Očevi, znate li da i vaše raspoloženje utiče na decu?

2 jula, 2019

Mame često budu podsjećane na to kako su centar svoje porodice, te da njihovo raspoloženje utiče na sve ukućane. To je odgovornost koju većina mama shvata veoma ozbiljno. Svakodnevo razmišljaju o tome na koji način njihovo mentalno zdravlje utiče na decu. To je na neki način postala njihova pokretačka snaga.

Međutim, novo istraživanje sa Michigan State University-a, , objavljeno u časopisu “Rani razvoj deteta”, nalazi jaku vezu između raspoloženja oca i mentalnog zdravlja i razvoja dece. Istraživanje je rađeno sa 730 porodica, uglavnom sa niskim primanjima i stresom vezanim za roditeljstvo. Koristeći upitnike koji su tražili od učesnika da ocenjuju izjave poput: “Osećam se zarobljenim mojim odgovornostima kao roditelje” ili “Ponekad smatram da me moje diete ne voli”, istraživači su utvrdili slijedeće.

Kada su očevi nervozni i depresivni to uveliko utiče na dečiji govorni razvoj. Konkretno, deca starosti tri godine su imala lošije govorne veštine. Čak i onda kada se u obzir uzme pozitivan uticaj mame, očevo raspoloženje i dalje ima veliki uticaj na decu. Iako su i devojčice i dečaci postigli niske razultate na testovima vezanim za kognitivni (mentalni) razvoj, zanimljivo je da očev stres i psihičko zdravlje više utiču na razvoj govora kod sinova, nego kod kćerki.

Istraživanje je takođe pokazalo da mentalno zdravlje očeva i majki imaju sličan uticaj na probleme u ponašanju među mališanima. Interesantno je to da, stres očeva u odnosu na stres majki više utiče i na dečije socijalne veštine u kasnijoj dobi.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama