Pedagog: Ovih pet osobina krasi nastavnike koji zauvek menjaju živote učenika

31 marta, 2021

Otkako postoje škole, uvek je bilo nastavnika koje učenici žele da zaborave što pre, ali i onih koji su na njih ostvarili takav uticaj, da se njihov život pod tim uticajem nepovratno promenio na bolje.

Foto: Canva

Taj nastavnik je video i osetio i ono što su želeli da sakriju, prepoznavao i zadovoljavao i one potrebe kojih učenici nisu bili ni svesni. Svako od nas (nadam se) poznaje bar jednog takvog.

Posmatranjem nastavnika i uticaja njihovog rada na učenike, uočila sam da se izdvaja pet ključnih osobina koje krase svakog takvog nastavnika i one su te koje ih izdvajaju kao nekog čiji uticaj biva vetar u leđa mladim generacijama baš u trenucima kada je to od ključnog značaja.

Nastavnici koji menjaju živote, na prvom mestu, čine da se njihovi učenici osećaju sigurno

Prema Maslovljevoj hijerarhiji motiva koji pokreću čoveka na delovanje, odmah nakon zadovoljenja fizioloških potreba nalazi se potreba za sigurnošću i to je upravo potreba koju ovi profesionalci prepoznaju kod svojih učenika i pružaju im osećaj da bez obzira na to šta se dešava van učionice, učenik se u učionici takvog nastavnika oseća sigurno, mirno i zaštićeno. To mu omogućuje da svoje obaveze i učenje obavlja bez dodatnog emocionalnog tereta.

Nastavnici koji menjaju živote u svoj posao unose mnogo strasti koja je prelazna. Strast koju osećamo dok gledamo nekog ko radi nešto sto voli je nesumnjivo osećanje koje nas obuzima, budi kod nas želju da se i mi oprobamo u toj aktivnosti kao što je to još Mark Tven tako dobro opisao u Tomu Sojeru. Učenici dok gledaju i slušaju nastavnika koji svu svoju životnu energiju pretače u lekcije koje predaje veruju mu, jer ono što prenosi je njegova istina i ona postaje i za njih tako značajna, jer ništa ne može uveriti tako kao lični primer. Znanje koje se usvaja protkano pozitivnim emocijama postaje deo svesti učenika tako prirodno i lako, jer nema otpora i zadrške.

Nastavnici koji menjaju živote kroz svoj rad pokazuju strpljenje i veru u svoje učenike

Učionice sa velikim brojem učenika različitih emocionalnih i kognitivnih potreba, sa veoma širokim dijapazonom interesovanja i sposobnosti za usvajanje znanja, stavljaju pred nastavnike veliki izazov da izađe u susret svim tim zahtevima dok prati predviđene planove. U takvim okolnostima njegovo strpljenje kojim pušta učenike da svojim tempom i načinom koji je njima svojstven napreduju i daju svoj maksimum, pružajući im na tom putu podršku koja učenicima, prenosi svest o tome da je u redu grešiti, učiti iz tih grešaka i nastavljati dalje.

Nastavnici koji menjaju živote su strogi kada je to potrebno

Osobine koje prethode ovoj daju sliku nekog ko ima bezgranično strpljenje, veru, pruža podršku, živi ono što radi, pa nam se na trenutak čini da takva osoba ne postoji, neko ko je
uprkos svim izazovima koji posao nastavnika sa sobom nosi, uvek smiren, raspoložen i pun razumevanja.

Ono što ta osoba neizostavno još ume, jeste da bude stroga i nepopustljiva kada je to važno i potrebno. To je onaj nastavnik koji traži od učenika mnogo, ali daje još više, onaj koji ih uči da se ne zadovoljavaju malim i da koriste sve svoje resurse, pa i one koje nisu bili ni svesni da poseduju.

On pred učenike stavlja izazove koji ih intrigiraju i teraju da se dokažu najpre sebi samima, a zatim i nastavniku. Nekada se zahvalnost učenika na takvom pristupu javi tek nakon dužeg vremena u kom dođu do spoznaje koliko su im veštine i disciplina stečena takvim radom donele dobrog u životu.

Nastavnici koji menjaju živote veruju u svoje učenike i pomažu im da i sami veruju u sebe.

Prirodna je potreba čoveka da se preispituje, te je ona prisutna i kod učenika. Ono što je naglašeno u tom uzrastu, jeste da kada se ta sumnja nastani u um mladog čoveka ona je u stanju da ga obezglavi i učini potpuno kritizerski nastrojenim prema svim svojim kvalitetima.

Nastavnici takvoj deci vraćaju veru u njihove sposobnosti i stavljaju fokus na kvalitete, podešavaju njihove kompase na uspeh.

Sve navedene osobine čine jednog nastavnika čovekom koji svoje učenike pre svega voli, a znamo da se iz ljubavi može izroditi sve. Tako su vera, snaga, istrajnost, strpljenje, podrška i strast plodovi velike ljubavi prema detetu i čoveku u koga će jednog dana izrasti.

Autor: Aleksandra Krstić-Jović, master-pedagog

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama