Један дан у животу детета које спорије обрађује информације

Деца која спорије обрађују информације могу бити врло бистра, али њиховом мозгу треба више времена да прихвати и употреби информацију. То им може отежати испуњавање задатака попут домаће задаће.

Спорије обрађивање информација утиче на децу у друштвеном и емоционалном смислу.

У наставку сазнајте како спорија обрада информација утиче на свакодневни живот детета и на који начин породица и учитељи могу помоћи.

Упознајте Софију, ученицу трећег разреда основне школе која спорије обрађује информације. Спора обрада информација утиче на сваки аспект њеног живота. Како бисте боље разумели неке од изненађујућих начина на који спора обрада информација утиче на децу, погледајте како изгледа типичан дан у Софијином животу.

  • 7:00

„Софија, шта желиш за доручак?” Софија гледа маму, али не зна одговор. „Софија, пахуљице или паленту?” Осећајући притисак, Софија коначно одговара: „Пахуљице.” Пахуљице су се већ претвориле у кашу кад је Софија схватила да је заправо хтела паленту. Мама је сад љута, јер ће Софија пропустити аутобус.

Проблем: Доношење одлука
  • 8:45

Софија је узбуђена због задатка који јој је поверен. Однеће листу похађања наставе у зборницу, али је успут заборавила шта треба да уради и зашто. За разлику од неке деце, Софија нема АДХД, али споро обрађује информације стога има мање времена да их ускладишти у радну меморију пре него што се изгубе.

Проблем: Коришћење радне меморије
  • 10:00

Јој… Контролни из математике. Софија познаје поступак дељења, али јој треба више времена да дође до резултата. Почиње да осећа грч у желуцу након што је учитељица обавестила децу да они који заврше раније могу да читају књигу. Софија неће стићи да испуни ни први ред.

Проблем: Самопоуздање, тескоба
  • 12:00

Одмор траје само 20 минута, а Софији треба одређено време да одлучи шта жели да ради током одмора. Придружује се деци која размењују сличице Покемона, што је у њеној школи забрањено. Није приметила како друга деца вешто крију своје сличице од дежурних наставника. Софија је ухваћена са сличицама и она је једина која је упала у невољу.

Проблем: Примећивање друштвених знакова
  • 14:45

Крај школског дана јако је стресан. Софија увек последња препише домаће задатке с табле. Разред се не може распустити док сви не заврше с преписивањем. Писање јој увек тешко пада, али јој је још теже када јој другари из разреда довикују: „Пожури!”

Проблем: Записивање биљежака, суочавање с тјескобом
  • 16:15

Софија воли кошарку. Посебно је успешна у погађању тројки. Али тренер брзо говори и она не стиже да разуме шта се од ње тражи. Њене саиграчице љути то што Софија стално заборавља задате вежбе. И осећају нелагоду због дугачких пауза које Софија прави током разговора.

Проблем: Следити упутства и одржавати разговор
  • 20:30

Рад на домаћем задатку требало би да траје око пола сата, али Софија пише домаћи већ два сата и још није готова. Како би се добро наспавала, мора одмах да се спреми за спавање. Мама није сигурна шта чинити. Треба ли помоћи детету да напише домаћи или да јој омогући довољно сна?

Проблем: Испуњавање задатака, следити рутину
  • 22:00

Прање зуба, облачење пиџаме. За сваки је корак потребно време. Одлазак у кревет емотивни је део дана. Софија је испричала мами да не зна зашто је она једина упала у невољу због сличица Покемона кад су их и друга деца размењивала. У разговору, покушавајући да разуме шта се догодило и мазећи се с мамом, осећа се мало боље.

Проблем: Повезивање с другима, изградња самопоуздања

О СПОРОЈ ОБРАДИ ИНФОРМАЦИЈА

Спора обрада информација нема везе с дететовом интелигенцијом. Њиховом мозгу једноставно треба више да прихвати информацију и одговори на њу. Нека деца знају одговор на питање, али једноставно им треба више времена да га изговоре.

Када деца споро обрађују информације за сваку ствар им треба више времена него другој деци. То укључује писање домаћег, разговор, придржавање рутине попут одлуке о томе шта ће јести за доручак.

Спора обрада информација може се јавити и с другим поремећајима попут АДХД-а и дислексије. Деца са споријом обрадом информација често имају проблема с тескобом и ниским самопоуздањем. Важно је дати им до знања да постоје стратегије уз помоћ којих се могу носити с изазовима с којима се сусрећу.

КАКО ПОМОЋИ

Не говорите деци попут Софије да пожуре. Ако вршите снажан притисак на децу са спором обрадом информација на крају ће им требати још више времена да обаве задатак.

Мерите време. Ако дете зна колико траје прање зуба, то ће му помоћи да изгради осећај за време. Може помоћи породици да организује рутину попут спремања за школу или спавања.

Ограничите време писања домаћег и допустите родитељима да отпишу недовршене задатке.
Ограничите сваку сметњу користећи се празним листом папира како бисте покрили све осим задатка које дете решава.

Омогућите додатно време за израду контролног и друге задатке.

Разговарајте с децом о спорој обради информација. Дајте им времена да поставе питање. Одвојте време како бисте их саслушали кад вам говоре о својим осећајима и идејама о томе што би им могло помоћи.

Извор: understood.org / skolskiportal.hr