Деца која имају мајчинску љубав и пажњу у најранијој фази живота паметнија и боље реагују на стрес

6 јула, 2018

Истраживање и поређење снимака мозгова два трогодишњака открили су шокантне чињенице о томе колико мајчинска љубав има утицаја на дететов развој. Језиви снимци открили су да је мозак са леве стране, који припада нормалном трогодишњаку, знатно већи и садржи мање тамних регија од мозга са десне стране који такође припада трогодишњаку који је преживео екстремно запостављање.


Неуролози наводе да је разлика у величини њихових мозгова примарно изазвана начином на који су их мајке третирале. На први поглед, гледајући десни мозак рекло би се да је дете претрпело повреде или болести у прошлости, али експерти наводе да истина лежи у томе да је оно највероватније било запостављано од мајке, док је друго дете са већим и боље развијеним мозгом одрасло уз много љубави и подршке породице.

Како су истраживачи навели за британско издање Недељног телеграфа, дете са већим мозгом биће интелигентније и развиће боље социјалне вештине, за разлику од детета чији се мозак налази са десне стране слике, које има веће шансе да постане зависник од дроге, криминалац или незапослено лице, које је у већини случајева зависно од државне помоћи. Да ствар буде још гора, деца коју су мајке запостављале у детињству подложна су и већим здравственим проблемима.

Професор Алан Шор, са Универзитета Калифорније, у Лос Анђелесу (UCLA) истиче да се у прве две године бебе јако ослањају на везу са својом мајком првенствено због развоја мозга. Он је такође додао да се 80% можданих ћелија развија у прве две године живота, а проблеми у том развоју могу утицати на људе до краја њихових живота.

У студији је наведена и још једна чињеница. Наиме, мајке које запостављају децу у најранијем детињству управо су исто тако биле третиране од својих родитеља и немају потпуно развијен мозак, те овакво понашање представља зачарани круг. Ипак, оно се може прекинути уколико дође до ране интервенције и уз подршку породице.

Још једна студија дошла је до сазнања да су деца која имају мајчинску љубав и пажњу у најранијој фази живота паметнија и боље реагују на стрес.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама