Odvikavanje deteta od pelena po Montesori modelu

21 oktobra, 2019

U jednoj anonimnoj anketi, koju smo sproveli zbog bolje informisanosti o stavu roditelja o ovoj temi, došli smo do zaključka da polovina ispitanih roditelja smatra da im je dete još uvek malo za odvikavanje od pelena i da jesen i zima nisu najbolji periodi za ovaj proces. Uzorak je 20 roditelja, čija su deca uzrasta dve godine.


Za proces odvikavanja od pelena potrebno je da dete dostigne određeni nivo zrelosti, koja podrazumeva kontrolu mokraćne bešike i creva. Optimalan period za odvikavanje je od 18 do 24 meseci, ali je i individualno i zavisi i od roditelja i deteta. U vreme kada su se koristile pamučne pelene, majke su mnogo ranije odvikavale decu od pelena, pa tako nije redak slučaj da su deci već sa godinu dana skidale pelene. Dete može krenuti sa odvikavanjem od pelena onda kada počne samostalno da hoda, jer u tom periodu može već da kontroliše svoje fiziološke potrebe.

Znaci da je dete spremno za skidanje pelena:

– otvoreno kaže da mu pelena smeta i želi da je skine;
– skida pelenu i seda na nošu;
– posle velike nužde traži da mu skinete pelenu i zaperete ga;
– samo traži da sedi na noši.
Osam Montesori saveta za odvikavanje od pelena

1. Promenite pelenu kada je mokra i objasnite detetu zašto je menjate.

U Montesori modelu odvikavanja najpre treba kod deteta razviti svest da mu je pelena mokra i da je zbog toga menjate, kako bi vašem detetu bilo prijatno. Ovo je prvi korak u odvikavanju. Zatim, treba izbegavati negativne faze tj. negativne reči, čak i kod menjanja pelena i u najmlađem uzrastu. Nikada ne treba reći pelena je grozna i smrdljiva, jer kod deteta može izazvati stid i sram i vaše dete se može osećati loše u vezi sa svojim telom. Menjanje pelena neka bude timski rad i neka vam dete sudeluje u presvlačenju

2. Ako vaše dete stabilno stoji, počnite menjati pelenu u stojećem položaju.

Ukoliko vaše dete stabilno stoji, aktivnost menjanja pelena možete obavljati i u stojećem polžaju. Bilo bi dobro da ovu aktivnost praktikujete u kupatilu.

3. Pustite dete da samo skida pantalonice.

Ova veština je od ključnog značaja, jer kad dete počne stabilno da stoji, pravo je vreme da nauči da se skida, jer će mu to omogućiti lakše i brže skidanje pri odlasku u toalet.

4. Ponudite mu da sedi na noši pitanjem: “Da li želiš da sedneš na nošu”?

Nakon presvlačenja detetu ponudite da sedne na nošu, čak i ako odgovor glasi „ne“, nastavite da mu nudite. U jednom trenutku će možda pristati iako možda neće sedeti dugo, to je dobar početak da usvoji ideju o sedenju na noši.

5. Podsetite ga da treba da sedi na noši rečenicom: “Vreme je za nošu”.

Kada procenite da je dete spremno da koristi nošu koristite frazu „vreme je za nošu“, moguće je da će detetov odgovor biti „ne“, ali to je zato što se faza negativizma i faza odvikavanja od pelena preklapaju.

6. Postepeno ga terajte da koristi toalet “kao mama i tata”.

Montesori model nikada ne podrazumeva kažnjavanje, već u ćeloj fazi odvikavanja pohvale i nagrade.

7. “Spreman/a si za svoje prve gaćice.”

Kada odlučite da svom detetu skinete pelene i obučete gaćice, onda neka do bude i kod kuće i van nje. Nemojte mu vraćati pelene na taj način ćete ga zbuniti. Na početku odvikavanja nudite dete na svkih pola sata da sedi na noši.

8. “Čini mi se da su ti gaćice mokre, hajde da ih presvučemo.”

Čak i kada se dete odvikne od pelena desiće se da se nekad upiški u gaće. Nemojte u tim situacija da izgledate ljuto, nego budite blagi i kažite mu “Hajde da presvučemo gaćice, mokre su.”

Izvor: megakids.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama