Otkopčaj-zakopčaj – aktivnost za razvijanje praktičnih veština i fine motorike.

11 juna, 2020

Od vaspitačice Ljiljane Reljić, autorke priručnika za vaspitače (i roditelje) pod nazivom Didaktičke igračke koje možete da napravite sami, stiže nam predlog zanimljive aktivnosti koja uključuje učenje praktičnih veština i razvoj fine motorike.

Potreban materijal za izradu didaktičke igračke: karton, tkanina, dugmići, kolaž papir, lepak, makaze, skalpel, konac.

Postupak izrade: iseći željenu aplikaciju od kolaž papira i zalepiti na deblji karton. Obeležiti mesto na kartonu koje predstavlja ruke, šape, noge ili kaiš. Obeležiti mesto za otvore kroz koje će se provući tkanina (predstavljaju ruke ili pojas) iseći tanak prorez u obliku pravougaonka kuda će se provući tkanina. Na materijalu (tkanini) u obliku pravougaonika na jednom kraju zašiti dugme na drugom napraviti otvor za kopčanje. Skalpelom napraviti otvore za provlačenje u obliku tankog pravougaonika, provući tkaninu i zakopčati. Dodati detalje po želji.

U zavisnosti od uzrasta staviti veličinu dugmeta, za mlađu decu koristiti veće dugme a za stariju manje prema veličini dugmeta napraviti otvore. Aplikacije praviti prema mogućnostima i interesovanjima dece.

Opis igre: ovu igru pogodno je koristiti na uzrastu od tri godine kao proveru početnog statusa razvoja fine motorike a zatim motivisati decu koja nisu savladala ovu veštinu na otkopčavanje i zakopčavanje uz govorne aktivnosti recitacije ili priče: ,,U šumi je zima, medi je hladno, hajde da mu zakopčamo rukave na jakni i da mu zakopčamo kaiš. Kuda je meda krenuo? Šta će onda da radi? Meda je dugo hodao po šumi pa se zagrejao, hajde sada da mu otkopčamo rukave na jakni“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama