Овако ће деца у школама надокнадити изгубљене часове: Ђацима три радне суботе и распусти краћи за дан

23 фебруара, 2019

Школе ће на различите начине надокнађивати наставу изгубљену због продуженог распуста. Негде ће бити шести радни дан или додатни часови, а негде обједињене лекције

Друго полугодиште за ђаке основних и средњих школа у Србији почиње у понедељак, када се у клупе враћају са зимског распуста продуженог због грипа. Иако је деци још једна непланирана недеља одмора пријала, у другом полугодишту ће морати више да раде, јер изгубљени часови морају да се надокнаде. О начину надокнаде одлучиће саме школе.

Министарство просвете послало је школама допис у коме наводи да су образовне установе у обавези да донесу план надокнаде и о томе обавесте Министарство преко надлежне школске управе. Како су нам рекли директори школа, у допису Министарства нема препоруке када би и како ти часови требало да буду надокнађени. Извесно је само да продужетка школске године неће бити, јер осмаци малу матуру полажу 17, 18 и 19. јуна.

Иначе, школе треба да надокнаде пет радних дана и то могу да учине радним суботама или организовањем претчаса или додатног часа након наставе радним данима.

Јоле Булатовић, директор ОШ “Дринка Павловић” у Београду потврдио нам је да је из Министарства стигао допис у коме се тражи план надокнаде часова, али нису стигла и прецизна упутства како то треба да буде.

– Ми смо већ направили план и у нашој школи ће се ићи суботама – каже Булатовић за “Новости”. – Већ следеће суботе држаће се настава, јер ми до краја године немамо много “слободних” субота, ако се узму у обзир екскурзије и пролећни распуст, тако да морамо да пожуримо.

РАСПУСТ У УЖИЦУ
Због епидемије грипа која не јењава, распуст за све ученике на територији града Ужица продужен је до 1. марта. Градоначелник Тихомир Петковић је ову одлуку донео на предлог локалног Савета за здравље. Тако ће распуст за ужичке школарце трајати укупно четири седмице. – Здравље деце је важније од проблема који ће настати због надокнађивања часова – рекао је Видоје Дрндаревић, председник ужичког Савета за здравље. Н. Ј.

Булатовић истиче да је рад суботама једини начин да се часови надокнаде и да је нереалано очекивати да је то могуће убацивањем часова или претчасова радним данима.

С друге стране, у Основној школи “Јосиф Панчић” часови ће бити надокнађени радним данима.

– Часове ћемо скратити за пет минута и тако добити један час од пола сата – појашњава Милан Бајић, директор ове школе. – Сваког дана биће надокнађен по један час, крећемо од прве радне недеље и планирамо да то завршимо до 5. априла. Редовна настава неће трпети, пола сата је сасвим довољно за час који се надокнађује. Тако ћемо избећи радне суботе, а суботом је тешко организовати наставу због такмичења и разних других активности.

У појединим београдским основним школама наставници су већ поднели план сажимања наставних јединица, тако да ће градиво да обраде на постојећем броју часова.

У Основној школи “Веселин Маслеша”, ђаци ће вероватно часове надокнадити суботом. Иако још конкретне одлуке нема, директорка ове школе Наталија Матић рекла нам је да је то најреалније:

– Тек треба да разговарам са педагошким колегијумом и са тимом за квалитет наставе, како да ти часови не буду пуко надокнађивање, већ да све то има и квалитет.

Министар просвете, Младен Шарчевић каже да надокнада пет пропуштених дана неће ићи на штету ђака.
– Дали смо одрешене руке директорима школа да смисле своје комбинације и пошаљу их Министарству. Већ је сада јасно да постоји неколико модела да се прописно надокнади пропуштено, а да ученици не трпе. Нема сажимања, односно неће се одрађивати све одједном – каже Шарчевић.

Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Овако ће деца у школама надокнадити изгубљене часове: Ђацима три радне суботе и распусти краћи за дан"

  1. B каже:

    A zašto ne uzeti period od 22. do 26. aprila za 4 radna nastavna dana?
    26. april odraditi u subotu 11. maja i problem rešen.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама