Пале прве казне за родитеље због бежања са часова

29 децембра, 2017

Родитељи двоје основаца из Панчева платили су казну од 5.000 динара зато што су им деца побегла са часова у школи.
Ово је први случај примене новог закона о образовању, који предвиђа одговорност родитеља за неоправдане изостанке деце са наставе, пише “Информер.”
Суд у Панчеву, иначе, поднео је од доношења закона укупно 88 оваквих пријава против родитеља несавесних ђака, а поред два случаја у којима су пресуђене новчане казне, изречено је и десет опомена, док су остали поступци у току или су обустављени.
Министар просвете Младен Шарчевић рекао је да је Панчево први град у ком се примењују казнене одредбе новог Закона о образовању и да ће се од Нове године оне примењивати у свим школама у Србији.
Портпаролка Прекршајног суда у Панчеву Сандра Медаковић објаснила је како изгледа поступак против родитеља чија деца изостају са часова.
“Ове казне предвиђене су новим Законом о основама система образовања и васпитања. Према новим прописима, родитељи су дужни да 48 сати од тренутка пошто им дете не дође у школу јаве наставницима разлог. Након тога, дужни су да у року од осам дана и званично оправдају часове. Уколико се то не догоди, школа обавештава надлежни секретаријат Градске управе и Центар за социјални рад. Градска управа даље подноси захтев за покретање прекршајног поступка против родитеља односно старатеља суду. Запрећена казна за овај прекршај је од 5.000 до 100.000 динара, а уколико родитељ не измири ове обавезе, прети му казна затвора, рад у јавном интересу или блокада текућег рачуна”, каже Медаковићева за Информер и објашњава како суд конкретно пресуђује у овим случајевима:
Најпре се изриче опомена, а ако ученик и после тога настави да без оправдања изостаје са часова, онда се родитељи кажњавају новчано. Управо тако је било и у ова два случаја, када родитељи нису деци правдали часове ни по три месеца.
Министар просвете Младен Шарчевић рекао је за исти лист да је Панчево први град у Србији који кажњава родитеље несавесних ђака и да ће се ова пракса од почетка 2018. примењивати свуда у земљи.
“Кад имате труо систем, морате да идете редом, да чистите и сређујете и уводите нова правила. Зато смо одлучили да примену новог закона о образовању примењујемо постепено заједно са локалним самоуправама како бисмо имали уређено и исправно школство. Школе у Панчеву су само пилот-пројекат, да видимо каква је ситуација са изостанцима, како ће се казне примењивати у пракси, али и да сви остали родитељи схвате озбиљност наших намера и да поштују закон”, наглашава Шарчевић и додаје:
“Деца морају да иду у школу, да стичу знање, поштују наставнике и вршњаке, а просветни радници су дужни да ђацима пруже оно најбоље и најквалитетније. Зато смо и увели казне за бежање са часова, за вршњачко насиље, али и за пропусте у самом раду школе.”
Извор: Мондо

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "Пале прве казне за родитеље због бежања са часова

  1. Гордана каже:

    Опростите, али сумњам у истинитост описа у овом чланку. Па људи неће да плате ни један прекршај, дођу противтужбама и до суда. Ако се зна да сваки процес код нас траје у просеку 10 година, којом брзином ће се ово наплаћивати?
    Опишите ми један случај принудне наплате?
    И шта значи стопитана казна?

  2. По мама каже:

    Прошле недеље на часу веронауке моја девојчица и њен друг из одјељења су се посвађали.Пале су тешке речи.Деца су кажњена а вероучитељ ништа.Није чак ни разговарао са децом о њиховом понашању.Да им укаже на грешке.Па се питам коју улогу и значај има настава где наставник је само присутан физички на часу?

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама