Одвикавање од дуде: Кад и како?

Чим беба стигне на свет, има урођен нагон за сисањем – стога не треба да вас чуди што готово да не вади прстиће из уста, а чим покушате да јој одвучете пажњу играчком или звечком, пре или касније ће почети и њих да сиса. То је смирује и помаже јој да лакше заспи. Довитљиви родитељи раније су својим бебама давали звечке са заобљеним ивицама или гумене прстенове за сисање, а данас је ситуација много једноставнија – довољно је да уђете у апотеку или продавницу беби-опреме, купите цуцлу и бићете сигурни да ће ваша беба бити мирна. Међутим, колико год да је лако навићи малишана на цуцлу, толико га је касније тешко ослободити те навике – дуда с временом постаје његова најбоља пријатељица, а кад год је нема, читав дом тресе се од плача. Ево како да тај проблем решите.

beba
Кад је право време?

Већ с навршених месец-два, беба и цуцла постају нераздвојни пријатељи, а педијатри саветују да с постепеним одвикавањем треба започети кад малишан напуни шест месеци. Да не би угрозила правилно ницање зубића, до прве године варалицу треба потпуно избацити из употребе. Нешто дуже коришћење, чак и до треће године, може се толерисати ако се цуцла даје само пред спавање, с тим што је, чим малац склопи очи, нежно треба извадити из његових уста. Имајте на уму да бебу од почетка не треба навикавати да све време држи цуцлу у устима – трудите се да је извучете сваки пут кад је усредсређена на нешто, било да је то гледање цртаћа или играње са старијим батом или секом. Важно је да знате да тек рођеним бебама не би требало давати дуду пре него што их навикнете на дојење, с обзиром на то да она има другачију структуру од мајчине брадавице, па може створити проблем с њиховом исхраном.

Како се решити навике?

Када једном одлучите да је време да ваш малишан престане да се дружи с дудом, држите се тога. Немојте му је давати, колико год плакао, и имајте на уму да је то за његово добро.

Корак по корак

Почните постепено. Кад кренете у шетњу, цуцлу оставите код куће, неприметно продужавајте периоде без ње и на крају је нудите малишану само пред спавање.

Дуда се покварила

Ако је ваше дете нешто старије, можете одмах одсећи силиконски део до пластике и објаснити му да се цуцла покварила, а да замене за њу нема. Плакаће, али ће за неколико дана заборавити на „покварену” лажу.
Имајте на уму да не би требало да купујете много цуцли, јер бисте тако могли доћи у искушење да ону „дотрајалу” замените новом чим ваша беба јаче заплаче.

Хеј, какав је то укус?

Сигурно знате у којим укусима ваш малишан ужива, а који му нису међу омиљенима. Послужите се малим лукавством – док се игра с братом или сестром или га бака храни, умочите дуду у сокић или зачин који не воли. Кад је следећи пут стави у уста, повезаће лош укус с њом, а ако чешће понављате овај поступак, у једном тренутку ће сигурно и сам пожелети да каже збогом цуцли.

Драгоцни поклон

Ваше прве комшије постали су родитељи? Савршен изговор да свог малишана наведете на то да се риши варалице! Објасните му да се неколико кућа даље родила беба којој је цуцла преко потребна. Узмите га за руку и заједно оставите цуцлу тек рођеном малиши. Тако ће ваше дете имати утисак да је учинило добро дело, те да ће његову цуцлу користити мали пријатељ, коме је сигурно потребнија него њему. С друге стране, можете покушати да разговарате с дететом – објасните му да је оно сада велико а да лажу користе само мале бебе, али и да га убедите да је поклони некоме кога воли – бака и дека понекад су одличан избор.

Варалица за добру вилу

Када нешто старијој деци испадне млечни зуб, она га стављају под јастук, а ујутру тамо уместо њега затекну нешто новца или поклончић, који им је, у замену за испао зубић, оставила зубић-вила. Исти принцип можете применити и на малишана који треба да се ослободи варалице. Реците му да треба да је остави доброј вили, која ће му, након што је покупи, оставити нешто у замену за њу. То би требало да буде нека лепа играчка, уз похвалу малишану што је коначно одрастао.

Објасните му…

Образложите детету зашто је баш сад право време да се одрекне цуцле. Реците му да га другари неће разумети кад има цуцлу у устима, те да ће му без ње зубићи бити много лепши.

Шта никако не треба да радите?

Пре свега, немојте грдити, омаловажавати или кажњавати дете ако приметите да му је тешко да се одвоји од дуде. Имајте у виду да оно варалицу посматра као пријатељицу за коју је емотивно везано, стога будите мудри – ако се једна метода не покаже делотворном, пређите на другу и будите спремни на почетни неуспех. Међутим, нипошто не покушавајте да дете одвикенте од цуцле ако планирате селидбу, очекујете другу бебу или спремате малишана да крене у јаслице. Такве ситуације могу бити врло стресне за њега, а ако му ускратите дуду, само ћете погоршати ствари. Стога, сачекајте да се привикне на новонасталу ситуацију и онда полако почните да радите на одвикавању од дуде.
Извор: Лепота и здравље