Ovo će biti kraj FABRIKOVANJA VUKOVACA i lažnog PR-a škola

20 septembra, 2016

Sistem “klasa” koje bi rangirale škole i nastavnike prema učinku, a predlaže ih ministar prosvete Mladen Šarčević, mogao bi da stane na put raširenoj pojavi da učenici koji su u nekoj “slabijoj” osnovnoj školi ostvarili vanserijski uspeh, u kvalitetnijoj srednjoj školi dožive krah!
Šarčević je ranije za “Blic” najavio da bi srpske škole mogle bi ubuduće da budu rangirane po kvalitetu, baš kao što su, na primer, svetski univerziteti rangirani na Šangajskoj listi. Visoko rangirane škole, dodao je ministar, imaće određenu vrstu autonomije, brže će ući u sledeću fazu reforme, što će se potom odraziti na finansiranje škola i na unutrašnju raspodelu.
sarce
– Na tome ću insistirati, jer unutar samih kolektiva postoje oni koji su odmakli brže, oni za koje postoji mogućnost međunarodnog usavršavanja… Red je da se jednom o tome priča, neko ko ima loše rezultate u veoma uspešnoj školi biće rangiran nisko, nikome ko nije ostvario dobre rezultate neću potpisati da bude direktor škole, jer je odnos kvaliteta škole i rada direktora u tesnoj povezanosti – kazao je Šarčević.
Korist će od ovoga, kako kaže, biti dvostruka – biće moguće nagraditi kvalitet tamo gde se prepoznaje, a biće dobro i kada prosveta kao branša u okviru budžeta bude tražila uvođenje platnih razreda prema drugima.
Merljiv sistem uspeha umesto “dobrog glasa”
Prosvetni radnici su pozdravili ovu ideju jer, kako kažu, “niko ne prati uspeh đaka u kasnijim fazama školovanja”.
Mirjana Sloboda, direktorka osnovne škole “Skadarlija”, kaže da oni ne znaju “kakvi su naši đaci u srednjim školama, kakav uspeh postižu”.
– Svi mi po školama znamo da nisu svi isti, da postoji razlika među nastavnicima. Samo treba sada da na osnovu merljivih krierijuma napravimo tu granicu i da oni koji imaju bolje rezultate budu i nagrađeni – dodaje Sloboda za „Blic“.
A kriterijumi bi, prema njenom mišljenju, osim uspeha samih učenika u školi, mogli da budu i rezultati đaka na takmičenjima. Na osnovu toga bi se moglo utvrditi i da li su neka škola ili profesor zasluženo na dobrom glasu, ili to duguju „fabrikovanim“ rezultatima.
Kako da vukovci ne dožive potop
Ako, na primer, jedna generacija osnovaca neke škole ima 30 vukovaca, a potom samo manji broj njih postiže odličan uspeh u daljem školovanju, to može da ukaže da nešto u samoj osnovnoj školi ne funkcioniše kako treba, odnosno da im je uspeh „poklonjen“.
Ovakvim praćenjem učenika koje predlaže Sloboda, mogla bi da se spreči hiperprodukcija odlikaša, do koje bi moglo da dođe usled želje pojedinih nastavnika, alii direktora da se prikažu u što boljem svetlu.

Od uspeha nastavnika zavisi i uspeh škole

Ministar za “Blic” podseća da je nešto slično sistemu klasa nešto postojalo pre 40 godina, ali da sada, na žalost, to nije slučaj.
– Treba, međutim, pre svega da se utvrde kriterijumi na osnovu kojih bi se utvrdio i pedagoški kvaliteti radnika – navodi Šarčević za “Blic” dodajući da će to ocenjivanje biti eksterno, što znači da ne mogu direktor i nastavnici jedne škole da ocenjuju svoje kolege iz istog kolektiva.
Ideja ministra Šarčevića nailazi i na odobravanje među sindikatima, a Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije ističe da je tu nameru podržala kada je prvi put predstavljena još pre nekoliko godina, dok je ministar finansija bio Lazar Krstić.

Potrebno je pratiti uspeh učenika i u narednim nivoima školovanja

Profesora srpskog ocenjuje veterinar
Njeno sprovođenje bi, kako kaže, značilo dosta za poboljšanje stanja u obrazovanju, ali dodaje i da je veoma skeptična u pogledu njene realizacije.
– To, naravno, ne zavisi od ministra. Mi tu ideju zdušno podržavamo, što smo mu i poručili. Problem je u sistemu, a pre svega oko načina vrednovanja rada profesora. Ko će da proceni rad jednog profesora? Da li će to da bude direktor škole koji je na tu funkciju došao po političkoj liniji ili tako što ga je „progurao“ neko u školskom odboru, pitanje je da li je ikada uzeo dnevnik u ruke – kaže Janković.
Na konstataciju da bi vrednovanje bilo eksterno, dakle od ljudi van škole, ona uzvraća da je sistem eksternog ocenjivanja, na žalost, doživeo fijasko.
– Lično sam doživela da mene kao profesora srpskog jezika koji predaje i retoriku, na času retorike ocenjuje osoba koja je po struci veterinar. Nije, dakle, ni profesor na Veterinarskom fakultetu, nego baš veterinar. E sad, pitanje je kako je takva osoba došla u Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja – kaže Janković i ponavlja: „Problem je u sistemu.“
M. R. Petrović
Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


8 komentara na "Ovo će biti kraj FABRIKOVANJA VUKOVACA i lažnog PR-a škola

 1. Sanja kaže:

  Svakako da je krajnje vreme da se uvede red u skolama. Ali to treba raditi obazrivo, dobro promisljeno. Treba dobro proceniti situaciju pre bilo kakvih koraka. Kako npr. rangirati nastavnike prema uspehu na takmicenjima, kada nastavnici stranih jezika imaju takmicenje samo u osmom razredu, a i tada se poklapa takmicenje iz prvog i iz drugog stranog jezika i deca moraju da se opredele za jedan od ta dva predmeta. A cesto se poklopi i sa takmicenjem iz nekog treceg predmeta. U skolama u kojima ima vise drugih stranih jezika i jedna generacija uci npr. ruski, sledeca spanski, sledeca francuski, nastavnik ima generaciju osmog razreda jednom u cetriri godine, npr. To pak ne moze da se poredi sa nekim drugim predmetima iz kojih su takmicenja u svakom razredu, i jos imate vise disciplina iz kojih se deca mogu takmiciti ( tehnicko, npr).i gde nastavnici svake godine imaju vise prilika da im deca ostvare uspehe na takmicenjima. S druge strane, ovo bi moglo povecati pritisak nastavnika na decu da se takmice bas iz njihovog predmeta, na sta nikako nemaju pravo, al ako im od toga zavisi plata, logicno je da ce na neki nacin uticati da imaju sto vise takmicara. Zato mislim da je potrebno dobro promisliti buduce korake.

 2. Gordana kaže:

  Meni ovo liči na trku na 200 metara, s tim da će neko krenuti sa starta a neko sa sredine staze, neko će trčati a neko puzati do cilja. A zatim će se spajati babe i žabe pa će biti nagrađen nastavnik gradske škole sa učenicima čiji su roditelji fakultetski obrazovani i koji imaju pristup svim sadržajima koji ih interesuju. A nastavnici seoskih škola čiji su učenici iz osetljivih kategorija stanovništav i čiji roditelji pružaju palac za potpis a decu šalju u škole samo zbog dečijeg dodatka, besplatnih užina i knjiga, opet mogu samo da se puše. Ako se deca ne budu redovno testirala tokom čitavog školovanja (da se svake godine meri njihov napredak) onda samo produbljujemo već postojeću diskriminaciju između nastavnika.

  1. Prof. kaže:

   Bravo za komentar.

 3. Profesor kaže:

  Merenje kvaliteta obrazovanja… ali kako?
  1. izbaciti uguranu inkluziju iz osnovnih i srednjih škola
  2. vratiti predmetni stručni nadzor
  3. izabrati savetnike za predmetni nadzor koji bi pola radnog vremena bili u nastavi

  1. Zorica kaže:

   Bravo….to mi se svidja….!

  2. Zorica kaže:

   Bravo…to mi se svidja!

 4. neko kaže:

  Evo primer u jednoj skoli od drugog do osmog bilo je manje vise 380 djaka od toga 150 otprilike odlicnih pitam ja da li je ovo realno?

  1. Mina kaže:

   Slažem se da je broj vukovaca u osnovnim školama nerealan. Ali, srednje škole su potpuno neistraženo područje koje je čardak ni na nebu ni na zemlji. Neregularnosti je puno, od naknadnog polaganja prijemnih ispita, preko naknadnog upisivanja učenika preko kvote pa do pravilnika o ocenjivanju koje je mrtvo slovo na papiru. Naročito u gimnazijama koje dobiju najbolje učenike nad kojima se vrši rangiranje ne toliko znanja koliko uticaja roditelja. Mislim da se rangiranje osnovnih škola treba da vrši tek nakon završenih fakulteta.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama