Opstipacija (zatvor) kod dece – značajan zdravstveni problem

26 decembra, 2016

Opstipacija (zatvor) kod dece je čest problem. Smatra se da preko 5% beba i 15% dece ima zatvor. Osim klasičnog ispoljavanja tj.izostanka stolice više dana (manje od 3 stolice nedeljno), evakuacije tvrde stolice sa naporom ili osećaja nepotpunog pražnjenja creva, može se manifestovati i prljanjem veša. Ponekad se pomisli da dete ima dijareju, a zapravo iznad tvrde stolice dolazi do raspadanja i truljenja fekalnih masa koje se slivaju niz zid creva kroz anus.

Foto: Canva

Kod dece predškolskog uzrasta česta je takozvana „funkcionalna opstipacija“, kada dete svesno zadržava stolicu. To se obično dešava deci koja su po prirodi uredna i pedantna i čin defekacije doživljavaju kao neprijatan i „prljav“. Evakuacija tvrde stolice može da dovede i do stvaranja ranice na anusu, takozvane analne fisure. Time pražnjenje creva postaje veoma bolno, stvara strah kod deteta koje se brani neprijatnih senzacija svesnim stezanjem spoljašnjeg analnog sfinktera.

Opstipacija predstavlja značajan zdravstveni problem, s obzirom da se u oko 25% slučajeva nastavlja i u odrasloj životnoj dobi.

Lekovi izbora za funkcionalnu opstipaciju su iz grupe Makrogola, čija je aktivna supstanca polietilen-glikol (PEG). Jedan molekul PEG-a vezuje 800 molekula vode, na taj način zadržava vodu unutar creva i omogućuje bezbolnu evakuaciju meke stolice. Lek je potpuno bezbedan i nema neželjenih efekata. Primenjuje se u propisanoj dozi (prema telesnoj masi deteta) svakodnevno tokom prva tri meseca. Potom na svaki treći dan tokom naredna tri meseca, da bi se zatim lek primenjivao „po pozivu“ tj. ukoliko stolica izostane tokom 2 dana.

Takođe ukoliko postoji analna fisura, koja je nalik „posekotini“ u predelu anusa, koja je često udružena sa opstipacijom, neophodno je adekvatno je tretirati, kako bi se detetu omogućilo da bezbolno i komforno prazni crevo. U tom cilju je potrebno je dva puta dnevno prati analnu zonu mlakom vodom i dečjim sapunom, potom dobro zasušiti mekim peškirom ili ubrusom, a zatim aplikovati lokalnu neku od savetovanih masti u predelu anusa, spolja. Primenjuje se mast koja sadrži anestetik kao što je Factu krem, kao i one kojima se postiže opuštanje analnog sfinktera (nitroglicerinska ili nifedipinska mast).

Izvor: tirsova.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama