Овако расту срећна деца

27 фебруара, 2018

Има неколико научно доказаних начина о овој теми

Родитељи се често питају да ли раде све што могу најбоље што могу, да ли би могли да дају више, да се потруде више да њихова деца расту срећно и здраво. Али, “тајна” доброг родитељства ке врло једноставна: посветите се деци, али их и научите правим вредностима и не заборавите најважније: деца раде оно што виде да ви радите, не оно што им кажете да би требало да раде.
“Hafington post” доноси неколико образаца понашања за које је наука доказала да позитивно утичу на развој и одрастање деце.

Радите

Маме често имају дилему да ли да се врате на посао после рођења детета, ако то себи могу да дозволе, наравно, или не. Ипак, истраживања показују да су девојчице чије су маме радиле касније имале успешније каријере и боље се сналазиле у послу од оних чије су маме биле домаћице. С друге стране, дечаци чије су маме радиле касније су, у одраслом добу, били спремнији да се више посвете породици. Уз то, ако обоје родитеља раде, породица је финансијски стабилнија, мање је нервозе и деца расту срећније.

Потерајте клинце у кревет раније

Ранији одлазак на спавање за децу значи боље емотивно и ментално здравље, а осим тога – деца која се лепо наспавају лепо су и расположена и орна за играњац у сваком тренутку.

Кад се играте – играјте се, без мобилног

Кад проводите време са децом, мобилни телефон, поруке, мејлови… могу и морају да сачекају. Ако вам је телефон све време у рукама, чак и док се шетате или играте са децом, ви им нисте у потпуности посвећени. Деца то осећају и постају нервозна и непослушна, и на крају се сви испосвађате уместо да уживате у заједнички проведеном времену. Зашто бисте пропуштали драгоцене тренутке у одрастању своје деце због туђих фотки на Инстаграму?

Певајте, читајте, разговарајте

Чак и ако немате слуха – певајте. Истраживања су показала да певање деци у раном детињству значајно утиче на блискост родитеља и деце, а сасвим малу децу певушење ће врло брзо и смирити ако су узнемирена и нервозна. Уз то, деца која одрастају уз читање и певање, уз топлину маминог гласа расту у људе који ће имати пуно самопоуздања.

Будите физички активни

Прво, деца која се уморе у току дана увече лепо спавају, а друго, истраживања показују да деца која су одрастала проводећи време са родитељима напољу, у парку или дворишту, трчећи за лоптом или се играјући жмурке од малих ногу касније копирају понашање родитеља и у зрелом добу су физички много активнији људи који су детињство провели јурцајући по паркићу него они који су одрасли уз родитеље којима је важније од игре било да дете буде чисто, испеглано и без разбијеног колена.

Извор: Бебац

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама