Odvikavanje od dude: Kad i kako?

7 juna, 2016

Čim beba stigne na svet, ima urođen nagon za sisanjem – stoga ne treba da vas čudi što gotovo da ne vadi prstiće iz usta, a čim pokušate da joj odvučete pažnju igračkom ili zvečkom, pre ili kasnije će početi i njih da sisa. To je smiruje i pomaže joj da lakše zaspi. Dovitljivi roditelji ranije su svojim bebama davali zvečke sa zaobljenim ivicama ili gumene prstenove za sisanje, a danas je situacija mnogo jednostavnija – dovoljno je da uđete u apoteku ili prodavnicu bebi-opreme, kupite cuclu i bićete sigurni da će vaša beba biti mirna. Međutim, koliko god da je lako navići mališana na cuclu, toliko ga je kasnije teško osloboditi te navike – duda s vremenom postaje njegova najbolja prijateljica, a kad god je nema, čitav dom trese se od plača. Evo kako da taj problem rešite.

beba
Kad je pravo vreme?

Već s navršenih mesec-dva, beba i cucla postaju nerazdvojni prijatelji, a pedijatri savetuju da s postepenim odvikavanjem treba započeti kad mališan napuni šest meseci. Da ne bi ugrozila pravilno nicanje zubića, do prve godine varalicu treba potpuno izbaciti iz upotrebe. Nešto duže korišćenje, čak i do treće godine, može se tolerisati ako se cucla daje samo pred spavanje, s tim što je, čim malac sklopi oči, nežno treba izvaditi iz njegovih usta. Imajte na umu da bebu od početka ne treba navikavati da sve vreme drži cuclu u ustima – trudite se da je izvučete svaki put kad je usredsređena na nešto, bilo da je to gledanje crtaća ili igranje sa starijim batom ili sekom. Važno je da znate da tek rođenim bebama ne bi trebalo davati dudu pre nego što ih naviknete na dojenje, s obzirom na to da ona ima drugačiju strukturu od majčine bradavice, pa može stvoriti problem s njihovom ishranom.

Kako se rešiti navike?

Kada jednom odlučite da je vreme da vaš mališan prestane da se druži s dudom, držite se toga. Nemojte mu je davati, koliko god plakao, i imajte na umu da je to za njegovo dobro.

Korak po korak

Počnite postepeno. Kad krenete u šetnju, cuclu ostavite kod kuće, neprimetno produžavajte periode bez nje i na kraju je nudite mališanu samo pred spavanje.

Duda se pokvarila

Ako je vaše dete nešto starije, možete odmah odseći silikonski deo do plastike i objasniti mu da se cucla pokvarila, a da zamene za nju nema. Plakaće, ali će za nekoliko dana zaboraviti na „pokvarenu” lažu.
Imajte na umu da ne bi trebalo da kupujete mnogo cucli, jer biste tako mogli doći u iskušenje da onu „dotrajalu” zamenite novom čim vaša beba jače zaplače.

Hej, kakav je to ukus?

Sigurno znate u kojim ukusima vaš mališan uživa, a koji mu nisu među omiljenima. Poslužite se malim lukavstvom – dok se igra s bratom ili sestrom ili ga baka hrani, umočite dudu u sokić ili začin koji ne voli. Kad je sledeći put stavi u usta, povezaće loš ukus s njom, a ako češće ponavljate ovaj postupak, u jednom trenutku će sigurno i sam poželeti da kaže zbogom cucli.

Dragocni poklon

Vaše prve komšije postali su roditelji? Savršen izgovor da svog mališana navedete na to da se riši varalice! Objasnite mu da se nekoliko kuća dalje rodila beba kojoj je cucla preko potrebna. Uzmite ga za ruku i zajedno ostavite cuclu tek rođenom mališi. Tako će vaše dete imati utisak da je učinilo dobro delo, te da će njegovu cuclu koristiti mali prijatelj, kome je sigurno potrebnija nego njemu. S druge strane, možete pokušati da razgovarate s detetom – objasnite mu da je ono sada veliko a da lažu koriste samo male bebe, ali i da ga ubedite da je pokloni nekome koga voli – baka i deka ponekad su odličan izbor.

Varalica za dobru vilu

Kada nešto starijoj deci ispadne mlečni zub, ona ga stavljaju pod jastuk, a ujutru tamo umesto njega zateknu nešto novca ili poklončić, koji im je, u zamenu za ispao zubić, ostavila zubić-vila. Isti princip možete primeniti i na mališana koji treba da se oslobodi varalice. Recite mu da treba da je ostavi dobroj vili, koja će mu, nakon što je pokupi, ostaviti nešto u zamenu za nju. To bi trebalo da bude neka lepa igračka, uz pohvalu mališanu što je konačno odrastao.

Objasnite mu…

Obrazložite detetu zašto je baš sad pravo vreme da se odrekne cucle. Recite mu da ga drugari neće razumeti kad ima cuclu u ustima, te da će mu bez nje zubići biti mnogo lepši.

Šta nikako ne treba da radite?

Pre svega, nemojte grditi, omalovažavati ili kažnjavati dete ako primetite da mu je teško da se odvoji od dude. Imajte u vidu da ono varalicu posmatra kao prijateljicu za koju je emotivno vezano, stoga budite mudri – ako se jedna metoda ne pokaže delotvornom, pređite na drugu i budite spremni na početni neuspeh. Međutim, nipošto ne pokušavajte da dete odvikente od cucle ako planirate selidbu, očekujete drugu bebu ili spremate mališana da krene u jaslice. Takve situacije mogu biti vrlo stresne za njega, a ako mu uskratite dudu, samo ćete pogoršati stvari. Stoga, sačekajte da se privikne na novonastalu situaciju i onda polako počnite da radite na odvikavanju od dude.
Izvor: Lepota i zdravlje

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama