Ову грешку родитељи мушке деце често праве, а може бити штетна по дете!

5 августа, 2021

Иако смо дубоко загазили у 21. век, веровање да мушку децу треба од малена васпитавати чвршће и даље је дубоко укорењено

Foto: Canva

Верује се, дакле, да синове треба мање мазити и од њих очекивати да буду јаки, да не плачу, да буду борбени и снажни. Ипак, наука каже другачије, заправо супротно.

Недавна студија открила је да дечаци, у првим годинама свог живота, треба да буду третирани са више нежности и саосећеања него што је то потребно девојчицама.

Зашто је теже васпитавати дечаке?

Чувени неуропсихолог Алан Шор представио је новије истраживање које доказује да се десна хемисфера мозга спорије развија код дечака него код девојчица. Шта то значи? Па, најпростије речено, дечаци су мање осетљиви на звуке и на особе које их окружују, што их може учинити захтевнијим и “тежим”. За њих је теже да толеришу стрес и мање су отпорни на неуропсихијатријске поремећаје, као што је поремећај пажње, аутизам… који се манифестују у раном детињству.

Стога, дечаци који имају строжије мајке, који су одмалена васпитавани чврстом руком, без много емоција, постају анксиознији, што онда утиче на формирање неуронских веза у мозгу, одговорних за самоконтролу и социјализацију. Лек за то је нежна, чврста веза сина са мајком, заснована на разумевању, испуњавању дететових потреба за љубављу и близином.

Ово има огроман утицај на развој мозга баш у првој години живота.

4 савета Алана Шора родитељима:

– Не раздвајајте синове од мајки по рођењу. Раздвајање од мајке одмах након порођаја узрокује огроман стрес код све деце, али за дечаке је то нарочито важно јер се код њих примећује нагли раст хормона стреса (кортизол). Ако дуже буду развојени од мајке, па се висок ниво стреса одржи неко време, то може имати озбиљан утицај на развој мозга и на здравље детета.

– Проведите са својим сином цело породиљско одсуство или најмање до првог рођендана. У овом периоду сунајрањивији.

– Не будите строги према њима, посебно не у првој години живота. Избегавајте стрес, приступајте им са стрпљењем, јер они веома добро примећују негативне емоције. Не браните им да плачу и немојте их због тога посрамљивати. Не остављајте их саме када су уплакани, макар сами били криви због тога. Они тада пате и потребна им је потврда да су вредни љубави. Често их грлите, мазите, љубите.

– На мале дечаке посебно негативан утицај могу имати спољни токсини (фенол, на пример). Код њих они могу направити озбиљан проблем управо у развоју десне хемисфере. Иако можда делује као параноја, али морамо увек бити опрезни са свиме што окружује нашу децу.

Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама