"Овој земљи није стало до образовања"

26 марта, 2015

Професорка Београдског универзитета у пензији, Србијанка Турајлић, изјавила је да је штета од дугог штрајка просветара огромна за земљу, а посредно и за ђаке.
226855_srbijanka-turajlic-foto-01-blic-dusan-milenkovic_f“Фокус се погрешно ставља, мени се чини, на питање да ли је фер да људи штрајкују и тако оштећују децу. То је легитимно питање, али та деца су оштећена самим чином да никог не занима образовање”, рекла је агенцији Бета Србијанка Турајлић.
Она је рекла да су и деца која имају часова у трајању од 45 минута оштећена, “јер политика која не води рачуна о образовању штети целој земљи, а посебно деци”.
“Чини ми се да се питање не поставља на прави начин. Није битно колико процената школа штрајкује. Евидентно је да професори имају недопустиво мале плате и да те недопустиво мале плате, поред тога што им не омогућавају да пристојно живе, заправо говоре о томе да овој земљи није стало до образовања, које мора да буде приоритет, далеко важнији од свих мегаломанских пројеката о којима се прича, а који ће као донети нешто добро у будућности”, рекла је Турајлићева.
Она је истакла да нема добре будућности ако нема образовања.
“Најнижи посао који можете добити јесте бити професор у школи”, рекла је професорка Турајлић и додала да је “све везано за свеукупно неразумевање земље колико је образовање важна категорија.”
“Док то не успемо да променимо, све друго је небитно”, указала је Србијанка Турајлић.
Она је навела да “многе анализе показују да је за почетак важно успоставити дигнитет образовања”.
“Не знам како људи неће да схвате… Суштина је да не можете озбиљно говорити о било чему, ако нисте у стању да подигнете образовање на ниво који њему припада. Нико не разуме колико је питање важно и за које морају да се нађу паре у буџету, на уштрб било чега… јер иначе смо се опростили од добре будућности”, закључила је професорка Турајлић.
Представници УСПРС-а и Синдиката радника у просвети Србије су у штрајку од 17. новембра и одржавају скраћене часове.
Представници УСПРС-а и Синдиката радника у просвети Србије затражили су 17. марта на протесту у Београду, између осталог, и одржавање ванредне седнице Скупштине Србије на којој би се разговарало о ситуацији о образовању.
Министар просвете Срђан Вербић раније је упутио допис директорима школа којим се тражи умањење зарада наставницима који су током штрајка одржавали скраћене часове. На основу тога просветним радницима у штрајку биле су умањене зараде за фебруар.
Друга два репрезентативна синдиката – Синдикат образовања Србије и Грански синдикат просветних радника “Независност”, потписали су раније с Министарством просвете посебан колективни уговор и споразум о прекиду штрајка и окончали штрајк у којем су претходно учествовали.
Извор: www.b92.net

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на ""Овој земљи није стало до образовања""

  1. Лепојевић Мицко каже:

    Браво, поштована професорка! Да је среће, неко попут Вас би био министар просвете. Док је људи попут Вас, има наде за образовање. Хвала Вам!

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама