Др Шехић: Промаја је, заправо, велики ПРИЈАТЕЉ нашег здравља

“Затвори прозор, уби промаја”. Нисте прави грађанин ове земље ако бар једном нисте рекли, или барем чули ову реченицу. Међутим, највећи убица, та зла, зла промаја је заправо јако корисна за наше здравље. Само је битно да је не злоупотребљавамо.

Да нема промаје, живели бисмо у загушљивим просторијама, пуним разних бацила и вируса, и сигурно бисмо били много болешљивији, рекла је др у пензији Радмила Шехић, некадашња лекарка амбуланте за одрасле Градског завода за хитну медицинску помоћ.

“Људи сматрају да је промаја непријатељ, али то није истина. Она је заправо велики пријатељ нашег здравља, и то из више разлога. Пре свега, промајом се прави проток у ваздушном струјању, чиме се елиминишу клице и вируси из ваздуха. Ово је посебно битно за мале затворене просторије, које треба знатно чешће проветравати, а људи који се плаше промаје избегавају да отварају прозоре уз ту класичну реченицу ‘уби промаја’, и тако праве велику грешку по своје здравље”, каже наша саговорница.

Друга битна ставка због које треба да се захвалимо промаји јесте чињеница да расхлађује ваздух у летњим месецима, када нам је то неопходно. Природа нам је на тај начин дала бесплатни клима уређај, али ми се плашимо да га користимо.

“Људи би требало да схвате да су проветравање и промаја јако значајни за здравље и да могу да имају само позитивне ефекте, осим ако то сами не злоупотребимо! Ако ви лети, мокри од зноја, намерно стојите на промаји јер вам то у том тренутку прија, можете слободно да очекујете да ће вам се укочити врат. Нису ретке ни прехладе. Зато је промаја моћно оружје које треба опрезно користити”, истиче она.

Међутим, битно је направити разлику између нормалне промаје и претеривања. На пример, ако возите кола аутопутем поред отвореног прозора, то је претеривање које нема много користи за ваше здравље. Шта више, може да вам нашкоди. Уместо тога, направите лагану промају која вам неће тући директно у главу или врат, и нема потребе да се бојите.

“Ветар је нешто сасвим природно, и не треба га се бојати. Ипак, треба разликовати промају од ветра, јер је ово нешто што сами правимо, и до промаје долази због судара хладнијег спољашнег и топлијег ваздуха који се налази унутра. Ако нисте знојави и мокри, неће вам нашкодити”, тврди наша саговорница, уз закључак да промаја није та која је опасна, већ ту опасност представља људски фактор.

Извор: На длану