Onlajn nastava – kako izgleda radni dan jedne od “TV nastavnica”

4 aprila, 2020

Ovih dana u inboks nam je stigla poruka od učiteljice Biljane Ristić. Kaže da je bila jedna od učiteljica koje su imale priliku da među prvima drže “TV nastavu”, a u isto vreme se suočila sa istim izazovom kao i svi nastavnici u Srbiji – držanjem onlajn nastave. Pitali smo je da nam ispriča svoje iskustvo.

“Izazov držanja nastave na daljinu sam prihvatila sa zadovoljstvom, a drugi je bio radna obaveza. Za TV časove emitovane putem RTS kanala  u trajanju od 30 minuta, pokušala sam da budem vedra i dopadljiva, da se držim suštine i cilja. Nisam znala da li ću u tome uspeti, ali sam mogla da pretpostavim da će se moji učenici i poznanici obradovati kada me vide na TV ekranima. Jesu.” – kaže Biljana.

Dodaje da sa svojim učenicima od prvog razreda ima krajnje otvoren i iskren odnos koji se zasniva na dogovaranju i zajedničkom planiranju, a tako je i sada, u vandrednim okolnostima. “Prvo sam, uz saglasnost roditelja, napravila vajber grupu sa učenicima, a ubrzo nakon toga prešla i na komunikaciju preko Gugl učionice. Naš nastavni – radni dan počinje tako što jedan od zaduženih učenika prethodnog dana snimi vežbe za razbuđivanje, pošalje snimak i mi zajedno dan počinjemo vežbama. Nakon toga, predlogom onog ko je snimio vežbe, odredimo ko će snimiti za sledeći dan.

Nastavni dan

TV časovi počinju u 11: 30 i traju do 13:10. Pre časova svi učenici putem Vajber grupe potvrde prisustvo na času i na taj način sam upućena da su prisutni, a nakon časova jedan od učenika napiše šta imaju za domaći zadatak i na taj način imam uvid da li su pratili časove. U 18 časova napišem koji učenici u 18 i 30 treba da pošalju domaći i do 19 i 30 potvrdim tačnost zadatka ili dam sugestiju da se ono što nije dobro urađeno ispravi. Sa učenicima komuniciram i putem veb kamere tako što ih propitujem čitanje i prepričavanje.

Svakog dana – vreme za relaks

Vreme za opuštanje imamo svakog dana. Tada sa njima razgovaram o sasvim običnim temama, pitam ih kako su, da li su im zadaci teški i dajem im podršku, tako što mogu da mi se jave i zatraže pomoć u rešavanju zadataka. Ova aktivnost nam zamenjuje Čas odeljenskog starešine.  Svakodnevno imamo i termin za preporuke, tada imaju mogućnost da predlože knjigu za čitanje ili neku edukativnu emisiju za gledanje. Postoji i vreme za diskusiju i komentare.

Imamo i onlajn otvorena vrata

Svakako u ovom novom procesu učenja na daljinu važnu ulogu imaju roditelji, da bi im bilo lakše u ovim novonastalim okolnostima imamo onlajn Otvorena vrata. Dakle termin Otvorenih vrata je od 17- 18 časova utorkom i tada roditelji i ja preko video-poziva razgovaramo i imamo uvid u Gugl učionicu ukoliko su potrebna dodatna pojašnjenja. Učenici su jako lepo prihvatili ovaj vid učenja, saradljivi su i izvršavaju svoje zadatke na vreme.

Smatram da sam ovim načinom komunikacije obuhvatila sve što je potrebno, a to je lanac učenik – nastavnik – roditelj KROZ ISKREN ODNOS BAZIRAN NA PODRŠCI.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama