Чак 90 посто мозга се развије до пете године живота, а шта то утиче на његов развој

Најједноставније игре, као што су пребацивање дувањем пинг-понг лоптице из руке у руку, доприносе смањењу стреса, опуштању и отварању детета за усвајање градива – тврди терапеут Kлаудио Моки

Чак 90 посто мозга се развије до пете године живота, а на његову величину и развијеност утиче, пре свега, слободна, неструктуирана игра – тврди Kлаудио Моки, терапеут и супервизор при Асоцијацији за терапију игром. Он неколико година спроводи пројекат „Растимо заједно“ у Нигерији, где обучава учитеље и наставнике како и на који начин да примењују игру у раду са децом. Kлаудијева теорија је да неспутана машта и креативност делују невероватно на ум.
– Најједноставније игре, као што су пребацивање дувањем пинг-понг лоптице из руке у руку, доприносе смањењу стреса, опуштању и отварању детета за усвајање градива – тврди терапеут. – Kада се клинац осећа сигурно и опуштено, он је спреман за учење и успешно усвајање знања.
Kлаудио је навео пример експеримента са пацовима којим је то доказано и који је био иницијална каписла за наставак истраживања са децом као учесницима. Животиње које су биле у кавезима са играчкама биле су интелигентније и за супротни пол пожељније од оних у празним кавезима.
Извор: Новости