Odgajati pametno i sposobno dete – evo kako to rade Jevreji

19 marta, 2021
1. Nagradite detetovu nezavisnost

Jevreji su uvereni da njihova deca mogu uspeti u životu ako veruju da mogu sve što požele. Ali ne, to nije floskula. Zaista veruju u to. U jevrejskim porodicama je uobičajeno da jednogodišnje dete samo jede. To je zato što Jevreji dozvoljavaju deci da budu samostalna čim postanu fizički sposobna za to.

2. Sve je teško dok ne postane lako

Da bi se osamostalila, deca moraju intenzivno da stiču nova znanja. Ako dete pokaže interesovanje za neki hobi, roditelji bi trebalo da ga podrže i ohrabre, bez obzira na to da li misle da je to dobar način da potroše svoje slobodno vreme ili bi bolje bilo da se bave nečim drugim. Čak i ako detetu nešto ne ide dobro, Jevreji mu govore da je svaki početak težak, a ne da je mali i da on to ne može.

3. Poverenje je najbolja nagrada

Da li bi takvi napori deteta, gde se zaista trudi i onda kada se čini da sigurno neće uspeti, trebalo da budu nagrađeni? Da, ali ne slatkišima! U jevrejskim porodicama dete se nagrađuje poverenjem. Ako im se poveri zadatak sa verom u njegove sposobnosti, deca će pokušati da urade sve kako treba.

4. Nije sve u izgledu

Kad bi evropske majke videle kako izgledaju jevrejska deca kad krenu kući iz parka, verovatno bi ostale šokirane. Često su umrljani blatom, prsti su im lepljivi, kolena umazana, možda i pocepana, a na odeći nedostaje neko dugme. Jevreji svojim stavom uče decu da nije sve u izgledu i lepoti.

5. Sva energija se troši

Roditelji koji nisu na takav život navikli, često se osećaju iscrpljeno samo kad posmatraju ponašanje jevrejske dece. Oni su u stanju da provedu ceo dan trčeći unaokolo, a niko ne viče na njih: “Ne ulazi tamo!”, “Ne diraj!” ili “Smiri se!” Njima je važno da njihova deca izbace akumuliranu energiju, posebno kada su mala. Tako će, kad odrastu, imati više samopouzdanja i biće uporniji u postizanju svojih ciljeva.

6. Mudra sloboda

Jevrejskoj deci dozvoljeno je mnogo toga. Na primer, crtanje po zidovima kod kuće smatra se znakom da dete ima talenat za crtanje. Međutim, postoji jedna granica koju oni ne smeju da pređu, a to je nepoštovanje porodice. Kazne su zaista stroge za to.

7. Dečja samokontrola

U jevrejskim porodicama deca se ni na koji način ne kažnjavaju. Dete se ne uči kaznama i ograničenjima, već se razgovorom i primerom usmerava kako da popravi svoje ponašanje za svoje i dobro svih koji ga okružuju.

8. Ništa ne prođe neopaženo

Savremeni psiholozi savetuju da roditelje da ne hvale decu za svaku sitnicu. Jevreji su, s druge strane, uvereni da svako dostignuće treba nagraditi. Kada jevrejska majka dobije crtež od svog deteta, ona će odmah naći način da s ponosom pokaže ostalim članovima porodice „remek-delo” svog deteta.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama