Одвикавање детета од пелена по Монтесори моделу

У једној анонимној анкети, коју смо спровели због боље информисаности о ставу родитеља о овој теми, дошли смо до закључка да половина испитаних родитеља сматра да им је дете још увек мало за одвикавање од пелена и да јесен и зима нису најбољи периоди за овај процес. Узорак је 20 родитеља, чија су деца узраста две године.


За процес одвикавања од пелена потребно је да дете достигне одређени ниво зрелости, која подразумева контролу мокраћне бешике и црева. Оптималан период за одвикавање је од 18 до 24 месеци, али је и индивидуално и зависи и од родитеља и детета. У време када су се користиле памучне пелене, мајке су много раније одвикавале децу од пелена, па тако није редак случај да су деци већ са годину дана скидале пелене. Дете може кренути са одвикавањем од пелена онда када почне самостално да хода, јер у том периоду може већ да контролише своје физиолошке потребе.

Знаци да је дете спремно за скидање пелена:

– отворено каже да му пелена смета и жели да је скине;
– скида пелену и седа на ношу;
– после велике нужде тражи да му скинете пелену и заперете га;
– само тражи да седи на ноши.
Осам Монтесори савета за одвикавање од пелена

1. Промените пелену када је мокра и објасните детету зашто је мењате.

У Монтесори моделу одвикавања најпре треба код детета развити свест да му је пелена мокра и да је због тога мењате, како би вашем детету било пријатно. Ово је први корак у одвикавању. Затим, треба избегавати негативне фазе тј. негативне речи, чак и код мењања пелена и у најмлађем узрасту. Никада не треба рећи пелена је грозна и смрдљива, јер код детета може изазвати стид и срам и ваше дете се може осећати лоше у вези са својим телом. Мењање пелена нека буде тимски рад и нека вам дете суделује у пресвлачењу

2. Ако ваше дете стабилно стоји, почните мењати пелену у стојећем положају.

Уколико ваше дете стабилно стоји, активност мењања пелена можете обављати и у стојећем полжају. Било би добро да ову активност практикујете у купатилу.

3. Пустите дете да само скида панталонице.

Ова вештина је од кључног значаја, јер кад дете почне стабилно да стоји, право је време да научи да се скида, јер ће му то омогућити лакше и брже скидање при одласку у тоалет.

4. Понудите му да седи на ноши питањем: „Да ли желиш да седнеш на ношу“?

Након пресвлачења детету понудите да седне на ношу, чак и ако одговор гласи „не“, наставите да му нудите. У једном тренутку ће можда пристати иако можда неће седети дуго, то је добар почетак да усвоји идеју о седењу на ноши.

5. Подсетите га да треба да седи на ноши реченицом: „Време је за ношу“.

Када процените да је дете спремно да користи ношу користите фразу „време је за ношу“, могуће је да ће дететов одговор бити „не“, али то је зато што се фаза негативизма и фаза одвикавања од пелена преклапају.

6. Постепено га терајте да користи тоалет „као мама и тата“.

Монтесори модел никада не подразумева кажњавање, већ у ћелој фази одвикавања похвале и награде.

7. „Спреман/а си за своје прве гаћице.“

Када одлучите да свом детету скинете пелене и обучете гаћице, онда нека до буде и код куће и ван ње. Немојте му враћати пелене на тај начин ћете га збунити. На почетку одвикавања нудите дете на свких пола сата да седи на ноши.

8. „Чини ми се да су ти гаћице мокре, хајде да их пресвучемо.“

Чак и када се дете одвикне од пелена десиће се да се некад упишки у гаће. Немојте у тим ситуација да изгледате љуто, него будите благи и кажите му „Хајде да пресвучемо гаћице, мокре су.“

Извор: megakids.rs