Одговор Снежане Марковић на саопштење УСПРС

6 јуна, 2016

Саопштење УСПРС
Одговор Снежане Марковић на саопштење УСПРС:
Поштована г-ђо Јанковић, управо сам видела ваше саопштење поводом редефинисања наставе информатике. С обзиром на то да смо нас две имале до сада веома коректан однос и личну комуникацију изненађена сам да сада са мном комуницирате на овакав начин, путем саопштења.
Искрено се надам да ће и након овог мог одговора тај однос бити коректан на обострано задовољство. Нажалост, вероватно из нечије зле намере и управо ситних, сопствених интереса а не интереса ученика, нису вас у потпуности информисали, а ја сам веома вољна да вам у детаље објасним и историју свега, разлоге, циљеве и предложена решења. Предлажем да се састанемо и да вам уживо објасним све детаље који вас интересују.
Жао ми је што вам је све презентовано као „теорија завере“ и „скривене намере“, а веома филтрирано, некомплетно и тенденциозно. Ви, као представник синдиката који има значајну улогу у образовном систему Србије, свакако заслужујете праву и комплетну информацију.
Дозволите ми да вас најкраће информишем, а за све детаље вам стојим на располагању.
Пре свега, није журба, ово је процес који траје још од 2007. када је управо „преко ноћи“, на врло нетранспарентан начин и у уском кругу људи у предмет „техничко образовање“ угурана информатика на рачун часова практичног рада, тема из области саобраћаја и сл.Тада је то урађено без упознавања јавности, без укључивања факултета који образују ИТ стручњаке, без наставника информатике и рачунарства који су тада предавали факултативан предмет.
Последњих пет година интензивно се одржавају стручни скупови на ову тему, а МПНТР сваких неколико месеци добија дописе и саопштења разних институција, организација, установа, угледних личности из ИТ сфере, који иду у прилог потреби да се информатичко образовање усклади са потребама управо оних које образујемо, потребама привреде и европским оквирима дигиталних компетенција.
Одлука у МПНТР да се крене у процес проналажења решења донета је прошле године, непосредно пре него што су били расписани избори те се дакле није ни знало да ће влада бити у техничком мандату. Такође, питање образовања и скандал да наши ученици уче информатику по застарелим програмима из 2007. године није посао који нужно зависи од мандата влада, то је питање унапређивања образовања и наше одговорности за будућност оних које образујемо.
Овај посао је и овако предуго чекао на своје решавање. Наставне планове и програме не доносе владе, то је редован посао МПНТР-а, НПС-а, ЗУОВ-а, који је неопростиво дуго чекао да буде урађен.
Важно је да знате да није у питању само предмет техничко и информатичко образовање, већ читава вертикала предмета од првог основне до краја средње школе, као и интеграција ИКТ-а у све предмете ради унапређивања образовног процеса што је био и предмет Смерница за унапређивање улоге ИКТ у образовању које је НПС донео 2013. године.
Овај посао се тиче дигиталних компетенција читавог доуниверзитетског образовања, а будући да сам по свом образовању дипломирани математичар смера рачунарство и информатика и да сам 23 године овај предмет предавала у различитим школама, те тако познајем проблематику, али и ниво дигиталних компетенција са којима ученици из ОШ дођу у гимназију, министар је, на основу описа послова помоћника министра:
Руководи Сектором, планира, усмерава и надзире рад и сарадњу ужих унутрашњих јединица у Сектору, врши најсложеније послове из делокруга Сектора,обезбеђује сарадњу са другим секторима, обавља и друге послове по налогу министра.доделио мени овај посао. Нисам ја писала ни један документ, нити утицала на њихов садржај, улога као председника комисије је била организациона и координаторска.
Читавим овим послом протежира се пре свега интерес ученика и ја не верујем да и ви нисте тога свесни. Овај интерес је, како је и у бројим ранијим али и најновијем, циљаном истраживању (можете га пронаћи на сајту МПНТР) потврђено, сада угрожен јер кроз основну школу не достижу предвиђени ниво дигиталних компетенција. Такође, будући да се са програмирањем први пут сретну тек на узрасту од 17. година, а неки ни тада, многи ученици су заувек пропустили прилику да развију алгоритамски начин мишљења (а то није могуће у било ком узрасту, већ је неопходно да се деси што раније) и свој таленат за рад у ИТ сектору чиме им је ускраћена широка лепеза веома тражених занимања која омогућују лаку запошљивост на добро плаћеним пословима. Ово поткрепљују и захтеви привреде који имају трајно отворене конкурсе и велики проблем да пронађу довољно квалитетних стручњака за ове, све траженије послове.
То је дакле посао са којим, не да нисмо у журби, већ каснимо читаву деценију.
Додатно, морам да нагласим да је ово радна група која је радила најтранспарентније икада. Као што и сами знате, до сада су то обично радиле комисије од 3-5 чланова са по неким или ни једним наставником у свом саставу, који то заиста предаје, састајући се месецима, уз хонораре и путне трошкове, једном недељно и радећи полако и без увида јавности и шире дискусије.
У овом случају, објављен је јавни позив, конкурисало је 106 кандидата, изабрано њих преко 60 (пре свега наставника школа, али и факултетских професора), и додато око 30 представника сектора министарства за основно (три представнице), средње, развој образовања и европске интеграције, оба завода, Института за психологију, Центра за образовне политике, ИКТ кластера итд. од 90 чланова, све три недеље било је активно њих око 60.
Радило се на онлајн платформи, где су били постављени примери из других земаља, литература и онлајн обука за програмирање наставе засновано на исходима, форуми за дискусију, одржане су три двоипосатне онлајн конференције, многи Скајп-састанци, неки и уживо, радило се на дељеним документима, у секцијама од којих је свака бројала и до десетак чланова. Чланови су са целе територије Србије, од Кикинде до Новог Пазара, из градова али и малих, сеоских школа, добро опремљених али и сасвим скромних. То су најбољи наставници који су конкурисали својим биографијама пуним признања за свој рад на домаћим и иностраним конкурсима, и многобројним објављеним примерима добре праксе чиме су се препоручили.
Предмет су били наставни програми „Од играчке до рачунара“, „Информатика и рачунарство“ у ОШ, „Рачунарство и информатика“ у гиманзији (1. и 2.разред) и средњим стручним школама (1. разред), ако и стручна упутства за интеграцију коришћења ИКТ у другим предметима.
Како би у том случају дошло до редундантности неких тема, које у сваком случају припадају информатици и рачунарству а не техничком образовању, било је неопходно да се изврше и корекције у том предмету. Тај посао је радило 10 наставника који су завршили управо факултете за наставнике ТИО у Зрењанину и Чачку и те предмете предају, а при томе у својим биографијама имају награде, стручне радове и друге професионалне успехе из ове области. У самом предмету је задржана целокупна примена ИКТ у техници, примена програма које ће у будуће да уче на часовима информатике, где то и припада, а у ТО их само примењивати (обрада текста, презентације и сл.). На упражњене часове додат је већи број часова практичног рада, унапређена примена ИКТ већом применом роботике, и уграђен развој предузетничких компетенција кроз активности „Од идеје до реализације“ које развијају овај значајан сет међупредметних компетенција али и вештина практичног рада. Тиме смо створили бољу основу да ученици основних школа открију своје способности у домену заната и других производних занимања и определе се за упис у техничке школе на основу својих склоности.
Измене су узеле у обзир и то да су већ изабрани уџбеници за наредни трогодишњи период, те тако у постојећим садржајима нису чињене суштинске измене, већ само унапређења и осавремењавања, а водило се и рачуна да не дође до отпуштања ли нових запошљавања, захваљујући анализи коју смо извршили користећи податке из еЦенуса. Даља унапређивања за наредни трогодишњи период ће, надам се, урадити нека друга радна група чији ће премет рада бити искључиво техничко образовање, овоје сада била само корекција ради извлачења информатичких садржаја који овом предмету не припадају.
Мени је потпуно нејасно зашто су неки наставници против овога (ауторе уџбеника донекле разумем, јер су уплашени да неће распродати већ направљене уџбенике, а да ће за три године морати ипак да направе нове уџбенике) али морам да напоменем, да сам добила велики број порука подршке, са молбом да имена не објављујем јер се плаше реакција неких колега из стручних друштава који су вршили на њих притисак. Стога ово напомињем само као нешто што ми можете веровати на реч. Све остало наведено у овом тексту могу да документујем.
Дакле, посао није рађен преко ноћи, заснован је на вишегодишњем раду, стратешким документима, истраживањима, а током маја је рад само заокружен интензивним свакодневним радом о чему се можете информисати увидом у саму онлајн платформу, документе и снимке рада чланова радне групе.
Надам се да сте сада могли да створите јаснију слику и уверите се у степен селектовања информација које су вам прослеђене и покушај манипулисања вашим угледом.
Решењем које смо предложили, увођењем обавезности предмета Информатика и рачунарство, осим превасходног циља који се тиче ученика, постоји и проблем везан за изборност предмета Информатика и рачунарство – однос ученика према предмету који „не улази у просек“, однос према наставнику од којег им „ништа не зависи“, али и социјално и синдикално питање – несигурност наставника информатике да ли ће бити „изабрани“ за следећу годину и у вези с тим често манипулисање критеријумима оцењивања.
Као што сам већ напоменула, стојим вам на располагању за сва додатна објашњења.
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


47 коментара на "Одговор Снежане Марковић на саопштење УСПРС

 1. LJUBISA каже:

  Koleginice Markovic,
  Ponovo ponavljam, da ne postujete zahtev ZASTITNIKA GRADJANA i time cinite krivicno delo clan 135 i 137 KZ.
  Umesto da smanjite broj predmeta i broj casova Vi povecavate opterecenje ucenika i RADITE SVE SUPROTNO.
  MORAM VAS PITATI DOKLE?
  Da podsetim, ucenici u V imaju 23 u VI 24 u VII 26
  i u VIII 26 casova redovne nastave nedeljno i OBVEZAN odeljeski cas to je OBAVEZA u skoli redom 25, 25, 27,27 casova nedeljno. PLUS IzBORNI predmeti (gradjansko/veronauka 1; strani jezik II 2 ; izborni sport 1 ; izborni premet B (gde spada informatika) 1 cas nedeljno).
  Kao sto vidite u VII i VIII iznad zakonom dozvoljenog maksimalnog broja broja casova nedeljno je 4 cas nedeljno. SKORO CEO JEDAN DAN ucenici su u skoli iznad zakonskog maksimuma. Ovde nisam naveo dopunsku, dodatnu, slobodne aktivnosti, hor,…
  DA li su nasa deca – ucenici ZAMORCI prosvetnih radnika?
  Ako mi ovo odgovorite onda cu smatrati da ste na pravom putu!!!

  1. Lola каже:

   Onad se vi KOLEGA Ljubiša zalažite da se ukinu građansko, veronauka, izborni sportovi, dopunske, dodatne, slobodne aktivnosti itd.

   1. Ljubisa каже:

    Ne koleginice, mi moramo da postujemo Zakon jer i vaspitavmo decu da postuju zakone. Procitajte Закон о основама система образовања и васпитања, чланом 45, штити ученике од физичког, психичког и социјалног насиља.
    Члан 147. сатв 2. тачка 4. Закона о основама система образовања и васпитања.
    Na osnovu calana 109 Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju Nastavni pln i program je de jure nezakonit.

  2. Snežana Marković каже:

   ZUOV je formirao stručnu komisiju koja je analizirala zahtev zaštitnika građanam i zaključili su da treba da utiču na smanjenje broja obaveznih časova na zakonsku normu, smatraju da se ostali tu ne računaju. Ne izjašnjavam se, smao rpenosi stav njihove stručne komisije. Mi smo, poštujući tja nalaz nadogradili ovu ideju – jedan čas nedeljno u VII i VIII se na njihov preldog smanjuje vođewem kliznog rasporeda za deo časova tehničkog.

   1. Ljubisa каже:

    Citiram “su da treba da utiču na smanjenje broja obaveznih časova na zakonsku normu” Nema ta uticu NEGO MORAJU da smanje broj casova.
    Vas greska u predlogu je: a) uvodite informatiku u redovnu nastavu a ostavljate ostale izborne to implicira da se jos VISE povecava broj casova;
    b) klizni raspored je NEPRIMENLJIV u malim SKOLAMA;
    c) DIGITALIZACIJA je samo drugi oblik prenosa informacije. Da Vas podsetim, kada su se nasli tranzistori i cipovi smatralo se da su LAMPE otisle u istoriju, a sada su najbolja pojacala, najbolji radari bas lampasi jer podnose vise napora i promene temperature u ekstremnim situacijama i to se koristi za najbolje zvucnike, pojacala i najpreciznije radare.
    Sto ce biti ako predjemo na neki drugi sistem prenosenja informacija a ne digitalni ili ako predjemo na neku drugu osnovu, a ne na osnovu dva?
    Mene vise brine sto mi ucenike ucimo da uce napamet a ne da shvate sustinu. Npr. tesko ko od nas nastavnika -ucitelja koji predaju matematiku ZNAMO DA OBJASNIMO UCENIKU STA JE TO BROJANJE kada nas ucenik pita takvo trivijalno pitanje.
    Da li mi u opste znamo da objasnimo zasto se NULOM ne deli ili to kazemo kao TVRDNJU u koju niko nesme da sumnja? A ako neko pomisli da nismo u pravu, kako branimo svoju tvrdnju?
    Imamo li logican odgovor?

    1. Dragana каже:

     Kolega Ljubisa je apsolutno u pravu.
     Htela bih samo da se osvrnem na konstatacije gospodje Markovic:
     1- Kakav je to nastavnik koji ocenom i strahom stice autoritet?
     2- Da li ce i koliko kolege zaraditi od prodaje udzbenika?
     Koliko je gospodja Markovic zaradila na seminarima, gde je samo prevela tutorijale nekih programa i to servirala kao seminar…
     3- Ako se informatika uvede kao redovan predmet u osnovnim skolama to znaci da je svakoj skoli u Srbiji potrebna jos jedna digitalna ucionica. ??????
     4- Koji su to informaticari, dobri strucnjaci i studenti koji ce raditi za 40000, ako mogu da zarade duplo ili troduplo vise?
     Gospodjo Markovic, nista novo nije predvidjeno vasim planom – to se vec sve radi na casovima TIO.
     KOLIKO SU ISKRENE VASE NAMERE?
     Da li je u pitanju ljubav prema IIR ili privilegije i pogodnosti IT korporacija?

     1. Brana каже:

      Svaka čast!

   2. Goran каже:

    1. Nije Vas “prozvala” Jasna Jankovic, vec je samo u svojstvu Predsednika USPRS potpisala Saopstenje (kao sto i pise na istom). Zbog cega zelite da kritiku bilo koje vrste svedete na licni nivo? Da bi ste je na taj nacin okarakterisali kao malicioznu i umanjili njenu opravdanost? Nisko.
    2. Zakon je tu da se postuje. Nije potrebna nikakva nazovi-strucna-komisija ZUOV-a za tumacenje Zakona. Za to postoje druga tela onoga ko je taj Zakon i doneo.
    3. Kako bi bilo da i npr. ucenici “smatraju da se ostali (casovi) tu ne racunaju”, pa jednostavno i da ne dolaze na te casove? Da li im davati neopravdane izostanke, ili ih ne upisivati kao otsutne, posto se “ne racunaju”?
    4. Pozivate se na “masovnost’ i jedinstvou donosenju ovakvog predloga. A sta je sa onim kolegama koje su napustile radnu grupu? Zbog cega su je napustili? Sta ste nam u celoj ovoj prici “propustili” da kazete?
    5. Cela ova prica ne mirise prijatno. Da je ishitreno – jeste, hteli Vi to da priznate ili ne. Ako se Vi niste mesali u donosenje ovakvog predloga nazovi resenja, ja sam onda Brizit Bardo iz mladjih dana u kupacem kostimu.
    6. Najbolji i najelitniji medju prosvetnim radnicima su najcesce jako skromni ljudi koji se ne laktaju i kojima eksponiranje bilo koje vrste smeta. Vi niste konsultovali najbolje, vec najglasnije. Plasticnije, lekari prilikom trijaze u masovnim nesrecama prvo prilaze onima koji se ne cuju, a one koji najglasnije zapomazu ostavljaju za kraj. Sta mislite zasto? Kao i obicno, vi (ministarstvo) idete obrnutom logikom. Da li su nastavnici TIO trebali da kukaju kako imaju previse posla ne bi li ste im kontrirali i povecali im obim poslova? Ili, da li su ucenici i Zastitnik trebali da zapomazu kako imaju isuvise malo casova nedeljno, da bi ste im, za kaznu, smanjili nedeljni broj casova?…
    Ima jos toliko rupa u Vasem otpozdravu na pismo USPRS, ali ja imam samo jos dvadesetak godina do penzije (ako je dotle ne ukinu).

    1. Ja каже:

     Kolega Gorane, Jasna je predsednik UNIJE i ako potpiše saopštenje UNIJE to znači da UNIJA stoji iza toga, tj. da je to saopštenje stav rukovodstva Unije. A kao predsednik sindikata ona bi morala da zna da ne sme da koristi naslov, pečat i potpis sindikalne organizacije a da pre toga nije upoznata sa svim aspektima situacije o kojoj piše.
     O tom principu se radi. Zanemarimo sada o čemu se radi, šta god da je (novi predmeti, manje ili više časova, promena kalendara rada, promena koeficijenta za plate, itd itd šta god) – ne sme da piše saopštenje a da nije čula drugu stranu. A svakako – kao predsednik sindikata mora da INSISTIRA i od druge strane traži objašnjenje

 2. Silvija каже:

  Ja sam i kao roditelj i kao prosvetni radnik protiv ovakvog resenja. Ljubisa je u prethodnom komentaru jasno objasnio problem preopterecenja, a ja bih dodala da za ozbiljniju nastavu informatike u velikom broju skola nema tehnickih uslova.
  Treci problem koji iz iskustva navodim je taj, sto nastava informatike, ovako koncipirana, nece znacajnije podici kompetencije ucenika. Zasto? Tehnologija se isuvise brzo menja, a nas sistem-ovaka kakav je- jednostavno nece moci to da prati. Deca ce se na casovima informatike dosadjivati, uciti nesto sto je vec prevazidjeno/njima nepotrebno,ili ce provoditi vreme igrajuci igrice (sto mnogi danas na casovima informatike ionako rade).
  Resenje? Informaticki sadrzaji ukljuceni u nastavu svakog predmeta. Primer: u nastavi srpskog savladavati koristenje programa kao sto je Word (to je korisno); na geografiji i li istoriji ucenici mogu praviti PowerPoint prezentacije ili uciti kako da pronadju korisne informacije na interenetu, bez obzira da li je u pitanju desktop, tablet ili telefon.
  Znam, kriticari ce ovakvom predlogu svasta zameriti. Izmedju ostalog i to sto nema elemenata programiranja. ja sam krajem osamdesetih i pocetkom devedesetih u skoli imala elemente programiranja i sa vremenske distance tvrdim da mi nisu doneli NIKAKVU korist. Ali moj predlog je usmeren upravo na osposobljavanje ucenika za koristenje tehnologije u svakodnevnom zivotu. Sta im vise od toga danas treba? A tehnnologija ce se ionako neverovatno promeniti za nekoliko godina! Pitanje je koliko ih uopste mozemo osposobiti za koristenje necega sto danas jos ni ne postoji.

  1. Snežana Marković каже:

   Poštovana Silvija, da ste imali priliku da proučite same nastavne programe koje smo poslali NPS-u shvatili bi da je ideja upravo ta – nastavni programi dati su okvirno, definisani ishodima koje učenici treba da dostignu a ne konkretnim softvrrom ili hardverom koji treba nastavnik da “isporuči” i koji zastareva brzo. Takođe, zahteva se primena u svim predmetima, a tematska nastava koju predlažemo, upravo ima tu ideju – da obradu teksta zajedno učenike nauče nastavnik jezika i informatike, a onda primenjuju svugde, prezentacije sa nastanvikom likovnog, digitlane mape sa nastavikom geografije…
   Dakle predlog koji smo pripremili nije preslikani izborni predmet u obavezni već potpuna promena paradigme i funkcionalizacija znanja.
   Nastavbik informatike je agens promena jer je višan upotrebi tehnologije a stručnu, predmetnu potporu ima u drugim predmetnim nastavnicima i tu dolazi do razmene – posle toga, ne samo učenici, već i sami nbastavniic imaće razvijene neke dodatne kompetencije 🙂 Horizontalno stručno usavršavanje…

   1. Ina каже:

    Sve mi miriše na seminare, koji će svi nastavnici morati da pohađaju, preko kojih će neko da uzima novac. Učenici! Koga briga za njih!!!!! Žalosno!

   2. Darko каже:

    Molim Vas o cemu pricate? Kojo srpski, likovno, geografija… gde su vam racunari? Nemojte pricati neke bajke vec se potrudite da barem malo opremite informaticke kabinetee da bi mogli da uvedete takav predmet!

   3. e-pismen каже:

    Ako je predlog kako valja a nije nema potrebe za dodatnim ubeđivanjima,pojašnjavanjima,prevodima.

  2. Дрина каже:

   Apsolutno se slažem i sa kolegom Ljubišom i koleginicom Silvijom. Učenici bi trebalo da nauče da koriste korisničke softvere, a programiranjem neka se bave u srednjoj školi i da ih podučava gđa Marković, a ne da kreira nastavni plan i program predmeta o kome nema blagog pojma. Po kom osnovu je ona kompetentna da redefiniše program TIO. To bi bilo isto kao kada bih ja kao inženjer htela da se bavim problemom smanjenja nastavnih jedinica iz matematike. Kroz nastavu TIO učenici prolaze sve bitnr korisničke programe (ceo Office paket), a ko želi više podučavam ih rad u autocadu. Ne radi se ovde o interesu učenika. Učenici ih najmanje interesuju. Kada bi znali malo psihologiju znali bi i da se učenici ne mogu baviti programiranjem pre 12-13 godine jer im se tada formira apstraktno mišljenje (možda 1 učenik u generaciji). Moglo bi se ovde svašta napisati ali nemam pomoćnike kao gđa S.M. koji će umesto mene pisati. Moram da se posvetim učenicima. Oni su moj interes.

   1. Marko каже:

    Vec se jednom smirite TIO nastavnici niste kompetentni za informaticki deo, to sto ste uzeli 2007 godine treba da vratite, informatika treba da bude obavezan predmet. Dosta vise sa hajkom. U 21. veku vi meni pricate nesto. Sram da vas bude. Treba da se sramotite vas recnika. Sada se pozivata na zakon opterecenja ucenika. Vas predmet nije bitniji od informatike.

    1. Sanja каже:

     Marko,kultura je naučeno ljudsko ponašanje.Po komentarima primećujem da je ovo jedino ” utočište prosvetno” i poštujmo sve kolege i Zelenu učionicu.Predlozi i ne prođu,preporuke su prazna obećanja.Komentarišemo,iznosimo stavove.Danas TO ima izmene ali sutra će Vas da ukini(informatiku)po istom principu kako vas “ubacuju u redovni predmet”.”Jedna lasta ne čini proleće pa ni S.Marković nije svemoćna” .Tu je trenutno ali ministar nije imenovan!!

    2. Цици каже:

     Поштоване колеге, морам да додам још једну, по мени, веома важну чињеницу, а то је да су наставници информатике додатно оптерећени у администрацији и ваннаставним активностима. еЦенус, јавне набавке,епорези,Рино, израда и ажурирање сајта школе, инсталације нових програма, оперативних система, поправка и умрежавање рачунара, распоред часова, базе података, табеле итд итд захтевају ангажовање информатичара, а не наставника Техничког образовања. Све моје колеге који предају ТИО,из школа у којима сам радио и у којима радим, једва чекају да се отарасе информатичког дела (старије колеге чак и прескачу).
     П.С. не памтим седницу Наставничког већа где није речено „то ће информатичари да ураде“.

     1. Vladimir каже:

      U Opštini Kikinda sve to što ste nabrojali rade nastavnici TIO. Veoma mali broj nastavnika informatike je uključen u završni ispit, sajt, moodle, RINO, javne nabavke, štampanje svedočanstava i uverenja itd.

 3. Lola каже:

  Vi kažete da ste imali programiranje, da li je tada bilo tehničkih rešenja? Osim toga, zašto bi iz Srpskog jezika učili rad u Wordu. Nema smisla. I najzad, ako vama nije koristilo, a koristila vam frizerska škola, ne znači da sad svi treba da idu u frizersku školu.

  1. Silvija каже:

   Postovana Lola,
   uz duzno postovanje, ne razumem sta je to sto svojim kometarom pokusavate da mi kazete.
   Da, i u moje vreme je u nekim skolama bilo tehnickih resenja (naravno da su se razlikovala od danasnjih (u to vreme “Amstrad” racunar je bio jedan od pozeljnijih). 7 mojoj jste.
   Moja poruka je da razumevanje programiranja nije neophodno za uspesno koristenje tehnologije u svakodnevnom zivotu, za koji osnovna skola treba da osposobi decu.
   Vas argument o frizerskoj skoli (onako kako ga ja razumem, iako naslucujem zlonamernost) ne stoji, jer su zapazanja koja iznosim iz osnovnoskolske prakse. Osnovna skola treba da pruzi osnovne vestine za zivot. Nije resenje nametnuti svima nesto sto je korisno nekolicini. Takodje bih Vas molila da objasnite zasto nema smisla uciti na srpskom rad u Wordu? Ukoliko zeli da napise zvanicno pismo/molbu/poster/pozivnicu za rodjendan/CV, vecina nas poseze za procesorom tog tipa. Za sada.

 4. Горан Станковић каже:

  Поштована Марковић,
  Било би добро да се колеге предмета ТИО, који су радили у радној групи, огласе и објасне нама, професорима ТИО, зашто су се уопште бавили Информатиком ?
  Кажете проблем од 2007, а сада, практично два месеца пре почетка нове школске године, треба да се одраде све оперативне радње. Зашто нисте орочили решавање проблема на три године ( колико трају и нови уџбеници ). Да се сви лепо припремимо : школе опреме рачунарском и ИКТ технологијом, дефинише радно место администратора софтвера и хардвера, директорима омогући планирање и прекомпоновање радног простора, кадрова.
  Нико не спори потребу за реформама наставних садржаја. Ја предлажем бенефицирани радни стаж ( пензија ), прерасподелу радних места у оквиру сектора министарства, за све нас преко 30 година радног стажа.
  Да не дужим, прегледајте комплетну тему увођења Информатике у основно образовање у Енглеској : време за дефинисање наставаних садржаја, орпемљеност школа и обука наставног кадра. Значи, кад се кренуло, нема решавања проблема у ходу и / или импровизација.
  За крај, све до сада ( СФРЈ ) а и сада, наши људи кад оду на већа тржишта, сналазе и даље. Раме уз раме са најбољима из тих средина.

  1. Visnja каже:

   Bravo za komentar…

  2. Snežana Marković каже:

   Pa lepo ste i sami rekli… Tehničari da se bave tehničkim, a informatičari informatikom. Samo je izvučeno ono što tamo ne pripada već zaslužuje poseban predmet, dovoqno časova i stručne nastavnike. U TIO je premalo informatike spram obrazovnih potreba, a više informatike bi još smanjilo tehničke sadržaje u predmetu.

   1. mama каже:

    Gospodjo, izvolite racunarem promenite sijalicu, stavite utikac na zid, uzmite presvucite dete, vaspitajte ga, jel se to moze pomocu racunara naravno da ne. Djaci su preoptereceni kojekavim predmetima,dodavanje jos znaci jos manje vremena za razvoj licnosti dece u drugim aspektima, tako da postaju masine, koje niti misle niti osecaju, razmislite o tome.

  3. Marko каже:

   Dosta vise sa vasim napadima na nas informaticare, informatika mora da postane obavezan predmet svidelo se vama to ili ne, to je u interesu ucenika. Vidi se sta ste ih naucili cim nemaju dovoljno znanje na izlasku iz osnovne skole. Dosta vise sa vasim lupetanjima. Vas predmet je zastareo a sada ste u panici , niko vas ne podrzava apsoultno niko. Privreda je na nasoj strani. Bolje da se malo usavrsite , a zavrsili ste vecina vas poljoprivredne fakultete i posle za godinu dana dobili da predajete tehnicko u Cacku.

   1. Горан Станковић каже:

    Марко,
    изволите у Чачак, па кад стекнете диплому да разговарамо, и о томе. Друго, ко вама спочитава на значају предмета Информатике. Само се откачите од нас техничара, то вам поручујемо. Треће, сви ” бумбари ” из силиконске долине уписују децу у основне школе БЕЗ ИКТ помагала и садржаја. Само учитељица, табла, креда и друга деца. А аргумент им је изузетно јак. Кад затреба , они праве таква средства ИКТ технолигије, да просечан човек лако и брзо отпочиње са употребом. И доста више демагогије да је Информатика употреба софтвера. Није, Већ наука о податку, бази, аритметичко логичким операцијама, програмским линијама и алгоритмима. И ви тврдите да је то тема за основну школу? Ја тврдим да није. И нисмо у паници, ако мора дошколоваћемо се даље.

   2. Biljana каже:

    Vas Marko treba da bude sramota na kakav nacin se obracate kolega. Pa sta i da je vecina nastavnika TIO zavrsila poljoprivredni fakultet. Koliko znam Poljoprivredni fakultet je jos uvek drzavni fakultet koji pri tom nije nimalo lak. i kamo srece da ti ljudi nisu morali da se preskolovavaju ili doskolovavaju. Da oni imaju sanse da rade u svojoj struci ne bi Srbija bila tu gde jeste, a vi i ja ne bi radili za 42 000 din. Uostalom oni zavrsise drzavni fakultet koji je svakako na ceni, a informatiku bogami predaju i oni sa za zavrsenim Singidunumom i jos nekim fantomskim privatnim fakultetima tipa uvece prelistas, a ujutru zablistas. I jos nesto, moje dete je tokom svoje osnovne i srednje skole imalo cetiri nastavnice Informatike i sve cetiri sa zavrsenim matematickim fakultetom. I mogu da vam kazem da je nicemu nisu naucile. sve sto zna naucila sam je ja njena mama , a ponesto je bogami i sama.

   3. mama каже:

    ne nemora kad bi se vratili olovci i gumici deca bi znala da misle imala bi razvijenu paznju, motoriku i ne bi postali degitalizovana nesposobna decurlija koju sve mrzi i muci se da nauci da pise, cita,jer to mora sam da odradi,a ne kompjuter,toliko.

 5. asterix каже:

  Ok su ti ljudi inženjeri raznih profila koji odlaze u inostranstvo makar da taksiraju i peru prozore po svetskim metropolama, radi života u normalnijoj državi, ja ne brinem za njih. Brinem se zbog ovih koji ostaju ovde, jer su završili škole i smerove nepotrebne za našu privredu. Da bi sačuvali norme nastavnika školujemo nepotrebne kadrove… Mislite o tome… Norme ili privreda? Ako danas birate norme, sutra nećete imati privredu… Ako ne proradi privreda – neće prekosutra biti ni za norme. A privreda kaže da hoće IT potkovane kadrove.
  Pas de pierre – pas de construction. Pas de construcion – pas de palais.

 6. Profesor каже:

  Све је ово урађено врло брзо без потребних и битних анализа. Све што је брзо то је и кусо. Заштитник грађана издао је мере, а онда СМАТРАМО (читајте нисмо сигурни) да се часови изборних предмета не рачунају у недељно оптерећење ученика. То би требао неко да појасни! Да ли то значи да на часовима ГВ, ВН, изабраног спорта или изборног предмета не смемо да упишемо ученика, јер ученик није у обавези да дође и може да дође када хоће?
  Полако и без журбе, већ постоје проблеми и нема потребе да се стварају нови.

 7. ptofesor TO каже:

  Hteo bi da znam sta ste konkretno izbacili iz sadržaja tio. Da li su to programi za crtanje i dizajniranje enterijera u 6. Razredu, robotika: programiranje kretanja robota, crtanje el. Šema u 8.razredu. U 7.razredu npr. Crtanje u programima otvorenog koda, kojih ima i u 5.razredu.
  Radio sam u srednjoj tekstilnoj školi kao nastavnik računarstva i informatike punih 17 godina+zadnjih 6. Godina i u osnovnoj skoli sto je ukupno19 godina. Mislim da je napredniji program bio u osnovnim školama i informatike i Tio nego onaj u srednjoj skoli za računarstvo i informatiku. Učenici su ponovo učili word i prezentacije i hardver. Trebalo je menjati plan rada za srednje škole.
  Slažem se da je bilo preklapanja sadržaja u ova dva predmeta, ali to ne znaci da treba ukinuti informatički deo u tio jer treba programirati rad cnc masine, odnosno robotske ruke, rad semafora i dr.
  Nastavnici tio su u susednoj zemlji IT administratori jednim delom norme a drugim u nastavi.
  Vi nikako da rešite zakonski mesto Armina opreme u školama, već vam to rade nastavnici informatike i tehničkog volonterski. Pitanje akademske mreže takođe. Pogledajte susedne zemlje koje su to rešile.

  1. Snežana Marković каже:

   р Премештено у ИР али и осавремењено и промењеног концепта увођења
   5 Рач. систем, ОС, обрада текста
   6 (ЦД, флеш меморија) снимање цртежа, штампач, интернет
   7 Израда презентација
   8 Мреже, интернет, ел. пошта,
   р Остављено у ТО
   5 Једноставан програм за техничко цртање
   6 Техничко цртање 2Д, 3Д моделовање
   7 CAD, интерфејс-систем, управљање моделима
   8 Коришћење претх. савл. програма, израда тех. документације
   р Додато у ТО
   5
   6
   7 управљање помоћу рачунара, Ардуино, програмирање
   8 Ардуино – сим. ел. кола, програмирање, рач. мреже – технички део
   наравно ово је крајње посједностављено,
   све је заснованона ономе што су наставници заиста радили у пракси (упркос застарелом програму) више година и показало се да деца могу да усвоје
   И још једном да будем јасна, није ми намера да подстичем еснафску подељеност, напротив, решење које смо креирали подразумева много већу интеграцију различитих предмета, функционализацију и употребљивост знања, али ако већ поједини (морам тако да кажем јер добијам и бројне поруке подршке само се не оглашавају јавно јер се боје “одмазде” креатора наставних комплета и других који их “притискају” – њихове речи, а не моје), али ако поједини наставници техничког мени као информатичару кажу да се не мешам у њихов предмет, онда, молим и наставнике техничког да се не мешају у концепт наставе информатике, која сада очигледно није добра. Позвани уреде свој предмет, неки су одбили а неки су прихватили и урадили. Ко уради боље, нека га пошаље министарству, проследићемо га НПС-у са задовољством. Само не понављајте у свом предмету садржаје који ту не пирпадају, поготво не на начин како би то пореметило парадигму коју смо успоставили у новом предмету Информатика и рачунарство. Сцако нека уреди оно за шта је стручан, и нека успостави мостове сарадње са другим предемтом, ане да подиже зидове и поставља бодљикаве жице ради личних интереса или непознавања или неразумевања.

  2. Marko каже:

   TIO nije informatika i ne mozete od vaseg predmeta da pravite svastaru, nije ni cudo sto niste ucenike digitalno opismenili kada za to niste strucni. Vi treba da vratite vas naziv Tehnicko obrazovanje i da se bavite tehnikom, a informatiku prepustite informaticarima. Ne mozete vi da predajete i jedno i drugo. Pobrkali ste babe i zabe.

 8. majka каже:

  Kao roditelj i kao neko ko ima veze sa prosvetom, moram da kazem da su deca vec preopterecena svakojakim aktivnostima i to ne treba objasnjavati.Problem je taj sto svako gura svoju pravdu preko ledja dece i roditelja gde deca imaju najvise stete izgubilo se detinstvo i doba slobodnog vremena sve se svodi na skolu i aktivnosti oko nje, sto ipak nije u redu deca nisu robovi,vec osobe koje treba da sazru i ne svodi se zivot samo na skolu.

 9. ЈК каже:

  Из ових коментара се може доста ствари извући и научити.Оно што ја ,као практичан човек овде не прочитах је :Како се плаћа ,ко плаћа и колико се плаћа сваки рад који је по овим коментарима представљен као нови додатак на већ преоптерећене и ученике и професоре?Доста нејасноћа ,непрецизности и “свесног замајавања”.Ја сам за приоритете,адекватно плаћен рад према ангажовању и квалификацији и да основна школа буде баш “основна”.Ко жели више ,то му омогућити,па нека плати.Поучна је басна “Магарац и коњ”.

 10. Ja каже:

  Sta je istina? Istina se krije negde duboko, a interesi tek ce kasnije da se dodju do izrazaja. Podrzavam sto je radjeno preko moodla, ali zasto na kraju nije odrzana javna rasprava i da se cuje jasno misljenje svih. Toga nije bilo. Imali smo i javne rasprave ZOSOV i na kraju i to pade u vodu. Svaka cast sto gospodja Markovic u radno vreme polemise i pise komentare. Unija se obratila saopstenjem , u kojem ne vidim da niko proyvan i da je nesto strasnio napisano. Koliko vidim saopstenje Unije upuceno je javnosti i ne razumem zasto je Snezana Markovic repliciriala. Odgovor na neka pitanja treba da daju clanovi radne grupe koji su napravili novi progaram, njih nigde nismo culi.

 11. мирко каже:

  Зашто је данас одложен састснак код Липковског, зашто пишете нршто што није тачно какви професори какви реформатори 4 наставника ко бајаги нешто раде а сами немате ништа за информатику уговор силази 17 јуна надам се да ће поставити неког стручног и компетеног на то место који неће изнодити неистину у муљати

 12. Ja каже:

  Sednica NPS povodom usvanja novih planova, uvodjena informatike prekinuta je i nastavice se 27. juna 2016. godine. Snezana Markovic ima Resenje Vlade broj 119-2975/2016 da je od 15 marta na tri meseca imenovana za vrsioca duznosti pomocnika ministra prosvete, nauke i tehnoloskog razvoja – Sektora za srednje obrazovanje. Zasto sindikat cuti i ne iznese koliko ce se novih zaposliti uvodjenje informatike kao obaveznog predmeta? Novim predlogom bice informatika i plus jedan cas izbornog u svakom odeljenju. Na osnovu podata koje se mogu izvuci sa opendate sajta Ministarstva cifra ce biti oko 900 punih normi.

  1. и ја да кажем каже:

   Са проевропске тачке гледишта:
   Jедна од првих тачака у премијеровом експозеу ће (као и увек) бити интензивирање привредних активности и повећање БДП-а, између осталог и кроз активну подршку страним улагањима и развоју домаћег ИТ сектора.Ако сте против увођења информатике и програмирања или повећања броја ИТ образовних профила – можете се одмах самопрогласити за ЕУ издајника.
   За еуроскептике:
   Ако бисте ипак изабрали да вас уместо злокобне ЕУ у будућности инспиришу светла мајчице Русије, обратите пажњу на страницу “Информатика” на руској Википедији, баш су детаљно обрадили ову проблематику, од вртића до универзитета. Чак су је претворили у праву науку – нигде не помињу Ворд и презентације као “нервно ткиво” техничке културе.
   Ако вам не ваља ни западна ни источна имплементација информатике у образовању, а прецртате ИД и блиски исток, запитајте се, шта преостаје?
   О Јапану, Кини и Ј.Кореји можемо да причамо – за једно 100 год…
   О ценама комплета за техничко не бих. Ни о ауторима уџбеника. Ни о “алгоритамском начину размишљања” приликом бубања напамет делова мотора, делова аутомобила, пољопривредних машина, најразличитијих производних постројења…

   1. Горан Станковић каже:

    Овде када желиш да силујеш стварност измислиш проблем и малтретираш јавност. Шта је измишљено: да су техничари против информатике. Зашто, да би нам отели један час, Ту је проблем. И само ту. Парадокса на претек: помоћник министра за средње образовање реформише основно, технички мандат, неспремност да се ствари поставе на почетак и свеобухватно : сви предмети, сви часови, редовна и изборна настава. Да закључим, техничко је отворено за измену плана и програма по разредима. У организационом облику пола одељења и два спојена часа. Да нам се уведу стандарди ( сада видим да је та акција синхронизована са овом иницијативом отимања ), да се кабинети опреме алатима и приборима, и наравно рачунарима. Господо, мало достојанства у вашој иницијативи да информатика постане редовни предмет. Имате подршку нас техничара. Наслоните се своје природне компатибилне предмете ( напр. математику ), проговорите о УКУПНОЈ реформи основног образовања.

 13. Profesor каже:

  Да ли је тачна информација да ће се наћи ново решење за клизни распоред и да ће математика бити у клизном распореду?

 14. Nastavnica TIO i Informatike каже:

  Danima sam pratila polemiku koja se odbija, na zalost na neprikladan nacin na drustvenim mrezma a toliko da jednom pristojnom prosvetnom radniku nikako ne moze biti prijatno ako su kolege oko njega takve. kako je uopste doslo do podele , na koje dve strane? dve najprisnije????
  Kao nastavniku koji predaje oba predmeta dopada mi se predlog koji poslat u NPS. smatram da Informatika treba da bude obavezan predmet a cini mi se a svako bi to mogao videti da niko nece biti ostecen. takodje, ne vidim razloge za ovoliku galamu, NPS radi svoj posao, on ce proceniti ima li osnova za tako nesto. Licno i jednim drugim resenjem ja kao nastavnik oba predmeta nemam sta da izgubim, ionako svake godine gubim kroz strepnju da li ce deca ici na Informatiku i da li ce dozvoliti grupe iz TIO.
  MOZDA SAM BILA PREOPSIRNA, ALI HTELA SAM SAMO DA ZAMOLIM NA KOREKTAN ODNOS KOJI PRILICI JEDNOM PROSVETNOM RADNIKU.

  1. Milica каже:

   Bravo koleginice, svi smo preterali. A kad se samo setim da je problem negde drugde …mozda. Nesto me vuce da cittam komentare na FB toizgleda kao arena. Nije mi dobro. (a dopada se i meni ovaj plan…mnogo ljudi bi ustvari imalo sigurniju normu)

  2. Aco каже:

   Ovde stvarno većina razmišlja u pogrešnom smeru. Trebalo je da se fond časova dovede u zakonski okvir i nedeljni fond časova smanji na zakonski nivo. A ispada da je grupa koja se zalaže poodavno za uvođenje Informatike kao obaveznog predmeta sada iskoristila trenutak da cilj i ostvari.
   I svi se zapalili da li treba ovo ili ono, a suštinski problem ostao isti. Čitate li vi uopšte mišljenja roditelja?
   Meni je stvarno žao kolega kojima bi se fond časova smanjio ali ako stvarno hoćemo da učinimo pravu stvar za decu onda je glupo skretati s teme?
   Ja se stvarno zalažem za ukudanje i verske nastave i građanskog vaspitanja. Srpski jezik – u petom 4 časa nedeljno. Srpski jezik se uči i kroz čitanje udžbenika drugih predmeta. Istorija i geografija – u šestom razredu isto po jedan čas. Sve ima na internetu… Gomilu činjenica iz Biologije koristim samo u ukrštenicama i kvizovima, dakle zabava, …

 15. DB каже:

  Stvarno ne shvatam zasto se kolege ne slazu sa ovim predlogom. Prvo sto ce informatika KONACNO dobiti status obaveznog predmeta, a drugo sto ce u TO biti vise prostora za samu tehniku. A najvaznije od svega sto niko od kolega nece ostati bez casova. Stvarno je amesno da u 21.veku informatika bude izborni predmet u grupi sa slikanjem-vajanjem, sahom, cuvarima prirode…i da smo svake godine kao na tezgi

 16. Б каже:

  Једно питање, да ли је предвиђено да се на часовима информатике ученици деле на групе као на часовима ТИО или не?

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама