Осам старих игара за повезивање деце и родитеља, а за које вам не треба баш ништа

Досадно ми је. Шта да радим? Овде нема ничега. Играј се са мном!

Већ познате игре кратко заокупљају дечју пажњу, што родитеље подстиче на то да посегну за новим садржајима или завире у своја сећања на детињство. Бројалице, стихови, речи, бројеви, но и низ игара машталица које су играли као деца. Колико сте сати провели играјући „Калодонт“, „Занимљибе географије“ или „Глувих телефона“? И ваши малишани, и они мало већи, радо ће суделовати у вашим предлозима који су за њих нови, неочекивани. Побудићете њихову знатижељу да заједно са вама истражују, уче и оно што је најважније забаве се и уживају у времену које проводите заједно. Игра је учење, а такво је учење забавно.

Пре него што игру започнете, размислите о вештинама и способностима свога детета како би задатак био примерен, никако презахтеван, а како бисте избегли могућу фрустрацију, тиме и прекид забаве пре него што сте игру заправо и започели. И имајте на уму, похвалите успех и заједно се наградите.

Игре за које је потребно само ваше време. Могуће је играти их у пару, тројкама, укључити све чланове породице.

1. На слово, на слово…

За почетак игре потребно је изабрати слово абецеде. Онај ко је изабран да започне игру у себи словка азбуку на начин да наглас изговори слово „А“ и настави говорити абецеду у себи све док саиграч, њему са десне стране, не каже „СТОП“. Тада игра може започети, словом на којем је словкање заустављено. На изабрано слово могуће је изговарати све речи које познајемо, само називе животиња или само особна имена. Игру креирајте међусобним договором или је прилагодите дететовим могућностима. Нови круг игре започиње када исцрпите све речи на задато слово.

Ако у игри суделују деца која не познају азбуку, али познају слова, игру унапред можете припремити. Исеците тридесет мало чвршћих папирића и на сваки упишите, редом, једно слово азбуке. Папириће ставите у чинију и извуците једно слово. Или једноставно, за децу која слова још не препознају, нека сами изговоре једно од слова на које желе играти.

2. Бескрајна прича

Ову игру могуће је играти и за време неке друге, не толико забавне активности за дете. У време припреме оброка, поспремања, купања и друго. Позовите дете на игру и започните причу. Довољно је да изговорите неколико речи и детету препустите да причу настави, и тако се измењујте. На пример, започните „Био је леп и сунчан дан…“, или „У олуји насред мора…“ Увек можете изабрати тему која је детету привлачна, убацити је усред приче али и користити догађај који је детету близак „Први је дан школе, Иван се пробудио…“ или „Тамару је заболео зуб…“.

Из ове игре ће понекад настати одличне приче. Можете их записивати те их са својим дететом читати поновно и поновно, надопуњавати и мењати. Можда једна од ваших прича постане омиљена пред спавање.

3. Ћуталица

Циљ је игре избегавати одређену реч или све речи које почињу на слово које сте изабрали. Замислите јутро током којег је забрањено говорити све речи на слово З или, још занимљивије, јутро у којем реч „НЕ“ не постоји. Време игре могуће је протезати од пет минута до неколико сати, а побеђује онај који је задати изазов издржао. У игру можете унети и додатан изазов тако што ћете саиграча постављањем питања наводити да употреби забрањену реч.

Игру можете и поједноставити тако што задатак може бити да сви говорите тихо или да не говорите уопште. Са мањом децом, као што и знате, ова последња игра трајати ће кратко.

4. Погоди ко, погоди шта

Један од учесника игре замишља ствар или живо биће. Остали редом постављају питање на које прва особа може одговорити само са “да“ или “не“. Игру можете започети питањем „то што си замислио је живо?“. Постављајте питање о боји (плаво или црвено?), величини (је ли мање од аутомобила?), месту у кући или станишту. Онај ко одгонетне замишљени појам задаје следећи задатак.

Млађој деци задајте игру тако што ћете замишљати неки део тела, једну од воћака, одевних предмета или слично.

5. Супротности се привлаче

Игру започиње најмлађи играч изговарајући једну реч, нпр. „топло“ док му следећи по старости одговара „хладно“ те говори нову реч, рецимо „лето“, а следећи (поновно по старости) одговора са „зима“ и тако у недоглед, док се не уморите. Током игре, могуће је да вам се поткраде реч која нема супротност (попут речи октобар) па тиме подстакне расправу о најтачнијој могућој супротности. Прихватите изазов!

6. Све на „б“

Један од играча предлаже једно слово, нпр. слово „Б“. У одређеном времену, које договорите, сваки од учесника измишља у себи реченицу са што више речи које почињу тим словом. Могуће је и записати је. На пример, „бушила бака брезу бушилицом, баш бадава бушиш бако…“. Сваки од учесника изговара наглас своју реченицу, и наравно, броји речи. Следећи круг игре започиње онај ко је имао највише речи.

7. Измишљени свет

Како би свет изгледао када би људи ходали наопако? Када би се угасили сви семафори? Када би деца у вртић дошла без ципела? Ово је игра у којој маштамо о могућим, али и о немогућим ситуацијама. Први круг игре питањем може започети одрасли играч те подстицати децу на што више одговора, смишљање приче. Покушајте их подстакнути на размишљање о последицама појединих ситуација. Дозвољене су различите луде реченице како бисте створили што шашавији свет.

8. Повезано

Један играч изговара задати појам док остали, редом, изговарају речи које повезује тај појам. Појам може бити вртић при чему ће деца изговарати (папуче, ужина, спавање, игра), појам може бити једна од боја, црвена на пример, при чему ће деца одговарати (трешња, крв, јагода). Онај ко је пронашао највише речи, победник је игре па започиње нову.

Желим вам много забаве, смеха, нових открића и идеја.

Пише: Тамара Гојковић, дипл. социјални радник