Педагози и психолози препоручују како да се унапреди сарадња школе и родитеља

5 новембра, 2016
Представљен Водич за одељенске старешине
Педагози и психолози препоручују како да се унапреди и сарадња школе и родитеља, која опада како ученици иду у више разреде
predstavljen-vodic-za-staresine
Наставницима Србије од данас је доступан „Водич за одељенске старешине”, који је пре свега намењен унапређењу сарадње са родитељима.
Истраживање међу наставницима, родитељима и ђацима које су спровели Педагошко друштво Србије и УНИЦЕФ, показује и да је кључни проблем незаинтересованост родитеља за сарадњу и добри примери за одељенске старешине, како би такву ситуацију поправили.
Сарадња школе и родитеља опада како ученици иду у више разреде, а истраживањем је утврђено да је 97,1 одсто старешина напомиње родитељске састанке као најчешћи вид сарадње. Родитељи су се изјаснили да им највише одговара комуникација путем телефона, СМС и имејла (68,1 одсто) и отворена врата (67,3).

Родитељи попуњавају анкету о ђачким униформама
Уколико се родитељи основаца сагласе са увођењем обавезних школских униформи, ова идеја Министарства просвете могла би заживи већ од наредног 1. септембра. Анкете су прослеђене школским управама, а одатле ће стићи до школа и родитеља
– Већ имамо позитивних примера у неким школама, не говоримо само о смањењу осећаја социјалних разлика и смањењу вршњачког насиља, већ се на тај начин повећава и осећај припадности школи – рекла је Драгана Миловановић, специјална саветница министра просвете, нагласивши да се идеја о школским униформама не односи на средњошколце, јор они „већ имају свој изграђен идентитет”.

– Истраживање у десет градова Србије показује да је петина родитеља заинтересована да се укључи у рад школе, али не знају како да то ураде. Управо њих је потребно придобити за сарадњу – рекла је Биљана Радовановић, председница Педагошког друштва Србије и додала да је ова књига настала у оквиру пројекта „Напред у сарадњи одељенског старешине и родитеља”, уз стручну и финансијску помоћ УНИЦЕФ-а.
Она је објаснила да „Водич” нуди добре примере из земље и света, садржи резултате истраживања о томе шта кажу наставници, ђаци и родитељи, а ту су и савети за сналажење у ситуацијама о којима будући наставници не уче на факултету.
Драгана Миловановић, специјална саветница министра просвете је рекла да је побољшање сарадње између школе и родитеља приоритет новог тима Министарства просвете на челу са Младеном Шарчевићем и да је зато и покренута идеја о формирању посебних родитељских тела у школама.
– Школа не може да функционише добро без четири стуба – наставника, ђака, родитеља и државе. Ово је тренутак да се нешто мења, пре свега менталитет и наставника и родитеља – рекла је Миловановић.
Весна Недељковић, помоћник министра за предшколско и основно образовање и васпитањe је рекла да је ова књига кратка, садржајна, пуна упутстава за младе наставнике, али и за оне који су дуго у струци, јер ће читајући је сигурно развити неке нове идеје.
Водич је доступан у електронском облику на сајту Педагошког друштва Србије, а просветне власти препоручују и да свака школска библиотека набави.
Део ове књиге је и ЦД са 39 прилога о томе како на пример прикупљати податке о породици и ученицима, злостављању, агресивности, насиљу, затим садржи и приручнике за родитеље, смернице за радионичарски рад, кључне законске одредбе које се тичу основног образовања.
Аутор: Сандра Гуцијан
Извор: Политика

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "Педагози и психолози препоручују како да се унапреди сарадња школе и родитеља

  1. PP каже:

    Telefon,SMS,mejl…još samo u kafić da idemo.Gospodi je teško da u školu dođu kao da tamo uče neka druga deca, a ne njihova.

  2. Mira Milosevic каже:

    Muka mi je od njihovih jalovih preporuka. Ne pije vodu. Menjajmo bazu i eto zdrave polazne osnove za zdravu skolu. Dakle, izvorno vaspitanje u porodici i sve preporuke i supljdm price otpadaju.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама