Свако дете има различит стил учења и то је у реду!

Није тајна да сваки ученик не учи на исти начин или на истом месту. Иако независно учење може бити тешко, оно може погодовати појединим бистрим ученицима у вашој учионици. Подучавање с фокусом на самом ученику помаже вашем одељењу да запамте информације и остану ангажовани, али уз њихов сопствени темпо. Ангажовани ученици уче боље и више, јер нема простора за одвлачење пажње. Ипак, прелаз на подучавање с фокусом на самом ученику може да потраје. Међутим, омогућиће вашим ученицима да боље развију критичко размишљање, јер постављају питања и усмеравају пажњу на дате задатке. Све то може да им помогне у образовању али и у стварном свету.

Типови учења
Сви имамо начин на који учимо најбоље. Вероватно сваки ученик у вашем одељењу има различит стил учења што вам може отежати да сви у одељењу запамте лекцију уколико свима предајете на исти начин. Међутим, коришћењем различитих метода на часовима, можете помоћи ученицима да запамте што више.

Ево три главна стила учења:

Визуелно: људи који уче визуелно преферирају да виде или посматрају ствари. Воле да виде ствари на пројектору или табли. Такође воле да подвлаче или обележавају своје белешке различитим бојама како би их организовали.

Звучно: неко ко учи овако воли да слуша. Воле да учествују у разговорима о теми, или гледају снимке о теми о којој се ради.

Додиром/кинестетски: овај тип захтева физичко искуство, као с научним експериментима. Воле да обаве задатак који се односе на тему. Потребан је практичнији приступ учењу.

Вероватно сваки ученик у вашем одељењу има различит стил учења што вам може отежати да сви у одељењу запамте лекцију уколико свима предајете на исти начин.

Вероватно сваки ученик у вашем одељењу има различит стил учења што вам може отежати да сви у одељењу запамте лекцију уколико свима предајете на исти начин.

Учионица – сигурна зона за истраживање и постављање питања

Учење фокусирано на ученика захтева више од само промене у начину на који их подучавате. Охрабрите ученике да постављају питања. Помозите им да разумеју информације које су им доступне. Слушајте њихове идеје и усмерите их на друге теме које су повезане с тим размишљањима. Охрабрите их да сами истражују и да вам покажу резултате.

Поставите циљеве учења

Циљеви учења помоћи ће ученицима да направе сопствени пут ка постизању успеха. Дајте им листу задатака и рокове за завршетак. Такође, разговарајте о циљевима јединице коју обрађују. Након што се сваки циљ испуни, дајте коментаре сваком студенту и понудите им препоруке како да слободније обраде тему или ако су је усавршили, пређите на следећи задатак.

Како да постигнете ангажованост ученика у процесу учења

Ваши ученици морају да схвате да као они који усвајају знање морају да разумеју сопствене потребе када је у питању учење у околини која се фокусира на самостално учење. Поразговарајте с вашим ученицима о томе које методе подучавања највише воле, и можда о особинама које њихове омиљене учитеље чине фаворитима. То отвара врата разумевању шта треба да уведете у сопствену учионицу, како би они искусили исту позитивну средину која подстиче ангажованост при учењу.

Темељан приступ учењу

Темељан приступ учењу је идеалан за средину с фокусом на самостално учење. То омогућава ученицима да разумеју ствари самостално и примене то знање у стварном животу. То им омогућава да запамте информације на сопствени начин. Разноликост обезбеђује да све остаје интересантно, и ако то уведете, деца ће радо долазити на часове, и њихови умови биће отворенији према лекцијама.

Дете треба да се осећа сигурно у процесу учења. Зато је на родитељима и учитељима да имају разумевања да свако дете може имати различит стил учења.

Ограничења радне меморије

Радна меморија је систем који тренутно чува информације док се оне обрађују. Ту чувамо податке или ствари који нам више нису потребни. Међутим, нека деца која уче на други начин можда неће моћи да правилно памте те информације. Због тога је вероватније да ће им нешто скренути пажњу на настави. То такође утиче на њихову способност да запамте инструкције, да почну с задатком или чак и да копирају информације с табле у своје белешке. Како би обезбедили да ваше одељење може да памти ствари ефикасније, пазите да инструкције буду што једноставније.

Уведите стратегије превенције

Већи део организације наставе односи се на превенцију. То обухвата рутине, правила и структуре. Сва правила треба да буду једноставна. Рутине треба да обухватају редовне паузе. Инструкције треба да садрже више различитих активности које ће подстаћи ангажованост код различитих типова ученика у вашем одељењу. Препознајте у чему је сваки од ваших ученика јак, и славите то с њима. То ће помоћи свим студентима да се осећају оснажено, независно од разлика у учењу и/или потешкоћа с лекцијама.

Оснажите своје одељење

Када створите креативно, забавно и интерактивно окружење за учење, ученици који уче на различите начине имаће више успеха. То значи да ће памтити више информација, бити активнији и имати више самопоуздања.

Извор: novakdjokovicfoundation.org