Организована глава – дисциплинован и складан живот у будућности

2 децембра, 2015

Дозволите деци да извршавају самостално све своје обавезе, зато што је веома важно да будућност оставимо задовољним, самосталним и успешним људима а не незрелим, бахатим и агресији склоним особама. Зато је, између осталог, неопходно да се дете од најранијих дана научи да одржава личну хигијену и хигијену простора у коме живи. За ту врсту обавезе су задужени чланови уже породице. Дете тада на најједноставнији начин прихвата све активности као неопходну, свакодневну и константну обавезу. Никако га не треба замењивати у тим процесима. Зашто? Зато што оно тада неће усвојити неопходна сазнања и неће умети самостално да их примени, него ће наивно и мазно тражити услуге и даље, као што је до тада навикло. Такође, неопходно је да се те стечене корисне навике пренесу и надограђују и у школи.
dete i [kola
Често су учитељи управо особе које се сусрећу с том, да је назовемо „незрелошћу“ у одржавању хигијене, код малих ђака. Прљаве руке, лице, зуби и неуредна коса, су оно о чему свако дете мора само да води бригу. Неуредна одећа и прљава обућа, може а не мора бити обавеза родитеља, што, наравно, у основи зависи од тога у ком је узрасту дете. Тако неуредно дете, као по неписаном правилу обавезно има неуредне свеске, књиге, торбу, па чак и неуређене мисли у глави. Писаћи сто такве деце је врло често у  хаосу, а појава заборављања домаћег задатка или прибора, свезака, па чак и уџбеника, постаје неретко уобичајена пракса. Такође, уопште им не смета туђи неред.
У времену које нам долази, таквог нереда је све више и више. Природа је такође из истог разлога у све очајнијем стању, зато што „хигијеничара“ има све мање. Све мање је и труда и потребе а и васпитне обавезе према очувању природе, јер је лична равнодушност према хигијени све већа и већа. Зато се све чешће сусрећу особе, по рецимо тржним центрима, које иду у тренеркама налик пиџамама неугледни и неуредни. Зато што се није на време утицало на дете када и како треба да изврши своје обавезе. Учитељ је због тога често у врло непријатној ситуацији када мора на најблажи начин саопштити родитељу да под хитно нешто треба предузети. У данашње време, када велика већина људи не уме а и не жели да прихвати педагошки и пријатељски савет, овај процес обавезно  доживљава  неуспех у старту. Зато, треба размислити о  природној потреби сваког људског бића да уз помоћ научи, а касније самостално примени стечено знање, нарочито у одржавању личне хигијене и хигијене средине у којој живи. На тај начин ће му бити омогућено (дозвољено) да и у будућности све обавезе извршава правовремено и са лакоћом, а евидентно је да ваља кренути од најосновнијег.
Нада Кљајић
Извор: nadakljajic.blogspot.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама