Oно што је ’80-их година било нормално данас је ствар због које би могла реаговати и социјална служба

31 јануара, 2019

 

Када родитељи данас чују шта су родитељи седамдесетих и осамдесетих допуштали својој деци ШОКИРАЋЕ СЕ!


Цео свет се променио у последњих 40 – 50 година, а камоли родитељство. Али, млади родитељи треба некада да се присете свог детињства пре него што детету нешто забране!


Родитељство се значајно променило у последње три деценије. Нешто што је ’80-их година било потпуно нормално данас је ствар због које би могла реаговати и социјална служба. Већина тога је свакако донело већу сигурност за децу, али чињеница је да су родитељи због разних црних сценарија који им се стално сервирају постали преопрезни па децу не пуштају ни да се поштено упрљају.

Ево највећих разлика:

  • Деца су остајала сама код куће

Малишани су остајали сами код куће често, понекад и пре шесте године. Кључић око врата био је потпуно нормална појава већ од првог разреда уз савет “не отварај никоме”.

  • Малишани сатима без надзора

Данас постоје посебно заштићене љуљашке, посебни подови у дечјим парковима, играчке од посебних материјала. Обичне игре у парку готово да су постале научна фантастика. Родитељи ’70-их и ’80-их пустили би децу напоље и сатима их нису надзирали. Ограничење је било у стилу “не иди даље од оне улице”.

  • Нису се носиле флашице за воду

Кад би клинци напољу ожеднели отишли би у први кафић/ресторан и жицкали конобара чашу воде. Или су то чинили од комшије из приземља најближе им зграде. Знало се и где је која чесма с водом па су неретко и шетали до ње.

  • Играло се до мрака

Није било мобилних телефона, деца нису носила сатове па је време за долазак кући било ограничено “до мрака”. Ако се дете не би појавило, мама би заурлала с прозора и то је било то.

  • Деца су јела разне глупости

Сећате ли пуцкетавог праха? Клинци би га напољу истресли на прљав длан и лизали дивећи се како пуцкета на језику. Није потпуно јасно зашто су сви то радили, ваљда зато јер је било најјефтиније у продавници – а слатко.

Хлеб премазан мајонезом за ужину био је врхунац гастрономског ужитка.

  • Пушило се код куће и поред деце

На сваком кораку се пушило, родитељи су пушили у аутомобилима, у дневној соби уз телевизор, а било је нормално и хранити децу с цигаретом у устима.

  • Нису се носиле кациге

Родитељи се нису претерано замарали хоће ли дете пасти с бицикла или док се вози на рошулама. Огреботине и маснице биле су потпуно уобичајене, а повратак кући с играња без њих немогућа мисија. Данас малишани на бициклима морају да носе заштитну кацигу за време вожње!

  • Није било аутоседишта

Сви који су одрастали пре ’90-их још се сећају вожњи на море на задњем седишту аутомобила. Родитељи би знали да направе праве кревете, а деца су спавала као сардине. Аутоседишта су данас обавезна опрема у сваком аутомобилу и дефинитивно нужна за сигурност деце.

Извор: 100посто

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама