Oleg Korenj, dečji neurolog upozorio: 5 godina gledam kako sami stvarate autizam kod dece!

21 avgusta, 2021

Već pet godina se po pravilu susrećem sa istim problemom – decom koja u proseku sa tri godine praktično ne govore.

Odavno već nameravam da podelim s vama svoja zapažanja o mogućim posledicama intenzivnog korišćenja u najranijem uzrastu raznih uređaja s ekranima: televizora, kompjutera, tableta, smartfona. Odmah da se ogradim i kažem da ovde iznosim samo svoja zapažanja na osnovu iskustva. Može se to razumeti kao zastrašivanje iz neznanja – i to sam imao prilike da čujem. Ipak, čini mi se da se sve uklapa i polako dolazi na svoje mesto…

Posao mi nalaže da se svakodnevno susrećem sa decom sa manjim ili većim smetnjama u razvoju. Već pet godina se po pravilu susrećem sa istim problemom – decom koja u proseku sa tri godine praktično ne govore. Ponašanje te dece slično je ponašanju dece s autizmom. Zajedničko im je to što su im, kada su imala oko godinu dana, dati smartfoni odnosno tableti. Ta deca praktično sve slobodno vreme provode s tim uređajima, bukvalno žive u njima. Od toga strada facijalna ekspresija (mimika lica), usmeravanje pogleda (kontakt očima), i emotivna sfera. Pokušaj da od deteta uzmete uređaj, kod njega izaziva krajnje negodovanje i agresiju. Govor se po pravilu nije razvio ili je rudimentaran. Komunikacija s okolinom, s realnim svetom očigledno je loša… Znajući koliko je lako pomešati uzrok i posledicu, ne isključujem da su neka od te dece načelno autistična, a da je preokupacija gedžetima jednostavno jedna od varijanti stereotipnog ponašanja… Ipak, sledi jedna od kratkih priča.

Devojčica, 1 godina i 3 meseca, živi u Njujorku. Pažnju je privuklo to što se ne odaziva i ne reaguje na verbalne zahteve. Nema razvijenu adekvatnu mimiku i gestikulaciju. Nekoliko meseci ranije nije bilo tako loše. Dete je tapšalo, mahalo pa-pa. Specijalisti su posumnjali na poremećaj iz autističnog spektra… Dobio sam veliki broj video-snimaka s epizodama iz života deteta. Sve je počelo oko 7-8. meseca kada je dete počelo da jede u stolici za hranjenje, ispred uključenog televizora. Idemo dalje: sa godinu dana, devojčica je praktično sve slobodno vreme provodila ispred nekakvog ekrana. Roditelji su poslušali moj savet i sve gedžete su sklonili od deteta. Očekivano, prvih dana primetili su kod devojčice razdražljivost, histeričnost i agresivnost, bilo ju je teško nahraniti. Ali… vratili su se kontakt očima i pokazivanje rukom! Krenuli su na terapiju. Razumem dakako kolebljivost i subjektivnost procene date na daljinu… No svejedno ne prestajem da se pitam: da li je moguće da se u „spektru“ naiđe na situacije s mehanizmom koji bi se mogao okarakterisati kao „pseudoautizam“?

Autor: Oleg Korenj, dečji neurolog iz Novosibirska

Odabrala i prevela: Vesna Smiljanić Rangelov

Izvor: Detinjarije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


2 komentara na "Oleg Korenj, dečji neurolog upozorio: 5 godina gledam kako sami stvarate autizam kod dece!

  1. jovanka jankovic kaže:

    Nas klinac je prvi razred. Nakon oko 2 do 3 meseca od polaska u skolu imali smo roditeljski sastanak. Uciteljica nam je iznela svoja zapazanja koja su bila pozitivna, ali je primetila veoma cudnu pojavu, a to je da joj se deca ne odazivaju ukoliko im se obrati imenom. Uciteljica ima 23 godine iskustva I nije znala o cemu se radi. Morala je dodje od deteta ga potapse po ramenu da bi dete odreagovalo. Smatra da su deca lepo vaspitana, pa nije shvatala o cemu se radi. Posavetovala se sa koleginicama I psihologom. I zakljucak je bio, da deca nove generacije ne reguju ukoliko im se informacija ne servira vizuelno. Ovaj clanak samo dokazuje da se isti problem javlja, samo jos u ranijem razvojnom periodu dece. Veoma zabrinjavajuce!!

  2. Dragoljub kaže:

    Bilo bi veoma korisno pokrenuti priču oko ovoga, jer stvari odlaze van kontrole. Sticajem okolnosti imam kontakte sa defektološkim ustanovama gde primećuju nagli porast poremećaja koji imaju veze sa ovim o čemu članak govori. Ne treba biti previše pametan pa razumeti koliko može biti štetno sputati detetov razvoj hipnozom mobilnim uređajima non-stop crtaćima. Roditelji nažalost nisu svesni i ne razmišljaju, a kad shvate kasno je. Molim vas pokrenite peticiju ili bilo kakvu akciju da se ljudi informišu na vreme.
    I još nešto.
    Moja deca će uskoro u školu i ja bih bio veoma srećan da se i na nivou škole zabrani upotreba smartphone uređaja. Devojčice peti razred gledaju nekog MC Stojana seljačinu kako radi livestream iz svog kreveta. Video svojim očima, malo je nedostajalo da povratim.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama