Одвикните дете од пелена за само недељу дана!

11 јула, 2016

На парентинг сајту пронашли смо блог Christine Coppa која тврди да дете можемо одвикнути од пелена за свега недељу дана и то без стреса. Ево како да спроведете једнонедељно одвикавање од пелена.

 
Свака велика промена код деце може бити проблематична, а педијатри чак кажу да се деца за пелене емотивно везују што још више отежава посао. Ова мама, чије савете преносимо тврди да је успела одвикнути сина од пелена за свега пет дана и то без ичије помоћи.
Занима вас како је успела? Ево њених савета.
Прва два дана
За почетак стављајте дете на ношу одмах по буђењу и по повратку кући из вртића, а неколико сати у току дана дете стављајте на туту сваких 15 минута. Пустите дете да се игра, једе, гледа цртиће све као и обично само га на сваких 15 минута ставите на ношу, а кад заврши, поновно ставите пелену и наставите са свакодневним обавезама. Током трећег дана скините пелену у потпуности, и даље дете стављајте на ношу што чешће, али без повратка пелена.
Уколико излазите напоље потрудите се да са собом понесте ношу и да одлазите на места где има WЦ. Не заборавите доста резервног доњег веша и гардеробе. Веома је битно да оног тренутка кад скинете пелене у потпуности више их никако не враћате током дана.

Шта све треба да садржи једна путна апотека за децу?

Скините детету одећу
Кад сте код куће пустите дете да шета голо, ако је довољно топло у стану или нека на себи има само памучну мајицу. Ако дете не буде имало пелену или гаћице неће имати ни место да обави нужду па ће га само потражити. За тај случај обратите пажњу да ноша увек буде негде у близини детата.
Ако дете обави нужду у ношу обавезно му покажите, реците „бљак“ па заједно све проспите у WЦ шољу и пустите воду.
Наградите дете и будите креативни
Награде су од велике важности кад је у питању одвикавање од пелена. Одаберите ситнице којима се ваше дете заиста радује. Нека то буду шарене налепнице, „тетоважа“ на рукицу или омиљени бомбон. Одведите дете у продавницу и купите му неку играчкицу као награду за један цео дан обављања нужде на ноши, без незгодица.
Оног тренутка кад ваше дете седне на ношу постаните његов највећи навијач. Навијајте, тапшите, плешите победнички плес, смејте се и грлите дете. Исто тако дозволите детету да позове баку и похвали се својим великим успехом. Натукните бакама и декама да следећи пут кад дођу у посету за награду донесу детету ситни поклон.
Разговарајте са васпитачицама у вртићу
Иако су тете у вртићу заузете са много деце и не могу пазити само на ваше ви ипак скрените пажњу тетама да је у току одвикавање од пелена и да уколико могу обрате пажњу на знакове. Дајте тетама награде које ће оне дати детету ако и у вртићу буде тражило да иде на ношу.

Одгајите дете које више воли књигу од телевизије у пет корака …

Покажите детету како се то ради
Визуелно учење код деце има заиста велики утицај и зато се не устручавајте показати детету како да пишки и каки на WЦ шољи.
Ограничите чајеве, сокиће и млеко пред спавање
Током одвикавања од пелена немојте давати детету да пије најмање сат времена пре спавања, а то значи да ћете му морати послужити мало каснију вечеру да дете пред спавање не би тражило да једе или пије.
Запамтите да ноћно одвикавање од пелена не треба да иде у пакету са дневним јер би то за ваше дете могло бити превише одједном, али је веома важно да се дете ујутро пробуди суво, без обзира на пелену.
Читајте приче са овом тематиком
Постоји сјајна сликовница у издању Креативног центра која се зове Мишко Пишко, а која вам увелико може помоћи да дете одвикнете од пелена, а таквих је још много на тржишту. Читајте му, нека гледа слике, мењајте гласове и потрудите се да му одвикавање од пелена дочарате на најзабавнији могући начин
Кад почети са одвикавањем од пелена
Многи стручњаци широм света се слажу да деца млађа од 18 месеци нису психички спремна на одвикавање од пелена, а код дечака то је и за који месец више него код девојчица.
Већина родитеља са одвикавањем почиње између 2-3 године, али истина је да не постоји званично време кад би требало почети. Постоји могућност да ваше дете остави пелене само ако му објасните шта се од њега тражи, али најважније од свега јесте да не пренагљујете и не присиљавате дете на ношу ако још увек није спремно.

Како дете навести на добро понашање?

Многи родитељи децу уче на ношу пре него наврше годину дана, а то је кажу стручњаци потпуно погрешно. Деца млађа од две године не могу да контролишу кад да пишке и каке јер се мишић који контролише бешику и ректум развија између 18 месеци и две године старости и зато би требало да сачекате да дете покаже да је спремно. Ако прерано покушате са одвикавањем шансе за незгоде су пуно веће, а процес одвикавања дуже траје.
 
Извор: lifepressmagazin.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама