Отац – пример који свака девојчица следи током живота

Кажу: „Прва права љубав сваке девојчице је њен отац.“

За очеве се каже да ће бити пример који ће свака девојка тражити током свог живота, и управо је он тај који је може винути у висине или јој исећи крила. Отац је тај који може помоћи да његова ћерка постане јака жена, више него што би то могла без његовог утицаја.

 

Да би се ово постигло, довољно је да очеви буду свесни следећа четири основна правила:

1. Обављајте кућне послове

Усисајте кућу, оперите под, извадите веш из машине, промените пелену, направите вечеру за целу породицу. У већини домова обично је жена та која се бави кућним пословима, а уз то већина мора и да одлази на посао, за разлику од мушкараца који се углавном посвећују само професионалним обавезама. Истина је да често раде више сати и зарађују више новца, али одговорности код куће морају се поделити између партнера. Ово је веома важно за децу, а посебно за девојчице. Ако не желите да вам сопствена ћерка једног дана буде под стресом, нервозна и да јој буде потпуно нормално да сав терет кућних послова падне на њу, најбоље је да се понашате као равноправан члан домаћинства.

Овај модел ће и ваша девојчица прихватити и касније када одрасте и постане ће га свесно тражити. Слично ће бити и са њеним очекивањима од будућег партнера. Када отац покаже учешће у породичним обавезама, девојчице узимају здраво за готово да мушкарци треба да помажу и да то мушкарца не чини мање мушкарцем, већ напротив. Тражењем и проналажењем таквог партнера, једног дана ће таква ћерка имати слободу да се развија, гради каријеру, а да притом не осећа кривицу.

2. Будите оно што јесте, немојте се претварати

Понашајте се као узор и не бојте се да изразите своје самопоуздање и понос. Није срамота бити другачији од својих пријатеља и охрабривати друге да се понашају исправно. Покажите ћерки да је дивна и волите је такву каква је. Поштујте њене личне изборе, без обзира на то да ли вам се свиђају или не. Ако се и сами понашате на такав начин, ваша ћерка ће имати храбрости и снаге да живи свој живот и прати своје снове током свог живота. Следите оно што стварно желите у животу и будите поносни што ваша кћер има пример који треба да следи. Ово је пут који сваки отац мора да покаже својој ћерки како би једног дана могао да оствари своје снове.

3. Третирајте мајку своје деце (и жене уопште) с поштовањем

Ово је би требало да буде лако ако сте у браку са женом своје деце и много теже ако сте раздвојени. У другом случају, постоји вероватноћа манипулативног става, подстицања негативних осећаја, па чак и мржње према родитељу који недостаје. Међутим, однос два родитеља, било да живе заједно или су раздвојени, ствара читаву слику у девојчициној глави како мушкарац треба да поступа са женама уопште. Овај пример ће прогонити вашу ћерку током целог живота. Ако према мајци своје ћерке поступате с непоштовањем или презиром, у њој ћете усадити уверење да је такав став прихватљив и схватиће да је нормално да се након неког времена и њен партенер према њој на исти начин понаша.

Када изговорите лоше ствари о њеној мајци, говорите својој ћерки да не очекује поштовање мушкараца у њеном животу.

Дајте својој ћерки узор који заиста заслужује.

4. Реците својој кћерки да је лепа и што је још важније да је паметна и забавна

Многи очеви се плаше да својим ћеркама дају комплименте, посебно што се тиче њихових физичких квалитета, због страха да се дете не усредсреди само на изглед, као најважнији квалитет. Нажалост, ван куће, девојчице и девојке су често на мети управо због свог изгледа, а не због других квалитета које поседују. Управо ту је важна улога оца – он би својим порукама требало да јој помогне да схвати значење лепоте, да она није ограничена само на спољашњу, физичку лепоту.

Ако девојчица сумња у своје квалитете, ризикује да након неког времена, кад одрасте, почне очајнички да тражи пажњу других, што ће довести до стварања бројних комплекса. Зато дајте својој ћерки до знања да је лепа како би то схватила, али два пута чешће јој кажите да је паметна и талентована.

Очеви морају пронаћи начине да науче своје ћерке да верују да се могу носити са било чим, без обзира на то чиме желе да се баве. Њима је потребно да знају да не сумњате у њих и њихове способности и да ви верујете су у стању да се изборе са било којим изазовом.

Кад очеви пруже безусловну подршку својим кћерима, оне постају самоуверене жене које прихватају и наизглед немогуће изазове. Управо је то јединствена улога очева у животу њихових кћери.