Опстипација (затвор) код деце – значајан здравствени проблем

Опстипација (затвор) код деце је чест проблем. Сматра се да преко 5% беба и 15% деце има затвор. Осим класичног испољавања тј.изостанка столице више дана (мање од 3 столице недељно), евакуације тврде столице са напором или осећаја непотпуног пражњења црева, може се манифестовати и прљањем веша. Понекад се помисли да дете има дијареју, а заправо изнад тврде столице долази до распадања и труљења фекалних маса које се сливају низ зид црева кроз анус.

Foto: Canva

Код деце предшколског узраста честа је такозвана „функционална опстипација“, када дете свесно задржава столицу. То се обично дешава деци која су по природи уредна и педантна и чин дефекације доживљавају као непријатан и „прљав“. Евакуација тврде столице може да доведе и до стварања ранице на анусу, такозване аналне фисуре. Тиме пражњење црева постаје веома болно, ствара страх код детета које се брани непријатних сензација свесним стезањем спољашњег аналног сфинктера.

Опстипација представља значајан здравствени проблем, с обзиром да се у око 25% случајева наставља и у одраслој животној доби.

Лекови избора за функционалну опстипацију су из групе Макрогола, чија је активна супстанца полиетилен-гликол (ПЕГ). Један молекул ПЕГ-а везује 800 молекула воде, на тај начин задржава воду унутар црева и омогућује безболну евакуацију меке столице. Лек је потпуно безбедан и нема нежељених ефеката. Примењује се у прописаној дози (према телесној маси детета) свакодневно током прва три месеца. Потом на сваки трећи дан током наредна три месеца, да би се затим лек примењивао „по позиву“ тј. уколико столица изостане током 2 дана.

Такође уколико постоји анална фисура, која је налик „посекотини“ у пределу ануса, која је често удружена са опстипацијом, неопходно је адекватно је третирати, како би се детету омогућило да безболно и комфорно празни црево. У том циљу је потребно је два пута дневно прати аналну зону млаком водом и дечјим сапуном, потом добро засушити меким пешкиром или убрусом, а затим апликовати локалну неку од саветованих масти у пределу ануса, споља. Примењује се маст која садржи анестетик као што је Factu krem, као и оне којима се постиже опуштање аналног сфинктера (нитроглицеринска или нифедипинска маст).

Извор: tirsova.rs