Odnose između supružnika dete oseća još u majčinoj utrobi“

 
– Zlo, mržnja, kao i dobrota, nežnost i ljubav, dolaze od roditelja. Kakva će biti deca, zavisi od roditelja, koji živeći zajedno, ili vole jedan drugog, ili se, obrnuto, stalno svađaju. Odnose između supružnika dete oseća i upija još u majčinoj utrobi.
porodica
Pogrešno je misliti da dete, dok sedi na podu i igra se sa svojim igračkama, ne razume kad se njegovi roditelji svađaju. U stvari, u tim trenucima mališan sve odlično razume i upija sve ono negativno i sve ono što je dobro, zavisno od toga šta čuje. Često se događa da deca ponavljaju za roditeljima ono što ih oni uopšte nisu učili. A roditelji se dive. Dete je jednom nešto čulo i zapamtilo za ceo život. Stoga, 70-80 % informacija dolazi od roditelja, a ostale dete dobija putem komunikacije u vrtiću, školi i na ulici.

Pročitajte i Ako želite da upropastite svoje dete

Fizičkim kažnjavanjem i ružnim rečima, naročito ako se to radi u stanju razjarenosti, ništa se ne postiže. Sa dečijom agresijom treba se boriti ličnim primerom: ovo uključuje i odnose između bračnih drugova, i način na koji roditelji komuniciraju sa drugim ljudima.
Sveštenik Sergije Bjeloborodov, klirik hrama velikomučenika i iscelitelja Pantelejmona

Pročitajte i Vladeta Jerotić: Važno je kako se majka oseća, fetus sve pamti …

 
Izvor: http://www.magacinportal.org/