између свих ових периода, постоје три минута која су најважнија у току дана. Психолог Наталија Сиротич објаснила је правило „три минута“ и према њеним речима, ако следите ово правило, имаћете поверење свог детета чак и када буде тинејџер.


Правило од три минута

Правило каже да морате да се поздравите са својим дететом сваки дан као да се дуго нисте видели (иако се нисте видели пет минута док сте били у продавници). Осим тога, важно је да будете у нивоу дететових очију и да проведете три минута грлећи га и питајући шта се догодило док нисте били ту. Веома је битно да следите ово правило када узимате дете из вртића, школе и када се вратите кући након посла.

Зашто је то важно

Према речима психолога, током првих минута након што сте се видели, дете ће вам рећи све информације које је запамтило. Последице игнорисања правила од три минута могу се разликовати зависно од карактера детета. Неко ко нема прилику да каже родитељима све кад може, неће говорити о важним стварима и временом ће му неке чињенице изгледати потпуно неважно да би о њима говорио. У том случају, родитељи могу остати ускраћени за важне информације. Друга деца ће причати целе вечери, присећајући се нових чињеница временом и на крају ћете имати комплетну причу. Родитељи таквог детета су под ризиком да не чују много ствари јер ће говор детета временом, за њих постати само бука у позадини.

Додатне препоруке

Важно је да знате да правило од три минута не значи да би требало да проведете само 3 минута дневно са својим дететом. Оно само значи да морате да проведете три минута са њим након што сте се срели како бисте чули све важно што има да вам каже. Како бисте достигли ниво потпуног разумевања са дететом, требало би да следите следеће препоруке психолога:

– Сваки дан проведите време радећи нешто за шта сте и ви и дете заинтересовани.

– Нека дете чује да га разумете. На пример, поновите информацију коју сте чули од детета како бисте били сигурни да сте добро разумели.

– Не показујте лажно узбуђење.

– Вратите се мало касније на разговор, како би оно знало да сте запамтили о чему сте разговарали.

– Избегавајте дуге и бескорисне расправе чак и ако је у питању нешто потпуно очигледно за вас. Само реците свом детету „У реду, разумем да се не слажеш са мном“.