Pčeličine radne sveske za predškolce

Izdavačka kuća Pčelica izrasla je u jednog od vodećih izdavača literature za decu, koja je dobitnik brojnih društvenih priznanja za svoj rad. Posebno mesto u njenom izdavaštvu zauzima bogat obrazovni program za učenike mlađih razreda osnovne škole. Radne sveske Pčelice sa preko 350 reizdanja ne samo u Srbiji, već i u regionu, kruna su obrazovnog programa Pčelice.
U poslednje vreme izdavački program Pčelice sa posebnom pažnjom se odnosi prema izdanjima namenjenim predškolcima. Radne sveske Pčelica u vrtiću iz srpskog jezika, matematike i sveta oko nas se već dugi niz godina koriste u pripremnom predškolskom programu. Nastale su kao rezultat zajedničkog rada učiteljice Maje Koraksić i vaspitačice Dragane Vasović i predstavljaju most i prelaz od predškolskog ka osnovnoškolskom obrazovanju, sa ciljem da mališane uspešno pripremi za polazak u školu.

 
Pčelica u vrtiću iz srpskog jezika predstavlja radnu svesku u kojoj su sadržaji iz oblasti razvoja govora tematski raspoređeni. Vežbe koje su u njoj sadržane su jednostavne, razumljive i prilagođene dečjem uzrastu. Predškolci će kroz upoznavanje i analiziranje tekstova bogatiti rečnik i uobličavati govorno izražavanje. Uz pomoć ove radne sveske steći će pojam o glasovima, slovima i rečima i savladati početno čitanje i pisanje.
Pčelica u vrtiću iz matematike obiluje sadržajima koji se odnose na upoznavanje osnovnih matematičkih pojmova – položaja, kretanja kroz prostor, poređenja i procenjivanja, oblika, skupova, brojeva i vremena. Zadaci su raznovrsni i zahtevaju drugačije pristupe u rešavanju, kao što su: bojenje, crtanje, sparivanje, lepljenje, isecanje. Pčelica u vrtiću iz matematike je posebno dragocena jer podstiče logičko mišljenje, pokreću decu da opažaju, analiziraju, zaključuju i praktično rešavaju probleme.
Pčelica u vrtiću iz sveta oko nas usmerena je na upoznavanje sadržaja iz neposredne okoline, a sadržaji su raspoređeni tematski, kroz četiri godišnja doba. Kreće se od onoga što je deci poznato – porodice i okruženja. Mališani se podstiču da uče i upoznaju svet oko sebe kroz igru, oglede, istraživačke zadatke, posmatranje, čitanje i analiziranje tekstova. Značajno mesto pripada zadacima iz ekologije. Posebna pažnja usmerena je na podsticanje mališana na upoznavanje okoline, zaključivanje i slobodnog iznošenja mišljenja.
Važnu ulogu prilikom rešavanja zadataka u ove tri radne sveske imaju i roditelji, odnosno vaspitači, čiji je zadatak da budu vodiči mališanima, koji će ih podsticati na učenje kroz igru i sopstveno otkriće. Radne sveske Pčelica u vrtiću su se višegodišnjom upotrebom u praksi pokazale kao izuzetni priručnici za uspešnu pripremu pred polazak u prvi razred.
Odnedavno se u ponudi Pčelice nalazi i radna sveska Predškolac, autorki sa dugogodišnjim iskustvom, Dragane Vasović i Slavice Stijepović. Za razliku od Pčelica u vrtiću, Predškolac objedinjuje program iz srpskog jezika, matematike i sveta oko nas. U njemu su postupno i sistematično obrađene sve teme namenjene pripremnom programu predškolskog obrazovanja i vaspitanja. U okviru ove radne sveske nalaze se svi sadržaji neophodni za uspešnu pripremu predškolaca za polazak u prvi razred osnovne škole.
 
Pored ovih radnih svezaka Pčelica je predstavila i posebnu ediciju namenjenu predškolskim uzrasnim grupama – Školica za mališane. Uz pomoć radnih sveske iz ove edicije – Seckalice, Lepilice, Radoznalice, Svaštarice, Bojalice, Brojalice, Slovarice i Škrabalice – deca će upoznati svet slova i brojeva, ali i razviti motoriku, kreativnost i maštovitost. Ove radne sveske pogodne su ne samo za predškolce, već i za mlađe uzrasne grupe, jer će uz pomoć njih mališani uz igru i zabavu naučiti boje, ali i uvežbavati pokrete ruke, šake i prstiju, razvijati urednost i preciznost, upoznati živu i neživu prirodu, naučiti da se orijentišu u vremenu i prostoru.
Posebno se preporučuju za rad kod kuće, jer deca lako, uz kratko objašnjenje roditelja, mogu započeti svoje zadatke, a zatim ih često i samostalno raditi, što može pokrenuti njihovo zadovoljstvo zbog uspeha, a i želju za daljim učenjem.
Pčeličina izdanja namenjena pripremnom predškolskom programu poseduju odobrenja Ministarstva prosvete za upotrebu u pripremnom predškolskom programu, što je, pored pozitivne ocene u praksi, još jedna reprezentativna preporuka prilikom odabira radnih svezaka prilikom pripreme za polazak u prvi razred.
www.pcelica.rs