Одгајати паметно и способно дете – ево како то раде Јевреји

1. Наградите дететову независност

Јевреји су уверени да њихова деца могу успети у животу ако верују да могу све што пожеле. Али не, то није флоскула. Заиста верују у то. У јеврејским породицама је уобичајено да једногодишње дете само једе. То је зато што Јевреји дозвољавају деци да буду самостална чим постану физички способна за то.

2. Све је тешко док не постане лако

Да би се осамосталила, деца морају интензивно да стичу нова знања. Ако дете покаже интересовање за неки хоби, родитељи би требало да га подрже и охрабре, без обзира на то да ли мисле да је то добар начин да потроше своје слободно време или би боље било да се баве нечим другим. Чак и ако детету нешто не иде добро, Јевреји му говоре да је сваки почетак тежак, а не да је мали и да он то не може.

3. Поверење је најбоља награда

Да ли би такви напори детета, где се заиста труди и онда када се чини да сигурно неће успети, требало да буду награђени? Да, али не слаткишима! У јеврејским породицама дете се награђује поверењем. Ако им се повери задатак са вером у његове способности, деца ће покушати да ураде све како треба.

4. Није све у изгледу

Кад би европске мајке виделе како изгледају јеврејска деца кад крену кући из парка, вероватно би остале шокиране. Често су умрљани блатом, прсти су им лепљиви, колена умазана, можда и поцепана, а на одећи недостаје неко дугме. Јевреји својим ставом уче децу да није све у изгледу и лепоти.

5. Сва енергија се троши

Родитељи који нису на такав живот навикли, често се осећају исцрпљено само кад посматрају понашање јеврејске деце. Они су у стању да проведу цео дан трчећи унаоколо, а нико не виче на њих: „Не улази тамо!“, „Не дирај!“ или „Смири се!“ Њима је важно да њихова деца избаце акумулирану енергију, посебно када су мала. Тако ће, кад одрасту, имати више самопоуздања и биће упорнији у постизању својих циљева.

6. Мудра слобода

Јеврејској деци дозвољено је много тога. На пример, цртање по зидовима код куће сматра се знаком да дете има таленат за цртање. Међутим, постоји једна граница коју они не смеју да пређу, а то је непоштовање породице. Казне су заиста строге за то.

7. Дечја самоконтрола

У јеврејским породицама деца се ни на који начин не кажњавају. Дете се не учи казнама и ограничењима, већ се разговором и примером усмерава како да поправи своје понашање за своје и добро свих који га окружују.

8. Ништа не прође неопажено

Савремени психолози саветују да родитеље да не хвале децу за сваку ситницу. Јевреји су, с друге стране, уверени да свако достигнуће треба наградити. Када јеврејска мајка добије цртеж од свог детета, она ће одмах наћи начин да с поносом покаже осталим члановима породице „ремек-дело” свог детета.