Откопчај-закопчаj – активност за развијање практичних вештина и фине моторике.

11 јуна, 2020

Од васпитачице Љиљане Рељић, ауторке приручника за васпитаче (и родитеље) под називом Дидактичке играчке које можете да направите сами, стиже нам предлог занимљиве активности која укључује учење практичних вештина и развој фине моторике.

Потребан материјал за израду дидактичке играчке: картон, тканина, дугмићи, колаж папир, лепак, маказе, скалпел, конац.

Поступак израде: исећи жељену апликацију од колаж папира и залепити на дебљи картон. Обележити место на картону које представља руке, шапе, ноге или каиш. Обележити место за отворе кроз које ће се провући тканина (представљају руке или појас) исећи танак прорез у облику правоугаонка куда ће се провући тканина. На материјалу (тканини) у облику правоугаоника на једном крају зашити дугме на другом направити отвор за копчање. Скалпелом направити отворе за провлачење у облику танког правоугаоника, провући тканину и закопчати. Додати детаље по жељи.

У зависности од узраста ставити величину дугмета, за млађу децу користити веће дугме а за старију мање према величини дугмета направити отворе. Апликације правити према могућностима и интересовањима деце.

Опис игре: ову игру погодно је користити на узрасту од три године као проверу почетног статуса развоја фине моторике а затим мотивисати децу која нису савладала ову вештину на откопчавање и закопчавање уз говорне активности рецитације или приче: ,,У шуми је зима, меди је хладно, хајде да му закопчамо рукаве на јакни и да му закопчамо каиш. Куда је меда кренуо? Шта ће онда да ради? Меда је дуго ходао по шуми па се загрејао, хајде сада да му откопчамо рукаве на јакни“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама