Опрез! Деца брже дехидрирају него одрасле особе

Како иду топли дани, већи је ризик да деца дехидрирају док се играју на сунцу. Због тога је важно уносити довољне количине течности. Међутим, треба имати у виду да ни прекомерно уношење течности није добро за здравље. Према томе, треба наћи неки баланс. Ево на шта треба да обратите пажњу…
dete
Дехидрација је стање које настаје када особа губи више течности, него што уноси и може настати код повраћања или пролива, као и услед дугог излагања сунцу или напорних тренинга.

Деца лакше дехидрирају него одрасле особе! Људи који често уносе велике количине течности током дуготрајног вежбања (око четири сата или више), највише ризикују да буду прекомерно хидрирани. Неки симптоми дехидрације и прекомерне хидрираности се преклапају, укључујући измењено стање свести и главобољу.

Како моје дете може да дехидрира?

Најчешћи узок дехидрације може бити повраћање или пролив. Такође, малишан може да дехидрира током топлијих месеци ако се дуже време игра напољу када су високе температуре и ако је директно изложено сунцу или ако је висока влажност, а не узима довољно течности.

Да ли деца лакше дехидрирају од одраслих?

Да, деца лакше дехидрирају због чињенице да имају велику површину тела за своју телесну тежину. Већа површина тела значи већу изложеност топлоти и већи губитак течности путем знојења.

Поред тога, ранији проблеми са дехидрацијом, гојазност и недавна болест су додатни фактори ризика. Деца која су у лошијој физичкој форми, нису навикла на топлоту или узимају лекове из групе антихистаминика или диуретика, такође су у већем ризику да дехидрирају.

Који су симптоми дехидратације?

Када је дете дехидрирано, тело није у могућности да обавља све потребне функције. Што је тежа дехидрација. Жеђ је често најранији симптом и може да се јави већ код јако благе дехидрације.

• Замор
• Суве усне и језик
• Тамније жута пребојеност урина
• Слабије мокрење
• Осећај врућине

Многи људи не знају за то, али дехидрираност може да има кумулативан ефекат. Ако је ваше дете дехидрирано првог дана, и ако се довољно не рехидрира, у наредни дан ће ући већ дехидрирано. Тај ефекат може довести до још теже дехидрације. Међутим, ако се благовремено спроведе надокнада течности, стање дехидрираности се лако може спречити.

Који су други штетни  ефекти излагања сунцу?

Грчеви трбушних мишића, грчеви у рукама и ногама су најмање озбиљни ефекти дуготрајне изложености високој спољашњој температури. Сунчаница је озбиљнији проблем и може да узрокује вртоглавицу, мучнину, главобоље, повраћање, слабост, болове у мишићима, а понекад и губитак свести.

Топлотни удар је најозбиљнија последица дуготрајне изложености високој спољашњој температури. Телесна температура тада може да достигне 40 или преко 40 Ц, могу се јавити мучнина, повраћање, конвулзије, дезоријентисаност или бунило, престанак знојења или губитак даха. У неким случајевима, дете може бити без свести или чак упасти у кому.

Да ли је могуће да дете буде прекомерно хидрирано?

Прекомерна хидрација може да се јави, али не представља велики проблем. Некад се родитељи брину да ће се малишан превише налити течношћу, због чега дете не уноси довољно воде, а то опет води ка дехидрацији. Поента је у томе да треба бити умерен.

Који су симптоми претеране хидрираности?

Симптоми прекомерне хидрираности су често неспецифични. Чак постоји и извесно преклапање са симптомима дехидрације. У ране знаке спадају мучнина и општа слабост. Како се стање погоршава, могу се јавити поремећаји стања свести и повраћање. Због прекомерног уношења течности може доћи до пада нивоа натријума у крви што може довести до отока мозга, конвулзија, коме и смрти. Ако мислите да је ваше дете прекомерно хидрирано, треба да потражите медицинску помоћ.

Ко је у ризик да буде прекомерно хидриран?

Људи који јако често пију прекомерне количине течности током вежбања које дуго траје (око четири сата и више) су у највећем ризику. Хипонатремија је ретка код мале деце. Тинејџери који се баве спортом често имају једнодневне припреме током лета и треба да пазе да уносе одговарајуће количине течности. Данас су тренери доста свесни опасности од прекомерног или недовољног уношења течности и проверавају колико течности дете унесе.

Кaко могу да спречим прекомерно уношење воде?

Пијте око пола чаше воде на отприлике сваких сат времена, или кад сте жедни. Ако пијете на сваких 10 минута, вероватно уносите превише течности. Ако пијете тек на сваких неколико сати, у ризику сте да дехидрирате. Све је ствар умерености.

Иако спортска пића садрже електролите који могу да помогну да се надокнаде нивои натријума у крви, она у принципу не штите од настанка хипонатремије (ниски нивои натријума у крви) која прати прекомерно уношење течности. О томе спортисти треба да воде рачуна.

др Стефан Ђорђевић
др Горан Милошевић

Извор: mamaibeba.com