“Pa ne možete, gospođo, da ostanete u bolnici sa bebom. Korona je.”

21 aprila, 2021

Čuli smo i ranije da je u pojedinim bolnicama pravilo da deca, ma kog da su uzrasta, ostaju sama, bez roditeljske pratnje. Jer – korona je. Takvo je sada pravilo.

A mi pitamo – zašto pravilo nije da se, o trošku fonda, države, čega god, svaki roditelj testira kad dovede dete i da može da bude pored njega, ako je zdrav?

Svoje iskustvo nam prenosi Ana Vojinović, mama dva dečaka koja je sa mlađim od njih, bebom od 9 meseci, ostala u bolnici. Evo kako je to izgledalo.

– Zove se?

– Lazar Vojinović.

– Dobro, Lazar, evo sad ćemo za čas. Ostavite stvari tu, sada će doci sestra da joj predate dete, ovo je broj za kontakt gde možete pozvati za informacije o njemu.

– Izvinite šta da ‘predam’ sestri? Nismo na aerodromu i nisam donela kofer. Da vi niste pomešali nešto?

– Gospođo, korona je, ne možete ostati sa detetom u bolnici.

– Bebom, ne detetom, izvinite, bebom od 9 meseci. I 9 godina da ima svakako ne bi ostao ovde bez roditelja.

– Stvarno ne znam šta da vam kažem, takva su pravila, mi ne možemo mimo njih. Evo sestre. Hej kaži, aha, to je ona što joj je ovaj ono, aha dobro, dobro, ajde prođite sa bebom, trebalo je odmah da kažete čiji ste.

– Dakle da nema tog ‘onog’ vi ne biste zajedno nas primili?!

– Šta da vam kažemo, korona je.

– Izvolite, ovo je vaša soba, evo uzmite stolicu iz trpezarije pa stavite pored kreveca, nemamo kreveta.

– Hvala.

– Dobar dan, teto. Šta je tvojoj bebi? Ja sam Maša, teto, teto ja sam Marija, što je tvoja beba došla?

I tako 72 naredna sata. Red plakanja, red pitanja, red terapije.

Od sve dece na odeljenju samo je njih troje bilo sa roditeljima jer imaju tog “nekog”. Ostala deca su bila sama. Između Lazarevog spavanja i inhalacija, pa čak i noću dok on spava bila sam sa nekim od te dece. Pričaj priču, pleti kiku, crtaj Dina, daj plazmu, daj vode, zovi tatu, zovi mamu, ljuljaj, pevaj.

Tu tugu, te dečje suze, to dozivanje roditelja i same roditelje koji kroz ekran da mogu prošli bi unutra, zahvalnost što sam tu. Jedne devojčice otac je sve vreme bio na parkingu, nju sam podizala na prozor da maše tati svaki čas…

Sva ta deca, to sivilo i svi ti kreveci sa gvozdenim šipkama, drvene stolice sa kojih se majke preturaju, sav onaj hleb koji sam jela (jer postim pa mi dva kruga salame nisu potrebna), moje dete koje me bespomoćno gleda, onako malo, najmanje tamo, pa mu ništa nije jasno ko su sva ta deca oko njegove mame.

Uzdasi starije dece, pogledi  koji kao da pitaju “Zašto vi možete, a moja mama ne?”

Osećaj krivice jer imam tamo “nekog”…

Stolica, nisam verovala da baš ova drvena stolica može biti najudobnija na kojoj sam ikad sedela.

Ne čekaj nas, Evropo, nećemo mi skoro.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


4 komentara na "“Pa ne možete, gospođo, da ostanete u bolnici sa bebom. Korona je.”

 1. Mama kaže:

  I ja sam sa svojim sinom od god dana ostala u bolnici. On pozitivan, ali ja nisam. Nisam se “pozvala” ni na koga i ako sam imala. Bila sam uporna jer moje dete bez mene ne bi moglo. Zvali su dr u Beograd za misljenje, receno je da mogu ostati ako potpisem saglasnost. U toj crvenoj zoni od 6 soba bili smo samo moj sin i ja. Dr i med sestre nikad bolje i nikad predanine nisam videla u zivotu do tad. I svaki komentar od bilo koga koje tuda prolazio bio je -Znate, vi ste prva mama koja je ostala da lezi sa bebom.- Mislim da drugacije ne bi ni moglo biti

 2. Hermiona kaže:

  Davne 1994. moj mladji sin koji je tada imao tri meseca se razboleo.Stigli smo do bolnice i tada nije bilo Korone ali bukvalno sy dete iz ruku hteli da mi uzmu i odnesu a ja da odem kuci.Naravno da sam rekla da to ne dolazi u obzir i da cu ga dovoditi na svaka dva sata na terapije ali da sam bez mene nece biti!Ostadoh sa njim a svih narednih dana su sve sestre bile izuzetno ljubazne misleci da imam debelu vezu.A veza je bila moje ne pristajanje da mi dete bude samo i da ga onako bolesnog (od tada dijagnoze upala pluca do sad kad znam da je bio spazam od alergije)ostavim da ga vezu za krevet dok mu daju infuziju .Ma ne dam dete nikome!

 3. SB kaže:

  Ana, dobro došla u stvaran svet! 🙁 I pre korone je bilo tako, u bolnici ostaje samo majka deteta do godinu dana, a starijeg samo ako dete boluje od određenih bolesti (a taj spisak bolesti dostavlja država i vrlo je kratak), eventualno može i u drugoj godini života ako majka doji. To je stravično nehuman sistem koga su svesni i roditelji i zdravstveni radnici i psiholozi (pogledajte: hospitalizam) i traje decenijama. Koje je rešenje? Kako učiniti bolnice bezbednim? Gde smestiti majke kad su bolnice građene samo za decu? Odakle sredstva za hospitalizaciju zdravih majki? Šta sa majkama koje imaju drugu decu kod kuće, gde smestiti onda stariju ženu (baku) ili čak osobu muškog pola (tatu)? Tema je užasno komplikovana i teška…

 4. Zdenko kaže:

  To je samo dokaz da neki na nekim položajima ne moraju da se pridržavaju nečega što ostali moraju.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama