Пасош за дете: потребна документација и како да избегнете чекање у реду

16 маја, 2019

Недавно сам била сведок ситуације у којој је мајка са дететом старим две године дошла да поднесе захтев за пасош и била суочена са ситуацијом да чека у реду више од сат времена. С једне стране, то заиста није начин на који једно цивилизовано друштво треба да се опходи према најмлађима, а с друге стране и ова мајка је пре доласка у МУП требало да се информише боље. Напомињем да се ова ситуација догодила у Београду, те да је заказивање термина за сад (нажалост) могуће само у Београду и Новом Саду.

Наиме, две недеље пре тога и сама сам вадила нови пасош. Заказала сам путем овог линка. Термин је био у 15:15. Појавила сам се у 15:10, била прозвана у 15:14, све завршила у 15:18. Буквално. Зато, да не бисте долазили у ситуацију да са малом и нервозном децом чекате у реду и да очекујете да вас још нервознији људи који такође сатима чекају пусте преко реда, користите могућности које нам интернет пружа. Јер је он далеко више од Фејзбука и Инстаграма.

Сад, ако сте те касно сетили, велика је вероватноћа да су многи термини већ попуњени, па ћете на свој чекати чак и месец дана, те саветујемо да мислите на време о овим стварима.

Шта је потребно за пасош за дете

Што се тиче документације, за подношење захтева за пасош за дете (малолетно лице), потребно је приложити:

  • важећу личну карту или, уколико се захтев подноси у надлежном дипломатско – конзуларном представништву Републике Србије, другу исправу из које се може утврдити идентитет подносиоца захтева;
  • пасош чији је рок важења истекао или који не може служити својој намени;
  • доказ о уплаћеној накнади за образац пасоша;
  • за хитне случајеве – доказ који потврђује разлог хитности поступка ( у писаној форми).

Такође је потребно да су оба родитеља присутна, или, ако је само један, да има оверену сагласност овог другог.

Без сагласности другог родитеља (старатеља) путна исправа се може издати само ако се један од родитеља води као нестало лице ии ако је умро лице.

Шта ако су родитељи разведени

Уколико су родитељи малолетног лица разведени, захтев за издавање пасоша подноси родитељ коме је пресудом о разводу брака дете поверено на самостално вршење родитељског права, уз прилагање правноснажне пресуде о разводу брака.

Ако је пресудом о разводу брака одлучено да родитељи заједнички врше родитељско право, у случају да је један од родитеља, који заједнички врше родитељско право, спречен да лично присуствује подношењу захтева за издавање пасоша детету, захтев подноси један од родитеља, уз писану и оверену сагласност другог родитеља.

Колико кошта пасош за дете

Што се тиче накнаде за образац пасоша, она се плаћа на два рачуна и то:

Накнада НБС

uplatilac: ime, prezime, adresa i mesto
svrha: obrazac pasoša
primalac: NBS – Zavod za izradu novčanica i kovanog novca
iznos: 3000,00
žiro račun: 980-333-07
poziv na broj: 090501 (poziv na broj za sve opštine u Srbiji)

и

Накнада Буџет РС

uplatilac: ime, prezime, adresa i mesto
svrha: obrazac pasoša
primalac: Budžet Republike Srbije
iznos: 600,00
žiro račun: 840-30413845-91
model: 97
poziv na broj: šifra opštine prebivališta – vidi tabelu

Дакле, прво на портал Еуправа, закажите свој термин, па тек онда у МУП по пасош. Поштедећете нервозе и себе и дете и друге људе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама