Pedijatar dr Luković: Ko su deca koja se najčešće razbolevaju?

O tome šta pedijatrijska praksa pokazuje – koliko su deca danas bolesna i od kojih bolesti, za Internet portal RTS-a govorile su prim. dr Ljubica Luković i dr Jelena Jovanović, pedijatri.

Prim. dr Luković primećuje da deca danas nisu bolesnija, već da češće dolaze kod pedijatra, i to uglavnom zbog banalnih virusnih infekcija koje ne zahtevaju posebno lečenje. „Organizam nije tako bespomoćan kako često roditelji misle“, ističe doktorka.

Foto: Canva
Nove bolesti

Svako vreme nosi sa sobom novine, pa je zanimljivo pitanje: Šta je danas novo i drugačije u pojavi i razvoju bolesti u odnosu na vreme od pre 15, 20 godina?

Dr Jovanović odgovara: „Nova je brzina kojom se loše informacije prenose, kao i sklonost da se u modu uvedu loše navike: ekrani, buka, fizička neaktivnost, nebavljenje sopstvenim detetom uz bezbroj izgovora kako treba tako“.

Kako lečiti decu?

U odgovoru na ovo pitanje prim. dr Ljubica Luković ističe:

– Raditi na unapređenju i očuvanju zdravlja, jer – preventiva je najbolja zaštita.

– Kvalitetno provoditi vreme sa detetom. Ne lagati decu. Negovati poverenje – ne obećavati samo da bi se nešto odložilo, a ako obećano ipak ne može da se ispuni, obrazložiti detetu – zašto.

– Raditi na sebi – ne čekati bolest kao podstrek, mada je ponekad i ona dobar pokretač – neke stvari se brže razreše. Jača je želja da se nađe rešenje. Nije za svakoga isti lek – lek. Lekoviti su reč, misao, molitva, dodir, pritisak nekih tačaka, muzika, ples, frekvencija, energija, meditacija, vizuelizacija, joga, smeh, pričanje bajki, pokretanje blokirane energije…

– Često je čovek čoveku lek. Neko će se celog života lečiti samo klasičnom medicinom, ali sve je više ljudi, među njima i lekara, koji shvataju snagu i značaj i drugih načina lečenja. Neke razumemo, za neke još ne uspevamo da naučno objasnimo kako tačno deluju, ali vidimo da deluju.

– Razvijati svoju intuiciju, osetiti koja od ponuđenih tehnika je ovog momenta najbolja za mene i moje dete. I naravno, informisati se koje sve metode lečenja postoje.

U porastu je i gojaznost, nažalost, često i kod predškolske dece, kaže prim. dr Ljubica Luković: „Loše su navike u ishrani – šta se jede i pije, u kojoj količini. Fizička neaktivnost, a velika aktivnost ispred mobilnih telefona, tableta i kompjutera, dovode do problema u statici celog tela“, objašnjava doktorka poentirajući: „Porodica rastrzana u trci za egzistencijom ponekad ne prepoznaje prioritet kvalitetno provedenog vremena s detetom“.

Sagledavajući obrasce u razvoju i razbolevanju savremene dece, dr Luković ističe da se najčešće razbolevaju deca koja zbog virusnih infekcija bespotrebno piju antibiotike. A dr Jelena Jovanović ukazuje na nešto možda još važnije: „Mame nemaju poverenja u svoje prirodno znanje i moći – da doje, leče, uče svoje dete…“

Zbog čega se deca razbolevaju?

Odgovorima na ovo pitanje doktorke šalju važnu poruku: „Deca se razbolevaju jer ne dobijaju ono što im prirodno pripada i što su kroz vekove imala: mamu, igru, bajku, sreću i poverenje“, kaže dr Jovanović.

Prim. dr Ljubica Luković dodaje da bakterije i virusi nisu jedini uzroci bolesti.

Kakva je uloga roditelja u isceljenju dece?

„Ogromna. Tu su da pokažu svom detetu koliko ga vole, štite i imaju poverenja u njega i prirodu koja leči“, uverena je dr Jelena Jovanović.

„Roditelji su ključan faktor u očuvanju zdravlja svoga deteta“, zaključuje dr Luković. „Sve što rade za svoj duhovni razvoj, rade i za zdravlje svog deteta. Važno je naći vremena za dete i kada je zdravo. Ne terati ga da se razboli da bi mama i tata našli termin za njega.“

Izvor: RTS/Zelena učionica