Ових 30 детаља на дечјим цртежима откривају надарену децу

Једно истраживање спроведено 2016. године показало је да надарена деца у узрасту од 7 до 9 година при цртању људских бића користе десетак такозваних “изузетних детаља”. Истраживачи су анализирали цртеже које је направило 120 деце и пронашли су 30 кључних детаља која указују на надареност и генијалност, и сви се своде баш на додавање тих “изузетних детаља”.


Ти детаљи укључују ствари попут шминке, пегица, стилизоване браде, зубне протезе, кравате, беџа, маља на рукама, рукавице, прстење и сличне украсе. Поред тога, истраживачи су код посебно надарене деце приметили да имају јединствен приступ личности особе, али и положају, рецимо цртају руке смештене у џеповима или окренут профил, некада чак и особу с леђа, што се ретко виђа.

Наравно, ово не треба посматрати као тест интелигенције, већ само као тест надарености.

– Надареност је појам далеко изнад високог коефицијента интелигенције. Рецимо, Тест интелигенције пружа тачан и погрешан одговор, и њиме никако не може да се мери креативност, која је кључна за надареност – каже Свен Матијсен, коаутор истраживања.

Поред тога, наглашава он, важно је истаћи да надарена деца не морају нужно да се исказују кроз цртеже, али ако то раде, то се углавном примећује пре поласка у школу, када им се већ намећу стандарди и калупи и када креативност полако нестаје.

Извор: rd.com/Žena blic