Паметна деца расту тамо где има много нежности и љубави

Сви би волели да имају паметну децу, као да је то нешто што може да се наручи или да се подразумева ако оба родитеља имају завидан коефицијент интелигенције, али ствари с једне стране нису тако једноставне, а са друге су једноставније него што се мисли. Да би се детету развијао мозак, потребно је да му од првог дана живота пружите пуно љубави, да га што више грлите и љубите, да га мазите… Заборавите на савете „стручњака“, који сматрају да бебу треба пусти да плаче како би очврсла, не треба јој чврстина већ осећај сигурности. То је важан састојак за одрастање паметне деце.


Кад се ваша беба роди, њен мозак је празна књига коју треба испунити разним искуствима и лагано га обликовати. Најранија сећања, прва искуства, везана су за родитеље од којих зависи шта ће свако дете постати као одрасла особа, како ће се понашати, како ће размишљати, чиме ће се бавити… Студија са Медицинског факултета у Сент Луису показала је да љубав мајке физички утиче на волумен дела бебиног мозга који је задужен за учење, памћење и реакције на стрес. Деца којима су мајке показивале више љубави имала су за 10 одсто развијенији мозак.

Паметна деца имају бољи имунитет

Љубав, додиривање и брзо реаговање на бебине потребе помажу бебином нервном систему да сазри без претераног напрезања. Родитељска љубав чини бебу сигурном тако да мозак може неометано да се развија, а не да се бави сигурношћу. Осим тога, вољена деца боље реагују на стрес, боље контролишу осећања, а у одраслом добу се боље прилагођавају друштвеним обавезама.

Дојите ако желите да имате паметну децу

Позитивна искуства у првим данима и месецима живота, као што су осмех и забава, стварају снажне везе између неурона, а то је добро за развој интелигенције. Студије такође показују да брзо одговарање на бебине потребе, (кад је не остављате да плаче) утиче на развој синапси, а да нежан додир ублажава стрес, помаже контролу импулса, јача емпатију и „друштвене капацитете“, али и имунитет.

Стручњаци са Медицинског факултета у Сент Луису истичу да је мајкама које доје најлакше да покажу љубав, јер се током дојења остварује контакт кожа-на кожу, јер бебе осећају њихов мирис, јер се додирују и „разговарају“…

Хладни родитељи су узрок лоших оцена

Студија је такође показала да деца коју су мајке с пуно нежности одгајале у прве три године живота, односно позитивно комуницирале са њима и пружале им осећај сигурности, одрастају у успешније људе са већим академским достигнућима у поређењу са децом чије су мајке имале другачије виђење васпитања.

Штавише, друга студија показује да су одрасли чији родитељи нису емоционално реаговали на њих када су били деца, показивали лоше школске резултате и лоше реакције у ситуацијама под стресом или у емоционално негативним ситуацијама.

Ево начина да покажете љубав својој беби

Најважније је, кажу дечји психолози, да се дете не осећа беспомоћно, јер то узрокује повлачење у себе и несигурност. Занемаривање бебе оштећује мозак који се развија у истој мери као физичко насиље и зато јој показујте љубав.

Љуљушкајте је, носајте је, гледајте је нежно у очи.
Учините све да се осећа сигурно и да зна да ћете увек бити ту кад сте јој потребни.
Ослушкујте промене бебиног расположења и реагујте на њих.
Будите стрпљиви када беба плаче. Не вичите на њу и не будите груби. Будите мирни како бисте могли да умирите бебу.
Играјте са бебом.

Извор: Дечји сајт