Парацетамол у трудноћи може утицати на плод, кажу најновије студије

Ако сте трудни и имате главобољу или температуру, вероватно ћете посегнути за парацетамолом (у неким земљама зову га acetaminophen) који је већ годинама лек који се препоручује трудницама у ситуацијама кад им је потребно нешто да ублажи болове или спусти температуру. Сматрао се најбезбеднијим за мајку и фетус.

Foto: Canva

Али, истраживање објављено прошлог месеца у Nature Reviews Endocrinology, показало је да пренатално излагање парацетамолу може нашкодити развоју бебе и увећати ризик од неких неуроразвојних, репродуктивних и урогениталних поремећаја.

Ову студију потписало је више од 90 научника из САД, УК, Канаде, Аустралије, Бразила и Европе који су се сложили да би трудне жене требало да избегавају парацетамол осим ако је то изричито медицински индиковано.

Који су ризици по фетус од употребе парацетамола у трудноћи?

Поменути тим истраживача открио је да узимање парацетамола у трудноћи може бити повезано са репродуктивним и неуролошким абнормалностима како код дечака, тако и код девојчица.

Код дечака, парацетамол може повећати ризик од репродуктивних абнормалности, а код девојчица се повезује са прераним уласком у пубертет.

Код оба пола, употреба парацетамола у пренаталном периоду може увећати ризик од појаве поремећаја пажње и хиперактивности (ADHD), поремећаја из спектра аутизма, кашњења у развоју говора и смањеног коефицијента интелигенције.

Истраживачи се слажу да су потребна додатна истраживања, али истичу да су бројне студије на животињама дефинитивно потврдиле ова сазнања.

Код пацова, излагање фетуса парацетамолу изазвало је репродуктивне поремећаје, смањену плодност касније у животу и промене у когнитивним функцијама и понашању.

Када је реч о дози која би могла бити штетна, најснажнији негативни ефекти примећени су код дужег узимања лека (две недеље или дуже). Ако узмете минималну дозу једанпут или двапут током трудноће, наравно да се знатно смањује шанса да се деси било какав поремећај.

Употреба парацетамола је веома раширена

Један од најчешће коришћених лекова на свету је управо парацетамол. Он се налази у стотинама лекова, укључујући сирупе за кашаљ, за алергију или за сузбијање симптома прехладе. Сматра се често бенигним, премда је у САД сваке године један од највећих “криваца” за болести јетре.

Неке процене кажу да је око 50% трудница глобално бар једном користило парацетамол.

Истраживачи тврде и да је парацетамол тзв. “ендокрини дисруптор”, те да може лако проћи кроз плаценту и пронаћи пут до фетуса – уз потенцијално штетне ефекте.

Али, шта онда труднице могу да ураде кад их нешто боли?

Клиничких истраживања на трудницама генерално нема много (не без разлога – експерименти над трудним женама могу бити етички проблематични), а бол током трудноће је посебно неистражен. Ипак, ако добијете високу температуру у трудноћи, њено спуштање би било обавезно, јер је пренатална грозница повезана са увећаним ризиком од дефекта неуралне цеви и кардиоваскуларних болести фетуса. А бруфен носи своје ризике исто као и аспирин.

Ако сте (а вероватно јесте) користили парацетамол у трудноћи, немате разлога да кривите себе. Радили сте у складу са оним што је медицина у том тренутку саветовала.

“Шансе су, статистички, ипак ниске да ће употреба парацетамола утицати на бебу. А ако имате јаке болове или грозницу, свакако да се он и даље сматра најбољим избором у трудноћи. Али, како су истраживања ипак показала да ни он није без негативних последица по фетус, циљ треба да буде да га избегнете онда када је то могуће.” каже Dr. Romm, једна од учесница у истраживању, на свом блогу.

Ако током трудноће добијете главобољу, пре посезања за медикаментима, покушајте са:

  • додатном хидратацијом
  • уносите више протеина и масти
  • узмите магнезијум
  • покушајте са масажом

Али на крају, кажу аутори студије, мора се урадити анализа ризика и користи од употребе лекова. Свакако да труднице не треба да игноришу високу температуру или јаке болове. Али је важно и да буду информисане о ризицима које узимање лекова носи.